Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Zeepbel

Waar gaat dit heen?

 

Fred Reed confronteert ons in zijn eigen, ironische stijl met de nieuwe 'wapenwedloop' tussen China en de Verenigde Staten, in een briljant stukje proza. Het gaat over de ongekende 'investeringen' die de Verenigde Staten doen in meer en meer wapens, waar China investeert in tal van civiele projecten, binnen en buiten dat land. 

 

Niet minder geniaal is een filmpje van Neel Kolhatkar getiteld 'Modern Educayshun'. Dat gaat over de kwaliteit van scholen en universiteiten in deze tijd, waarin we afscheid hebben genomen van de 'leerfabriek', en 'opleiding' zijn gaan zien als een 'vorming', nu de ouders geen tijd meer voor hun kinderen hebben, en bedolven worden onder voorschriften die bepalen hoe ze met hun kroost om moeten gaan. 

 

Naast alle andere consequenties van onze 'moderne' kijk op de wereld, en onze hang om volkeren te 'bevrijden', zelfs als ze daar geen behoefte aan hebben, zorgen die twee hierboven genoemde aspecten autonoom al voor voldoende problemen. 

 

U weet dat ik het met Adam Smith, de grondlegger van de 'moderne economische wetenschap', eens ben dat uitgaven ten behoeve van de wapenindustrie weggegooid geld zijn. Tenzij nodig voor defensie. En dan in de betekenis van 'verdediging', en niet uitgelegd als de 'aanval is de beste verdediging'. Maar hedendaagse economen, die de grafieken produceren op grond waarvan politici hun besluiten nemen, zien dat in veel gevallen anders. Zie Trump, die in Saoedi Arabië voor een Godsvermogen wapens verkocht, ten behoeve van de expansieplannen van de Saoedi's in Yemen, de komende oorlog tegen het democratisch bestuurde Iran, en de ondersteuning van Al Qaida en ISIS. 'Jobs, jobs, jobs!', riep hij de camera's triomfantelijk toe. En hij heeft uiteraard gelijk. Het levert werkgelegenheid op. En als Al Qaida en ISIS verder uitbreiden, ziet dat deel van zijn politieke programma er niet slecht uit. Meer wapens. Meer oorlog. Meer militairen. Meer inlichtingendiensten. Meer grensbewaking. Hogere muren. Meer 'security'. We zijn gered……..!

 

Of toch niet?

 

Educatie kost geld. Maar waar dat is voorgefinancierd met 'leningen', blijken studenten die gedetailleerd hebben uitgewerkt hoe je 'Safe Spaces' in dient te richten, en hoe je een 'Micro-agression' kunt herkennen, maar moeilijk een baan te kunnen vinden in de wapenindustrie, of bij het leger. Als exportproduct is er eigenlijk alleen in Europa vraag naar 'Safe-Spaces', en handboeken, instructievideo's en 'conventies' over 'Micro-agressions'. Met als gevolg dat veel schoolverlaters geen baan kunnen vinden, en hun lening niet terug kunnen betalen. Niet alleen dat, maar het terughalen van een Dollar geleend geld kost inmiddels 38 Dollar. En wie gaat dat betalen, in een land waarvan een kwart van de bevolking nu al de maandelijkse vaste lasten niet kan ophoesten, en 44% minder dan $400 vrij te besteden geld heeft om tegenslagen het hoofd te bieden?

 

Ja, natuurlijk, die Saoedische miljarden verlichten de pijn voor de Amerikaanse economie enigszins. Maar die Saoedi's zitten zelf ook met een snel groeiend tekort op hun betalingsbalans. En waar ze voor al die dingen die 'BOEM!' zeggen gaan betalen door hun tegoeden af te bouwen, en dus Amerikaans 'waardepapier' te dumpen, is dat de achterdeur uit! Recent meldde het land dat het financieel weer wat beter ging, door de hogere olieprijs. De vooruitzichten zijn echter op minst onzeker. Maar een hogere olieprijs is voor Amerikaanse huishoudens ook niet direct goed nieuws. 

 

Tenzij die olieprijs zo ver doorstijgt, dat zelfs die schalie-olie en -gas productie weer rendabel wordt, en de Verenigde Staten zelf een graantje mee kunnen pikken door te gaan exporteren. In dat geval kunnen ze Europa leegzuigen, mits ze er in slagen de Europeanen wijs te blijven maken dat Rusland de boeman is, en sancties dus gewettigd zijn, terwijl ze ook in Noord-Afrika, en het Midden-Oosten, de 'regime-change'-chaos moeten zien te bestendigen. Maar dat zal China, Iran en Rusland een biet zijn. Die trekken hun eigen plan, en gaan verder met hun economische en diplomatieke offensief.

 

Tenzij de Verenigde Staten, Israël en de Saoedi's, als een persiflage op de 'Drie Musketiers', de oorlog verklaren aan Iran, Rusland, en/of China. En dat niet direct tot een atoomoorlog leidt. Dan nog betekent een hogere olieprijs problemen voor de Amerikaanse autoindustrie, die nu al niet weten hoe ze af moeten komen van hun 'tweedehandsjes', waarmee de nieuwe auto's deels worden betaald. En met rap stijgende faillissementen wordt het allemaal wel erg penibel. 

 

Los van het gegeven dat de wapenindustrie geacht wordt 'Jobs, jobs, jobs' te creëren, terwijl automatisering en robotisering daar juist op een behoorlijk hoog niveau staan, wijzen economen er op dat die sector juist ook veel bijdraagt aan de groei in de civiele productie, doordat militaire toepassingen uiteindelijk ook hun weg vinden naar de commerciële 'markt'. Maar ook daar schuilt een adder onder het gras, waar de moderne oorlogsvoering zelf ook meer en meer geautomatiseerd en gerobotiseerd wordt. En binnen het bestaande pseudo-kapitalistische systeem, volledig gereguleerd door centrale banken met hun geldpers, is geen mechaniek voorhanden om dat te 'vertalen' naar een traditionele markt van vraag, en aanbod. Persoonlijk ben ik nog niet echt bereid om uit eigen vrije wil ook maar een stuiver neer te leggen voor iemand die mij wel wil uitleggen hoe ik het beste mijn 'Safe-Space' in kan richten, en hoe ik 'Micro-agressions' kan herkennen. U wel?

 

Go Back

Comment