Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Zelfmutilatie

Zware economische sancties tegen Belarus zijn onvermijdelijk.

 

Dat karretje staat op rails. De ‘Europese Regeringsleiders’ kunnen niet meer terug, al zouden ze dat willen. Dus wat zijn dan de gevolgen? Hubert Smeets van 'Raam op Rusland' verkneukelt zich in NRC, en rekent ons voor dat miljarden aan exportgoederen uit dat land Nederland niet meer in zullen komen. Aardolieproducten, kunstmest, staal, maar ook landbouwproducten en consumptiegoederen zijn belangrijke exportproducten voor Belarus. We weten dat dergelijke sancties gericht zijn tegen de burgerbevolking, in de hoop dat hun misère hen zover zal brengen dat ze de witte vlag hijsen, en zich overgeven aan de NAVO-landen. Eindeloos veel voorbeelden, inmiddels. Maar eigenlijk heeft die benadering nog nergens gewerkt. 

 

In Irak stierven miljoenen burgers bij bosjes door onze snoeiharde sancties, gevolgd door een invasie. In de olielanden Iran en Venezuela hebben ze het loodzwaar. En de olielanden die naast sancties ook een bommentapijt en groepen Jihadisten cadeau kregen, zoals Libië en Syrië, lijken eerder in tegenovergestelde richting te bewegen. Rusland en China worden er zelfs beter van, waar ze leren alles wat ze nodig hebben zelf te maken, al zou het uiteraard beter zijn voor iedereen als de wereldhandel niet voor dit soort perfide machtsspelletjes misbruikt zou worden. Smeets ziet Belarus hierdoor ‘aankloppen’ bij Rusland. Dat is volgens mij echter een onjuiste voorstelling van zaken. Zeker, Belarus zal, als het haar producten niet meer aan ons kan verkopen, op zoek gaan naar een andere afzetmarkt. Wat betekent dat ze Rusland en China in de armen zullen vliegen, analoog aan Iran en Venezuela. 

 

Het gaat dus niet om ‘hulp’, of Rusland dat opdraait voor goederen die Belarus moet dumpen, maar die goederen zoeken dan hun weg naar Rusland en China, en ‘Europa’ kan doodvallen. Waar nodig door Rusland en China doorverkocht, of zij gebruiken die Wit-Russische goederen voor hun eigen markt, en exporteren naar ons wat ze overhouden, zolang die landen zelf niet ook worden afgesneden van de ‘westerse’ markt. Bedenk bovendien dat 90% van alle per spoor uit China in Europa aangevoerde goederen door Belarus moeten. Een vergelijkbare positie als Oekraïne had voor Russisch gas, vóór ‘Nordstream II’, wat de interesse van de Amerikanen en de Britten voor Belarus verklaart, waar ze zo hun ‘Tol-Hand’ op de ‘Belt and Road’ extensie naar Europa hebben. Waardoor ‘Europa’ mooi kan betalen voor alle oorlogsuitgaven van die beide Angelsaksische egostrategen (geen tikfout). Waar Rutte wellicht hoopt langs die weg het hele ‘Belt and Road’-idee de nek om te draaien, zodat Rotterdam belangrijk blijft, en Nederland een wit voetje haalt in ‘Washington’, ‘Londen’ en ‘Brussel’ (NAVO), gaat dat op deze manier écht niet werken. Ja, over ons lijk. 

 

Smeets ziet ook goed opgeleide jonge Wit Russen naar Nederland komen. Wellicht kunnen zij dan helpen met het oplossen van die ‘Toeslagen-affaire’, want ‘D66-kanjer’ van Huffelen lukt het in geen duizend jaar. Als die jongeren uit hetzelfde hout gesneden zijn als Smeets’ en Cukier’s grote vriend Pratasevitsj, kan het nog gezellig worden in ons land! Ik zie dat soort jongvolwassenen nog niet achter de regenboogvlag op een praam in de Amsterdamse grachten reclame maken voor die individuele keuze op ‘Lifestyle’ gebied, waar ze in Oekraïne naam maken voor zichzelf als homohaters bij uitstek. Maar wellicht doet een gesubsidieerde ‘Raam op Rusland’-cursus bij Smeets’ en Cukier’s propaganda-outfit wonderen? Ik zou er geen geld op inzetten. En trouwens, zonder die handel uit Belarus zit Rutte IV (en verder) ook met een tekort aan inkomsten uit alle ‘heffingen’ op die goederen uit dat land, dus schrijf die gesubsidieerde banen ook maar vast af, dan. En dan hebben we het er nog maar niet eens over dat de export van ‘Europa’ náár Belarus groter is dan we uit dat land importeren, en neem maar van mij aan dat daar ook een dikke vette streep doorheen gaat dan. Lichtpuntje: Die ‘Agrobedrijven’ moesten toch al dicht vanwege de ‘Groene Agenda’, om ruimte te maken voor meer windmolens en fraaie 'parken' vol zonnepanelen voor al die datacenters.

 

Bij Shell en KLM kunnen ze ook niet terecht, want die worden voor onze ogen gesloopt door het kabinet van Rutte III en hun baas, de rechter, die ook de stekker uit de landbouw gaat trekken voordat we ons verstand terugkrijgen. Lichtpuntje: Zonder ‘Agrobedrijven’ hebben we die kunstmest uit Belarus ook niet meer nodig. De miljarden vliegen ondertussen de deur uit, nu Rutte’s baas ook besloten heeft dat de belastingbetaler miljarden extra in de ‘Jeugdzorg’ moet storten, wat niks produceert, en alleen maar kost. Smeets ziet dat Poetin moeite moet doen om de begroting van Rusland sluitend te krijgen, maar in het westen doen landen al niet eens meer een poging

 

Boven de column van Smeets stond een kaartje van het luchtruim van Belarus, en de route die werd afgelegd door een vliegtuig dat door Europa geweigerd werd, na vertrek uit Minsk. Wie bouwt er dan een muur om dat land? En met welk doel? In diezelfde editie van NRC zag ik ook een gruwelijk plaatje van iemand die zichzelf met een mes in de arm snijdt. Ik moest meteen aan ons land en ‘Europa’ denken. Decadente zelfmutilatie van een zieke geest, die dringend hulp moet krijgen, voor het te laat is. Ook al omdat het volgens mij niet gezond is als je kinderen de krant openslaan, en dat soort krachtige suggesties tegenkomen. Wat bezielt de mensen?

Go Back

Comment