Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Pamper

'Pegida' schrapte op het laatste moment haar 'Zwarte Piet'-demonstratie.

 

Een bus met twintig 'demonstranten' die een varken wilden roosteren voor de deur van een synagoge moskee zag op het allerlaatste moment af van dat plan, omdat tegenstanders de snelweg blokkeerden, waardoor de bus vastliep, en de sfeer 'grimmig' werd. Of zoiets.....

 

Wat bezielt Nederlanders?

 

De ene na de andere groep werpt zich op om de cultuur te 'zuiveren' van kwalijke invloeden. Bij voorkeur door anderen te beletten plezier te beleven, of hun spirituele leven te verrijken conform eeuwenoude tradities die een zekere discipline vereisen. Wat kan het jou schelen als iemand geen varkensvlees wil eten? Vanwaar die krampachtige strijd om dat Sinterklaasfeest op te blazen? Je kunt de televisie niet aanzetten, of daar is weer een 'Stichting', 'Platform', 'Belangenorganisatie', of iets met een interessant klinkende nieuwe benaming, of uit het buitenland overgewaaide naam die 'massabeweging' suggereert met eisen.

 

Het is geïnstitutionaliseerd absurdisme. 'Tiener-Cultuur'. Gemanipuleerde, irrationele, exorbitante existentiële angst, gekoppeld aan de behoefte om je te 'verzetten' tegen een macht die niet bestaat, behalve in je hoofd. En dat in een extreem spannende tijd, waarin er bijzonder veel op het spel staat, waardoor de hele wereld op haar grondvesten staat te beven. Dat soort decadente uitwassen kunnen we missen als kiespijn. Ook omdat we nu toch wel zo ver zouden moeten zijn dat we zien waar dat soort polarisatie toe leidt. Kijk naar Oekraïne. Kijk naar Libië. Kijk naar Syrië. 

 

Er moeten nu harde noten worden gekraakt! Je buurman is niet je vijand. Je vijand zit in je hoofd! Schrap dat ideaal van die 'Maakbare Samenleving', en keer terug op aarde. Of je buurvrouw een hoofddoek draagt, of een robe van veelkleurige tatoeages, en welke religie ze aanhangt, is minder belangrijk dan het antwoord op de vraag of ze wil helpen door de schouders onder 'Europa' als economische entiteit te zetten. Kissebissen over wel of geen vuurwerk doe je maar met je familie en vrienden. Nu gaat het erom of we volwassen genoeg zijn om op eigen benen te staan, of dat we in de 'pampers' van de 'PetroDollar' rond blijven lummelen.

 

'Economie' is geen 'hocus-pocus', maar mensenwerk. 'Cyclische' bewegingen zijn tot op zekere hoogte niet te voorkomen, omdat mensen nou eenmaal niet rationeel handelen. 'Contrair' investerende lieden profiteren daarvan. Maar de 'Handelsoorlog' die Trump heeft ontketend is een ander beest. Ik wijs er andermaal op dat het, vanuit het 'Witte Huis' bekeken, volstrekt logisch is om te trachten 'Europa' te onderwerpen, door het uiteen te laten vallen. Het is alleen niet in ons belang! En het zal allemaal wel goed bedoeld zijn van Macron, maar pruttelen over een 'G6+1' is niet het antwoord op de uitdaging. 

 

De 'Overschotlanden' maken volop plannen voor het vervolg, terwijl de Verenigde Staten alles uit de kast trekken om ons met hun schulden op te zadelen. Toen Trump aantrad, en hem de vraag werd voorgelegd wat hij met die explosief gestegen schulden zou doen, repliceerde hij dat hij 'kampioen' was in het 'managen' van schuld. Zijn hele imperium heeft hij opgebouwd op schuld, waarbij de 'Deutsche Bank' hem lening op lening verstrekte. En die bank staat nu op omvallen, terwijl Trump de schulden van en in de Verenigde Staten door het dak jaagt. Trump heeft vele kwaliteiten, maar loyaliteit kent hij niet. 

 

De uitkomst van dit machtsspel zou zomaar kunnen zijn dat 'Europa' blijft hangen in haar 'Atlantische' vriendschap, waardoor het de kans mist om aan te haken bij het EurAziatische project van Beijing en Moskou, terwijl Trump ons verplettert, en een 'deal' sluit met de 'Overschotlanden' voor het vervolg. Die 'Overschotlanden' proberen op alle denkbare wijzen 'Europa' zover te krijgen dat het opkrabbelt, en leert lopen. Maar als we blijven hangen in onze 'Identity Politics', met onze steeds natter wordende 'pamper', dan kunnen we doodvallen, en duurt het niet lang meer voor ze de 'nepnieuws' fopspeen uit onze mond trekken, en ons de keuze laten om te gaan werken voor de kost, of elkaar de hersens in te slaan over kwesties als 'Zwarte Piet' en 'varkensvlees', terwijl we creperen.

 

Go Back

Comment