Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Laten we het eens over de koopkracht hebben

Laten we het eens hebben over 'koopkracht'.

 

Gisteren tot twee keer toe mensen die op 'X' aan kwamen zetten met staafdiagrammen die betrekking hadden op het 'GDP-per capita', om vervolgens te claimen dat wie in het land met de grootste staaf woonde, ook de meeste 'koopkracht' had. Toen ik in één geval reageerde door te wijzen op verschillen in de prijzen per land, kreeg ik als antwoord dat ik niet begreep wat 'koopkracht' inhield. Okay, Jodocus, ga maar een mud aardappelen halen in je petje, en neem op de terugweg even de dichte gaatjespan mee. 

 

'Koopkracht' staat bij mij voor wat ik kan kopen voor 1 Euro, daar mijn inkomen een gegeven is, maar de prijzen voor goederen en diensten per land, en zelfs per regio, verschillen. Voor honderd Euro kan ik in Thailand vier uur in de taxi rijden, en ben ik 450 kilometer verder. In Nederland haal je van Schiphol Utrecht nog niet voor dat geld. In Thailand zat ik in een hotel met prima voorzieningen, ruime, schone kamer, bureautje, kluis, airconditioning, ruime badkamer, uitzicht over zee, voor twintig Euro per dag. En voor acht Euro kreeg ik er de hele dag een scooter bij. In Nederland mag je blij zijn als je voor dat geld een plekje vindt op de camping, waarbij je je eigen tent mee moet brengen, die niet te groot mag zijn, met uitzicht op de voortent van je buurman. En voor acht Euro per uur mag je de step van de campinghouder huren. Mijn Euro is in Thailand spectaculair veel meer waard. 

 

In Nederland is het 'GDP-per capita' onvergelijkbaar veel hoger dan in Thailand, en is eigenlijk alles gewoon anders, waardoor een vergelijking nauwelijks mogelijk is, omdat ons idee van 'waarde' grotendeels subjectief is. Het 'GDP' is een onbetrouwbare 'maat' voor de 'omvang' van de economie van een land, waarbij in Europa tegenwoordig ook de geschatte 'waarde' van de handel en productie van recreatieve drugs mag worden meegenomen, ook als die illegaal zijn, alsmede de geschatte 'waarde' van prostitutie. Ongetwijfeld begrijpen 'uithalers' en 'dealers' dat, alsmede de eigenaren van drugslaboratoria in Rotterdamse appartementen die met hun Ferrari voor komen rijden, zonder dat de politie argwaan krijgt, (blink, blink), maar u en ik zien alleen dat de prijs van een kilo ossenhaas van 39 naar 60 Euro is gestegen in minder dan geen tijd, dat de prijs van benzine volkomen krankzinnig is door alle belasting, en dat verpakkingen van alledaagse producten die we kopen in de 'super' minder bevatten dan voorheen, voor dezelfde, of zelfs een hoger prijs. Het 'GDP' mag dan stijgen door die levendige handel in drugs, wapens, en slaven die we als 'vluchteling' welkom heten, maar onze koopkracht hólt achteruit, vooral als je veroordeeld bent tot verblijf in Nederland, en niet even over de grens kan wippen om in België of Duitsland goedkoop te tanken of te winkelen. 

 

Er zijn Nederlanders die in ons land een appartement hebben van enkele tientallen vierkante meters, met een prijskaartje van meer dan een miljoen, en een 'vakantiehuis' van enkele honderden vierkante meters op een groot stuk grond elders in Europa voor een fractie van dat geld. Sterker nog, velen verhypothekeren hun appartementje in Nederland, dat door kunstmatige schaarste steeds meer 'waard' wordt, en kopen elders in Europa hun 'droomhuis' van dat geld. En waar zij door hun werkgever in staat worden gesteld om 'thuis te werken', vastgelegd in de wet, zie je hen terug in dat 'droomhuis', in een land waar het leven een stuk goedkoper is, en aangenamer. Productiewerkers, mensen die werken in de transportsector, of in de land- en tuinbouw, de visserij, en anderen die hun geld verdienen in de échte economie, kunnen zich dat als regel niet veroorloven. Maar ik ken mensen die als 'ZZP-er' alleen voor contractbesprekingen lijfelijk aanwezig moeten zijn, en verder alles afhandelen via het internet, terwijl ze via de 'vakantie-discounter' van het ene vijf-sterrenhotel naar het andere verkassen, compleet met vliegreis, en nog steeds goedkoper uit zijn dan wanneer ze in Nederland zouden blijven. Alleen tijdens de 'kindervakanties' vind je hen in Nederland, want dan is die 'lifestyle' duur. 

 

Ondertussen wordt de geschatte 'waarde' van hun productie wel opgeteld bij het Nederlandse 'GDP', en groeit het 'GDP-per capita', maar wat heeft u daaraan als u in de échte economie uw geld moet binnenharken? Wat heeft u eraan als alles met sprongen duurder wordt omdat het kabinet met miljarden strooit alsof er geen 'morgen' is, omdat het 'GDP' hen in staat stelt meer te lenen zonder dat de 'norm' wordt overschreden, waardoor het 'boekhoudkundig' lijkt alsof het kabinet het voorbeeldig doet? Maar wat is de wérkelijke 'waarde' van die handel in 'gebakken lucht'? En wat blijft er over van de waarde van die handel in, en productie van recreatieve drugs, en slaven, als je de kosten eraf trekt? Hoezo draagt een 'columnist' die ergens in Zweden giftige stukjes schrijft om mopperende Nederlanders, die hun 'koopkracht' zien dalen door een gierende inflatie, de les te lezen 'positief' bij aan het 'GDP'? Wat is de 'waarde' van een groep leuterkousen die in het HCSS bedelen om méér oorlog, terwijl hun 'analyses' brandhout zijn, en ze daarvoor geld ontvangen van de mensen die iets produceren, verhandelen of transporteren via de 'herdistributie' middels belastingafdracht, via een groot aantal 'schijven' van ambtelijke instellingen die ook allemaal een graantje meepikken? 

 

Recent kwam in het 'nieuws' dat het demissionaire kabinet 66 miljoen uittrekt voor 'koopkrachtherstel' van een selecte groep via een verhoging van de 'huurtoeslag' met 36 Euro per jaar. Het betreft 'ongeveer' 200.000 huishoudens. Dat is dan in totaal iets meer dan 7 miljoen. Die 59 miljoen extra is voor de 'overhead'. Die mensen die 'thuiswerken' vanuit hun 'vakantiewoning', en geld krijgen voor hun 'waardevolle adviezen', of met hun auto met chauffeur van vergadering naar vergadering rijden. En die kruik gaat te water tot hij barst. Wanneer is dat? Geen idee, maar op enig moment blijkt dat geld steken in Oekraïne en Klimaatkolder niet rendeert, en dat de afbraak van productie, landbouw en transport, en het frustreren van de vrije handel, hoe dan ook gemotiveerd, zorgt voor stijgende prijzen en schaarste, tot u niets meer kunt kopen, niets meer bezit, en iedereen afhankelijk is van de 'bedeling', waarbij de 'elite' vooral goed voor zichzelf zorgt, en u het met 36 Euro per jaar aan zakgeld moet doen. Maar uitgedrukt in de geschatte 'waarde' van het 'GDP' zijn we rijker dan ooit, en het 'GDP-per capita' is oogstrelend. 

Go Back

Comment