Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Luisteren

Wat willen de 'Gele Hesjes'?

 

De aanleiding voor de golf van protesten die in Frankrijk begon, was de snelle stijging van de prijs van autobrandstof. Meer in het bijzonder diesel, met een ruime meerderheid (rond 80%) van de privé-rijders die auto's hebben die op die brandstof rijden, omdat ze in dat land niet het nadeel kennen van een hogere wegenbelasting. Want wegenbelasting kennen ze in het geheel niet in Frankrijk. Alleen tol, voor wie gebruik maakt van de snelwegen, die formeel privébezit zijn. Voor Macron stond al snel vast dat het 'raddraaiers' waren uit de 'extreem-rechtse' hoek van het Franse politieke spectrum. Marine le Pen wordt gezien als de belangrijkste boosdoener. In de meest recente peilingen doet ze het beter dan de zittende president, dus vaart zij wel bij een crisis, zo is de theorie.

 

Dat le Pen niet te beroerd is om de vruchten te plukken van het tumult behoeft geen betoog. Net als elke westerse politicus in de 'oppositie' beperkt zij zich niet tot het politieke debat in de volksvertegenwoordiging, maar mobiliseert zij 'de straat'. De politieke strijd in de Verenigde Staten vindt inmiddels bijna uitsluitend buiten het Congres plaats, via de media en de 'thinktanks', met verslagen politici aan de zijlijn die revanche willen, waarbij complete legers 'trollen' worden ingezet, en loyale ambtenaren worden gemobiliseerd om te 'lekken' en samen te spannen. De publieke mening van een belanghebbende hoeft daarbij niet overeen te komen met het doel dat men heimelijk nastreeft. 

 

Ook in Frankrijk is de regering net een duiventil, vol opportunisten, zoals Macron zelf, die zich op enig moment ook losweekte uit de politieke stroming waar hij lid van was, om voor zichzelf te beginnen. En wat de 'Gele Hesjes' verbroedert, en waardoor hun protest overslaat, is het gevoel dat politici er voor zichzelf zitten, waarbij zij worden vergeten. 

 

Vanochtend zat ik naar het Telegraaf-programma 'Wakker Nederland' te kijken, waar een veelgevraagde 'Media Deskundige' en een gezette VVD-er te gast waren. En op enig moment legde de presentatrice aan haar gasten voor dat een minister, die onlangs in het nieuws kwam omdat ze graag een keer met Johan Derksen wilde praten, zich nu weer druk maakte over bezoekers van studentenverenigingen die zich niet welkom zouden voelen omdat ze geen alcohol dronken. 

 

Wilt u weten wat de 'Gele Hesjes' daarvan vinden? 

 

Die reageren ongeveer hetzelfde als de 'Media Deskundige', die uit zijn rol viel, en als zijn mening gaf dat het volkomen absurd was dat een minister zich daarmee bemoeide. En hij vond het bedreigend, omdat je er vergif op in kon nemen dat de volgende stap zou zijn dat er op één dag in de week geen alcohol gedronken mocht worden, om mensen met een 'andere cultuur' terwille te zijn. En nee, dat is geen uiting van racisme, maar van bezorgdheid. Niemand moet lid worden van een studentenvereniging, en het is geen verplichting om naar programma's met Johan Derksen te kijken. En ik zag die 'Media Deskundige' al in zijn 'Gele Hesje' op het 'demonstratieplein' in Den Haag staan, bij wijze van spreken. Benzineprijs? Ja, hoog. Maar luister nou eens naar me!

Go Back

Comment