Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Desillusie

Veel Nederlanders waren na het verlies van Ajax tegen Tottenham gedesillusioneerd.

 

Ze zagen Ajax, dat sprankelend voetbal had laten zien in voorgaande wedstrijden, de 'Cup met de Grote Oren' al winnen. Tegelijk was het eigenlijk ook een verrassing voor de meesten, die aan het begin van het seizoen het behaalde resultaat niet hadden durven voorspellen. Dus men schikte zich, gemiddeld genomen, vrij snel in het besef dat het sprookje afgelopen week ruw werd verstoord.

 

Hoe anders is dat in de Verenigde Staten, en daarbuiten, waar zoveel enthousiaste aanhangers van Hillary het met geen mogelijkheid kunnen verkroppen dat Trump haar de loef afstak. De Canadese arts Gabor Maté, die bekendheid geniet door zijn publicaties over de verwerking van trauma, liet zich interviewen door zijn zoon, de journalist Aaron Maté. In dat interview ging het over het fenomeen 'Russiagate', en waarom de getraumatiseerde Hillary-aanhang zelfs na 'Mueller' de feiten nog niet onder ogen kan komen. Dat fascinerende interview vindt u HIER. Het is zéér de moeite waard.

 

Vader en zoon Maté zijn beslist geen fans van Trump, noch van Hillary, of van Mueller. Dat helpt uiteraard om je een realistisch beeld te vormen. Zoals Gabor Maté terecht opmerkt, is het belangrijk dat je je 'eigenaar' maakt van de pijn die je voelt als gevolg van desillusie. En dat je vermijdt dat je op zoek gaat naar een zondebok. Alleen door correct te analyseren wat er mis ging, maak je kans op een levensvatbaar vervolg. Eerder schreef ik al over de weigering van velen in dat 'Hillary-kamp' om de realiteit onder ogen te komen. En hoe ze daarmee de kans vergroten op nog véél meer pijn. 

 

Er zijn in de Verenigde Staten nog steeds volop schermutselingen rond dat rapport van Mueller. De meest fanatieke tegenstanders van Trump proberen wanhopig om er nog een 'impeachment' uit te halen, of Trump tenminste zwaar te beschadigen in de aanloop naar de volgende verkiezingen. Maar eerlijk gezegd maken de critici van Mueller die zich opwinden over het feit dat Mueller zich er met een 'Jantje van Leijen' afgemaakt heeft, omdat hij niet gekeken heeft naar de 'Democraten' in dit hele 'beïnvloedingsverhaal', veel meer kans. Maar de tragiek is, dat het afleidt van véél belangrijker zaken.

 

Hoe het kan dat journalisten, met name, niet los kunnen komen van een illusie, is niet zo eenvoudig te verklaren. Voor een deel komt het door een minder goed functionerende redactie bij de diverse kranten en zenders. Het gaat niet altijd om bewuste keuzes. Zo af en toe schrijf ik nog wel eens naar een 'Mainstream' krant, om te wijzen op een feitelijke onjuistheid, die echter wel cruciaal is voor de 'sfeer' die wordt opgeroepen door het artikel. De ene keer krijg je een bedankje, en de belofte dat het snel zal worden gecorrigeerd. Maar vind je vervolgens dezelfde fout weer terug in een vervolgartikel. De andere keer krijg je een bedankje, met de mededeling dat de journalist het te druk heeft om op alle reacties te reageren, en dat het 'voor kennisgeving' is aangenomen. Terwijl men zich wel opwindt over 'nep-nieuws' en het liegen van deze op gene politicus die ze niet mogen. 

 

De keuze van het Amerikaanse volk voor Trump, en de verlamming van de journalistiek die er op volgde, met die religieus beleden illusie over 'Enge Russen' die daar de hand in hadden, heeft veel kapot gemaakt dat niet meer hersteld kan worden, blijkbaar. Terwijl er 'zwaar weer' op komst is, met de niet te stuiten 'handelsoorlog' tussen de Verenigde Staten en China, en de pogingen van de Amerikanen om de olie die Iran en Venezuela produceren in handen te krijgen. Hoogste tijd voor 'de journalistiek' om wakker te schrikken uit die comateuze zelf-deflatie, anders loopt dit niet goed af.

Go Back

Comment