Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Stipendium

Het hemd is nader dan de rok.

 

Dat is het sentiment dat het vinden van de beste oplossing frustreert. ‘Eigen familie eerst’. Er kunnen plausibele argumenten zijn voor het kiezen van iemand uit je naaste omgeving. Bijvoorbeeld omdat je beter met hem of haar kunt ‘schakelen’. Tekortschietende capaciteiten op een ander vlak zijn daarbij dan van minder belang. Toch is het voor een ondernemer veelal dodelijk als hij of zij klakkeloos de eigen familie het bedrijf binnen sleurt, zonder acht te slaan op de vraag of hij of zij ook geschikt is. In succesvolle dynastieën, waarbij het bedrijf ‘in de familie’ blijft, zul je zien dat de familie wordt geleid als een bedrijf. Compassie is sluitpost.

 

Het bovenstaande zal voor u geen verrassende revelatie zijn. Geen gebrek aan voorbeelden van ‘erfgenamen’ die een schitterend bedrijf naar de Filistijnen helpen, of per saldo slechts als ‘uithangbord’ worden geduld om de ‘naam’ te kunnen gebruiken, terwijl zakelijke leiders de lijnen uitzetten, en de ‘familie’ in mondaine oorden hun stipendium erdoor jaagt.

 

Met die kennis in het achterhoofd keerden wijze mensen zich tegen ‘Nationalisme’. Niks mis met bewondering voor Max Verstappen, die de sterren van de Hemel reed in Oostenrijk, of de prestaties van de ‘Voetbal-vrouwen’, en andere sporters, of toonaangevende ‘cultuurdragers’. Maar voor de ‘bedrijfsvoering’ moet je niet terugvallen op nationalistische sentimenten. 

 

Curieus genoeg is er een bepaalde ’Nordic’ stroming die het omgekeerde voorstaat. Ze geven af op de prestaties van excellerende mensen in eigen land, maar ze vechten als leeuwen en leeuwinnen voor ‘Onze Frans’. Overal waar mensen uitblinken, staan ze klaar met de motormaaier. Als die topper tevens een ‘man’ is, ‘blank’ en ‘hetero’, dan komen ze er achteraan met verdelgingsmiddel. 

 

Het ‘democratische proces’ staat hoe dan ook op afstand van de ‘meritocratie’, waarbij de kiezer zich niet zelden eerder laat leiden door onberekenbare sympathieën, dan een partijprogramma. Maar het gebrekkige systeem krijgt de nekslag de verkiezingen, als niemand nog enige aandacht heeft voor het programma van deze of gene coryfee, en de rijen zich sluiten achter ‘Onze Frans’. De bedenkers van ‘democratie’ als een optimale methode om de kwaliteit van de ‘bedrijfsleiding’ op niveau te houden, hadden dit niet kunnen bevroeden. 

 

Let wel! Waar soortgelijke ‘vriendjespolitiek’ in andere landen zelfs maar wordt vermoed, is diezelfde corrupte stroming er als de kippen bij om een grote mond op te zetten, en zichzelf op de borst te slaan tot de gaten erin vallen. Wat die totaal verknipte neiging tot rituele zelfdestructie voedt is op zich geen raadsel. Het is deels de ‘aard van het beestje’, en anderzijds de tendens om politiek te beschouwen als een ‘product’ dat ‘verkocht’ moet worden. Het hangt nauw samen met de export van onze productie en ondersteunende logistieke processen, waardoor onze nationale identiteit in handen is gekomen van de ‘verkopers’, die zelfs bij benadering amper weten hoe het product dat ze verkopen wordt gemaakt, en wat er bij komt kijken om het aan te leveren. Hele landen leven van hun ‘stipendium’, dat ze er doorheen jagen op golven van sentiment waar geen redelijk argument bij komt kijken.

 

Naschrift:

 

Op mijn wenken bediend door Tom Jan Meeus van NRC. Enkele uren na publicatie van bovenstaande observatie veegt hij in zijn column over de politiek de vloer aan met Nederlanders die Timmermans helemaal niet op de stoel van Juncker willen hebben. Hij kan er met zijn hoofd niet bij dat een Nederlandse Europeaan die niks moet hebben van de agenda van Timmermans, en zijn markante 'Atlantische' geflikflooi, liever een Fransman/vrouw, Italiaan, Griek of Hongaar op die plek ziet die dichter bij zijn/haar politieke voorkeuren staat. En hij voegt er ook 'fijntjes' aan toe dat hij de MH-17-kwestie alleen maar kan zien als een strijd tussen Rusland en Nederland, inplaats van als een ramp waarvan we herhaling in de toekomst moeten zien te voorkomen. 

Go Back

Comment