Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Bankieren

Vorige week vielen in de Verenigde Staten enkele middelgrote banken om. 

 

De Amerikaanse autoriteiten besloten de spaarders te redden, maar de aandeelhouders waren hun geld kwijt. Daaronder enkele Nederlandse pensioenfondsen, waar het net weer iets beter mee ging. Althans, waar het de ‘dekkingsgraad’ betreft, wat vooral komt door de stijgende rente, en niet door het rendement op het vermogen, dat in veel gevallen negatief uitpakte. En nu zijn er zorgen over ‘Credit Suisse’. Als je in zo'n omgeving de rente opschroeft als 'ECB', waardoor de economie 'afkoelt', terwijl we nu toch rap door onze voorraad Russisch gas heen raken die we vorig jaar nog even snel in de voorraadkelders wegpropten, waardoor energie straks helemaal onbetaalbaar wordt, en er nog open rekeningen liggen uit de 'Corona-tijd', dan wordt het snel interessant.

 

De aard van de problemen nu is anders dan tijdens de ‘Kredietcrisis’, maar de sector is niet gezond. HIER een uitzending van Tucker Carlson, die ontketend is de laatste tijd, waarin hij de vloer aanveegt met de kwaliteit van het management van banken en hun ‘woke’ agenda. Dat bedrijven soms kapitalen uitgeven aan je reinste flauwekul, ingegeven door ‘marketing’ types en ‘management consultants’, heeft al wel meer bedrijven de kop gekost. Het giftige hier is dat je de indruk krijgt, als je Carlson hoort, dat de mensen richting de top ‘positief gediscrimineerd’ omhoog zijn gevallen, of politieke ‘kruiwagens’ hadden voor een erebaantje in een sector waar ze de ‘ballen’ verstand van hebben. 

 

Hunter Biden, ‘de zoon van’, en andere familieleden, zijn een goed voorbeeld van mensen die niets hoeven te kunnen, om in een gespreid bedje te landen. Dat banken meer en meer worden gezien als ideële organisaties die de hobbies van politici en ‘NGO’s’ dienen te financieren, op weg naar het ‘Paradijs op Aarde’, dat staat op gespannen voet met hun oorspronkelijke taak, als veilige ‘kluis’ voor spaargeld. Op zich valt er wel iets voor te zeggen dat een bank meedenkt met wat politici voorstaan, zolang het projecten betreft die maatschappelijk nut hebben, en in die zin uiteindelijk ook renderen. 

 

Dat brengt mij terug bij het idee dat ‘Industrieel Kapitalisme’ de welvaart in een land verhoogt. Infrastructuur, huizen, en innovatie vallen onder die noemer. En ‘Silicon Valley’ was ooit het paradijs voor innoverende ondernemers, maar stukje bij beetje verdwaalde de branche in een ‘Fabeltjeskrant’ vol buitenissige idiotie en hypes waar je niet in kunt wonen, die je niet warm houden, die je niet kunt eten, en die geen bijdrage leveren aan de productie van goederen, het transport, of het verhogen van de nuttige productie van de menselijke soort. Ik ben zeker niet de enige die zich verbaast over de gebrekkige infrastructuur in de Verenigde Staten, de kwaliteit van de ‘bordkartonnen’ huizen, telecom, elektra, en de bedroevende kwaliteit van voertuigen die in de Verenigde Staten worden voortgebracht. Het geld gaat op aan oorlogen en consumentisme. 'Entertainment', 'Fast Food', 'Games', pretparken, casino's. 

 

Meer en meer het zelfde beeld in ons eigen land. We ‘investeren’ in de afbraak van alles wat produceert, om ruimte te maken voor meer nutteloze onzin. Okay, ik overdrijf enigszins, wat Nederland betreft, maar dat is wel de trend. U zal misschien zeggen dat die afbraak noodzakelijk is om de ‘klimaatdoelen’ te halen. Of enige andere esoterische bevlieging van groepen die claimen dat ze gesteund worden door de ‘wetenschap’, maar dat is daar eerder het gevolg van een vroegtijdige schifting in de studierichting, het verlagen van exameneisen, het afschaffen van toetsen, en niet willen luisteren naar dissidenten binnen de eigen studierichting. Caroline van der Plas kreeg het in een commissie aan de stok met minister van der Wal van Natuur en Stikstof toen ze koeltjes opmerkte dat al die plannen om boeren uit te kopen kennelijk eerder werden ingegeven door het verlangen om woningen op die landbouwgrond te bouwen (voor de vers gearriveerde landgenoten), dan dat het haar ging om de natuur. 

 

Natuurlijk is het van belang om ‘sustainable’, ‘duurzaam’, scherp in het oog te houden, maar het klinkt volledig ongeloofwaardig uit de mond van iemand die in één moeite door als minister, of actievoerder, al die zinloze oorlogen verdedigt die we aan de lopende band ontketenen, waarbij ook nog eens niemand iets zegt als onze ‘vrienden’ de ‘Northstream’ pijpleidingen opblazen en de grootste door mensen veroorzaakte milieuramp ooit creëren. Of als we gas dat door leidingen naar ons toekwam vervangen door gas dat met schepen van de andere kant van de oceaan naar ons toe moet komen, terwijl die hypocriete ‘Groene Rat Biden het licht op ‘Groen’ zet voor olie boringen in Alaska. Binnenkort schrapt de Amerikaanse regering al die 'Groene' projecten en plannen, 'om Europa te helpen'. En dan zijn we nog dankbaar ook!

 

Maar goed, ik laat mij gaan. De ‘financiële wereld’ in het Westen staat er niet goed voor. Schuldenbergen, ‘woke’ banken met ‘zweverige’ mooipraters in het management, en op grote schaal jatten van andere landen wat ze eerlijk verdiend hebben, zoals bij Iran, Venezuela, Rusland en Syrië, met ‘argumenten’ die nergens op slaan, maakt dat beleggers en landen huiverig worden om zaken te doen met westerse banken. Een rechter in Londen heeft uitgesproken dat Oekraïne de drie miljard die het in 2013 leende van Rusland, dus voor de staatsgreep van Victoria Nuland, niet hoeft terug te betalen, omdat ze dat geld ‘onder dwang’ hadden geleend. Dus als je klem zit met je hypotheek, gewoon de Britse rechter inschakelen en zeggen dat de bank je gedwongen heeft. Er zit ook geen rendement in ‘gender’, en alom wordt gevreesd dat de ambitieuze plannen voor ‘Alles Groen’ nooit gaan renderen door luchtfietserij, en de huidige trend om geldstromen om te buigen naar nóg meer geld voor oorlogen. Wat niet ‘sustainable’ is, en weggegooid geld als een beetje diplomaat wel een oplossing had kunnen bedenken. Las ergens dat een ‘Belangrijke’ Amerikaan voorstelde om op Taiwan alle chipfabrieken plat te bombarderen als China die provincie niet af zou staan aan de Verenigde Staten. Tuurlijk joh! Dat soort dingen. Hoe komen al die hitsers daar mee weg? Omdat er geld zit in 'Boom/Bust'

 

Maar het wordt puur gif als je er de mondiale aspiraties aan toevoegt van lieden zonder geweten, zoals de auteur van 'Confessions of an Economic Hitman' HIER gedetailleerd uit de doeken doet, aan toevoegt. Dat heeft zelfs niet naast 'marktwerking' of fatsoenlijk bankieren gelegen.

Go Back

Comment