Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Leeggevist

De term ‘Veiligheidsdienst’ is in toenemende mate een oxymoron.

 

Het zijn in alle gevallen ‘dienstverleners’ die door de burgers van een land betaald worden, en in veel gevallen ruimhartig worden ondersteund, in de hoop hen zo ‘netjes’ te houden. Maar geen gebrek aan verhalen die bevestigen dat ze van alles doen, behalve de burger veiligheid bieden. Het basisprincipe is volstrekt helder, en dat onderschrijf ik ook als uitgangspunt. De kwestie is enigszins vergelijkbaar met de oplaaiende discussie over politiediensten. Op grond van bepaalde incidenten de stekker eruit trekken is niet zo slim, want bij wie moet je dan terecht als je auto gestolen is?

 

O, wacht. Verkeerde voorbeeld. Want in deze tijd word je in dergelijke gevallen doorverwezen naar de verzekering, of je eigen portemonnee, met een beleefd ‘Dank u voor de aangifte’ van een geautomatiseerd ‘on line’ verwerkingssysteem. Zo komen we ook aan dalende cijfers voor crimineel gedrag onder jongeren, want ze worden simpelweg niet meer opgespoord en aangehouden, dus ook niet veroordeeld door enige rechter, en die laatste handeling genereert exclusief de statistieken waar het CBS, op uw en mijn kosten, conclusies aan verbindt voor beleidsmakers. Wel is het toch nog opgevallen dat jongeren meer schieten en steken. Het is nog niet gelukt die cijfers te maskeren door ruimhartiger gebruik te maken van de term ‘verward’ om ze uit de statistieken te houden. Dat is vooralsnog voorbehouden aan volwassen criminelen. 

 

Dat landen behoefte hebben aan een ‘sectie stiekem’, die ‘achter de schermen’ speurt naar kwaadwillenden, daar heb ik geen moeite mee. Maar het kan gemakkelijk fout gaan. Stel dat er in het geheel geen kwaadwillenden zijn, en die ‘sectie stiekem’ de hele dag uit haar neus zit te eten? Hoe groot is dan de kans dat ze escaleren om zichzelf nuttig te voelen? Of, minstens even erg, zelf plannetjes uitwerken om bepaalde ontvankelijke lieden te ‘helpen’ iets te doen wat ze normaal gesproken niet in hun hoofd gehaald zouden hebben? Maar een ander fenomeen is wellicht nog wel het meest kwalijke aspect, en dat is dat ze voor een andere ‘dienst’ van een ‘Vreemde Mogendheid’ gaan werken. Dag veiligheid!

 

Het afbreukrisico voor de werknemers van dergelijke tot op het bot corrupte ‘diensten’ is verwaarloosbaar. Als ze betrapt worden, wordt de chef van het zooitje op ‘non-actief’ gesteld. Hij of zij weet teveel van zijn of haar bazen, dus die kijken wel uit om die chef en zijn co-samenzweerders voor het gerecht te slepen wegens hoogverraad, tenzij de ‘dienst’ waar mee werd samengewerkt aangemerkt kan worden als ‘De Vijand’, doorgaans overigens het gevolg van opgeklopte indianenverhalen en volwassen leugens van die ‘diensten’ zelf. In alle gevallen waarin een 'bevriend' land dat doelwit is van dergelijke malafide praktijken argwaan krijgt, wordt dat uiteraard weggeschreven als activiteiten van ‘De Vijand’. Waarmee dan wordt gedoeld op Rusland of China. Of Iran, Venezuela, Cuba, of geef er maar een draai aan. Zoals Snowden heeft aangetoond beschikken die ‘diensten’ waar wij miljarden per jaar voor vrijmaken over mogelijkheden om hun sporen te maskeren, en het te doen voorkomen alsof men ‘Rus’ of ‘Chinees’ is. 

 

De meest recente onthulling over perfide misbruik van belastinggeld betreft de Deense ‘veiligheidsdienst’ die Europese landen bespioneerde voor de Amerikaanse NSA. Eerder bleek de Nederlandse ‘veiligheidsdienst’ zich daar al voor te lenen, en bleek de Duitse ‘veiligheidsdienst’ niet te beroerd om de Franse overheid en bedrijven in dat land, en die van andere Europese bondgenoten, uit te kleden ten behoeve van hun Amerikaanse vrienden. Hoe gruwelijk corrupt het op dat niveau inmiddels is, daar hebben we geen weet van, mede omdat ‘klokkenluiders’ snoeihard worden aangepakt. Maar die hele ‘RussiaGate’-hoax in de Verenigde Staten, over ‘Russische Inmenging’ bij de verkiezingen van 2016 heeft keurig blootgelegd hoe het Britse MI-6 de drijvende kracht was achter dat hele verhaal, en geen Rus in de buurt. 

 

Waarom leidende politici niet ingrijpen? Omdat ze zelf kwetsbaar zijn in veel teveel gevallen. Chantabel, en daarom ook de steun hebben gekregen van diezelfde ‘diensten’ om verkiezingen te winnen. Maar ook omdat ze zo geabsorbeerd zijn door de opwinding van dat ‘Grote Spel’, wat hen een volkomen misplaatst gevoel van macht geeft, omdat zij het zijn die bij de hand worden genomen, en om de tuin worden geleid. Als eersten. Vervolgens liegen zij tegenover de volksvertegenwoordigers en de burgers. En mocht er ergens een ‘chef’ geofferd mogen worden om een gebaar te maken, dan krijgt die onderdak in een lucratieve positie in het ‘bedrijfsleven’, waar altijd volop behoefte is aan dat soort ‘insiders’. 

 

De schade die ‘veiligheidsdiensten’ op deze manier aanrichten is met geen pen te beschrijven. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Het kost dat het barst, en elk jaar meer, en meer, en meer, en de schade wordt steeds groter. Nou denkt u wellicht dat ik het hier heb over het ‘Grote Complot’, maar dat is geen juiste voorstelling, want dat concept vereist een plan. Een visie. Een glashelder doel. Dit wat ik beschrijf is geïmproviseerd geklungel op golven van adrenaline, met vertakkingen in het werkgebied dat zich concentreert op de ‘geestverruimende middelen’, de ‘wapenhandel’ en andere criminele activiteiten.

 

Veiligheidsdiensten’ die nog ouderwets werken voor een soevereine staat zijn veruit superieur aan dat hele corrupte circus. In Europa denk ik dan aan de Fransen, daarbuiten aan Israël, Iran, en uiteraard de Russen en de Chinezen. Niet dat die ‘diensten’ geen scheve schaats rijden en smerige trucs uithalen, maar ze werken voor de veiligheid van de mensen die de rekeningen betalen. De rest is ‘geglobaliseerd’ tot ‘High Crime Inc’. En die vijver is leeggevist. Dit is niet langer iets wat we kunnen veronachtzamen, als onze toekomst ons lief is. Een beetje rammelen met de ketting gaat ook niet meer werken. We hebben een plan nodig. Een frisse nieuwe start. Iets met transparantie, integriteit, en dienstbaarheid.

Go Back

Comment