Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Ramenlapper

Wat Nederland zo’n aantrekkelijk land maakt in de ogen van buitenlanders, dat is die aandoenlijke, ontwapenende naïviteit. 

 

Je kunt Nederlanders zonder inspanning de ‘Brooklyn Bridge’ verkopen. Dat was vroeger wel anders. Toen stonden Nederlanders bekend als gehaaide zakenlui die jou de ‘Brooklyn Bridge’ verkochten, als je niet oppaste. Een deel van de verklaring van dat verloop zou kunnen zijn dat vele Nederlanders die door de eeuwen heen verantwoordelijk waren voor dat imago, tijdens de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd, en nooit meer terugkwamen, zonder dat het naïeve deel van de bevolking zich realiseerde wat er gaande was. Of tenminste deed alsof, vanwege de ‘lieve vrede’. 

 

Onze huidige behoefte aan vriendschapsbanden met landen waar openlijke fascisten en hun meelopers prominent aanwezig zijn in het ‘straatbeeld’, is niet het bewijs van een vileine Nederlandse insteek, in de meeste gevallen. Het is gewoon ‘schattig’ naïef. Model-volgzaamheid, vermomd als ‘goede bedoelingen’. Het bloed kan rond je enkels klotsen, als je je ramen maar hebt gelapt.

 

Nederland is ook het land waar je na een afgrijselijke ontknoping steevast mensen in beeld krijgt die ’nooit hadden gedacht’ dat zoiets kon gebeuren. Waar ministers niet vallen over een ‘Deal’ met een crimineel, maar over het zoekraken van een bonnetje. Waar je maandenlang wordt getrakteerd op ’nieuws’ over de familieruzies in een ‘Bonnie & Clyde’-milieu van vroeger. En waar Shell de buitenlandse politiek dicteert, maar de premier gekielhaald wordt als hij niet meer weet dat hij een ’stuk’ heeft gelezen over een ‘Deal’ van dat bedrijf met de belastingdienst. 

 

Shell-man Halbe Zijlstra struikelde dan ook niet over de leugens die hij verspreide over de ambitie van Poetin om heel Europa onder de voet te lopen, maar omdat hij niet aanwezig was in diens ‘datsja’ waar Poetin hem dat verteld zou hebben. Het enige wat Poetin hoeft te doen om Rutte van zijn rug te krijgen, is Shell een goede ‘Deal’ aanbieden voor de exploitatie van olie en gas uit Rusland. Maar Poetin is daar klaar mee. Hij wil wel ‘dealen’ met Shell, maar dan alleen als ‘partij’ die een belangrijke vinger in de pap heeft in het Europese distributienetwerk. En dan geen koehandel meer in ‘PetroDollars’, maar in harde valuta van landen zonder onhoudbare schuldenlast. Of goud. En dan ben je bij Shell aan het verkeerde adres. Maar dat zijn allemaal dingen die ze in ‘Den Haag’ niet eens zien. Dat ‘Den Haag’ heeft geholpen om van Libië een ‘Failed State’ te maken, nadat Gaddafi met het voorstel kwam om afscheid te nemen van de ‘PetroDollar’, en dat we in Syrië meevechten aan de kant van de landen die hopen te bereiken dat land vol te kunnen leggen met pijpleidingen voor olie en gas, van/voor Shell, van het ‘Golfgebied’ naar Europa, om Poetin te zieken, komt niet eens bij onze politici en journalisten op. 

 

RTL onthulde dat Oekraïne op industriële schaal spioneerde in ons land om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het ‘MH-17-onderzoek’, terwijl ze zelf prominent in dat ’Team’ zaten dat de voorbereidingen moest treffen voor een aanklacht tegen die verdomde Russen, en nagenoeg al het ‘bewijsmateriaal’ leverden, of op het internet zetten, waar het door ‘Bellingcat’, het verlengstuk van MI-6 en de CIA, ‘gevonden’ werd. Ik begrijp dat er mensen zijn die denken dat ’Nederland’ onder één hoedje speelt met cynische machten in de wereld die uit zijn op een wereldbrand. Maar voor ‘Den Haag’, en het gros van de Nederlandse journalisten, maak ik toch een uitzondering. Hier en daar zal er best een weinig frisse smeerlap tussen zitten, maar het gros wéét gewoon niet beter. Voor hen is de wereld niet groter dan de voorpui van de Telegraaf, en de vraag of je als journalist aangifte moet doen als iemand je duwt.

 

Daarmee zeg ik niet dat die golf van aanslagen op gebouwen waar Nederlandse media zijn gevestigd niet de moeite waard zijn. Integendeel! Bij de Telegraaf was de omgeving van de uitgeverij al hermetisch beveiligd, met betonblokken en ‘bloembakken’, en overal camera’s. En zelfs als je daar voorbij komt, en tot twee keer toe de pui ramt, en je bestelbusje in de fik steekt, is de schade niet groter dan wat gebroken glas. Maar het is zeker goed voor maandennieuws’. 

 

Dat hele verhaal over die intensieve spionage door Oekraïne was al weggewaaid voor het de website van RTL had bereikt. ‘Den Haag’ stelde dat het rapporten over die spionage koste wat kost geheim zou houden. Zoals ze eerder ook voor de onthulling gingen liggen over het feit dat Nederland was geïnformeerd over hoog vliegende vliegtuigen die boven Oekraïne uit de lucht werden geschoten. Ook een onthulling van  RTL. Terwijl RTL overigens prominent aanwezig is in het koor dat ‘de Russen’ aanwijst als schuldige van dat drama. En al vanaf ‘dag één’. Het komt niet eens bij ze op om te vragen of Oekraïne hier iets te verbergen heeft. Het wordt door alle partijen afgedaan als een ’niemendalletje’. Die buren die uit hun huis worden gehaald door de Gestapo gaan natuurlijk gewoon gezellig naar een zomerkamp. Maar waarom dan in een veewagen? Weet je wat? ‘Kamervragen’! 

 

Natuurlijk is spionage iets van alle dag, in een wereld waarin zwaar bewapende machtsblokken zijn verwikkeld in een titanengevecht over de economische macht, en de EU en de NAVO haar grondgebied flink hebben uitgebreid in recente jaren. Dat het in ons deel van de wereld ‘nieuws’ is dat Russen, Chinezen, Noord-Korea of Iran spioneren, onderstreept die naïviteit. Dito waar je criminelen in je krant te drogen hangt, en je je ontpopt als ‘onbezoldigde politieman’, omdat de ‘lezertjes’ en ‘kijkertjes’ er niet genoeg van krijgen om te lezen wat ‘Bonnie’ zei tegen ‘Clyde’, ben je gewoon slaapverwekkend simpel van geest als je denkt dat dat geen gevolgen kan hebben. Zo’n aanslag op het Telegraaf-gebouw, en op het gebouw waar roddelbladen worden volgeschreven, is geen ‘aanslag op de vrije pers’. Maar de andere kant op kijken als je ‘vrienden’ alles uit de kast trekken om te weten te komen wat jij weet over MH-17, is dat wel. 

 

In hoeverre het ‘Babchenko-verhaal hier bruikbaar is om een verband te suggereren tussen die aanslagen op mediagebouwen, als doelbewuste afleiding voor het échte nieuws, zou ik niet weten. Eerder verzonnen ze in Oekraïne al een ‘verijdelde aanslag’ op Koenders door ‘Russen’, en daarvóór schoten ze op het Maidanplein al hun eigen mensen dood om de gekozen president af te kunnen zetten. Eigenlijk is niks te dol voor die lui. Dus zo fantasierijk hoef je niet te zijn om een verband te kunnen vermoeden. Maar als dat het geval zou zijn, hadden ze zich de moeite kunnen besparen. In Nederland lappen we ramen. En verder niks.

Go Back

Dank voor de bijdrage van vandaag Jake, met de inhoud ben ik het van harte eens.

Over het verschil tussen de media (als jij) en 'de media' (RTL et al) valt me een ding op. Dat is dat als jij een dag nieuws overslaat, de wereld niet vergaat. Terwijl als zij een dag overslaan, de wereld vergaat, voor hen...

Nog nooit heb ik op 'het nieuws' gezien: vandaag geen nieuws. Dat komt omdat de kijker of lezer met een dag geen nieuws van hen te grote kans loopt om het valse wereldbeeld van hen te doorzien. Als iemand als jij een dag geen nieuws geeft, ben ik een dag op mezelf aangewezen qua nieuwsvoorziening, wat mijn wereldbeeld verder totaal niet beïnvloed.

Daarmee schets ik de wereld van hen wel tot een doodvermoeiende baan die nooit af kan zijn.

Ik kijk eigenlijk al jaren niet meer naar 'het nieuws'. Met grote tevredenheid moet ik zeggen.

Reply


Comment