Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Corruptie

Onderzoek doen naar corruptie binnen de EU is niet gezond.

 

In korte tijd lieten drie Europese journalisten die van corruptie een thema hadden gemaakt vermoord. Écht vermoord, anders dan die 'Nep-Moord' in Oekraïne, waarbij alleen toneelbloed vloeide, al verkochten de 'EU Mythbusters', die jagen op 'Russische beïnvloeding' dat stukje toneel direct als een 'Russische aanslag'.

 

Hoe corrupt 'Europa' is weet geen mens. Wat is corruptie? Als je zwicht voor de lobby van Unilever, is dat niet noodzakelijk het bewijs voor corruptie. Als het UWV een oog dichtknijpt voor sjoemelende Poolse arbeidsmigranten in ons land, wil dat nog niet zeggen dat er sprake is van corruptie. Als een lid van de Eerste Kamer stemt over een wet waar ze zelf 'zakelijk belang' bij heeft, is dat in ons land niet in strijd met enige wet. Sterker nog, er zijn openlijke pleitbezorgers vóór dat soort belangenverstrengeling. En als de 'dekkingsgraad' van het pensioenfonds voor Europarlementariërs niet hoger reikt dan 37%, storten ze het geld gewoon bij uit de 'algemene middelen', oftewel uw en mijn portemonnee, waar de minimale 'beleidsdekkingsgraad' voor uw fonds op 104,2% ligt, en er geen invloedrijke Euro-politicus is die u de helpende hand biedt. De Nederlandse overheid is niet de enige die in 'onderonsjes' afspraken maakt met 'interessante partijen' die in ons land hun geld willen parkeren zonder belasting te hoeven betalen. En bij banken die formeel 'onder toezicht' staan van 'waakhonden', wordt gefraudeerd dat het een lieve lust is. Shakespeare liet het Marcellus al zeggen in 'Hamlet': 'Something is rotten in the State of Denmark'. Maar niet alleen daar. 

 

U bent de 'Panama-papers' vermoedelijk alweer vergeten, of u herinnert zich alleen nog dat het iets te maken had met Poetin, die juist niet genoemd werd in die 'Papers', maar door de pers wel 'in verband werd gebracht', om de aandacht af te leiden van degenen die er wél in werden genoemd. Geen van die zware jongens verdween achter de tralies, voor zover mij bekend. 

 

Corrupte politici vind je in elk land. De ene keer zegt die 'dank je wel' als hij of zij een etentje krijgt, en de volgende keer is het een flat in Scheveningen. Dat hele 'Rusland-onderzoek' heeft geen verband weten te leggen tussen het Kremlin en Trump, maar er zijn wel veroordelingen wegens fraude uit naar voren gekomen. Oceanen vol Dollars en Euro's klotsen door de gangen van de diverse parlementen. En naar verluidt verkochten de Clintons zelfs vrij openlijk toegang tot de politieke besluitvorming met een 'Pay to Play'-opzet via hun 'goede doelen stichting'. 

 

In China sporen ze corrupte politici actief op, en als je in je kuif wordt gepikt, ben je nog niet jarig! Als je schuldig wordt bevonden, is de doodstraf geen uitzondering. Vandaar dat er nu groot alarm is geslagen in Europa na de verdwijning van Meng Hongwei, de chef van het in Lyon gevestigde 'Interpol'. De man is daarnaast echter in China ook onderminister, en bij aankomst werd hij meteen meegenomen voor een 'goed gesprek' dat nu al geruime tijd duurt. Uit de berichten in de media maak ik niet op dat men zich zorgen maakt over mogelijke corruptie van de hoogste baas van 'Interpol', maar ziet men hem eerder als slachtoffer. Verwacht van mij geen oordeel in deze fase, maar ook bij de politie en de hoogste justitie-autoriteiten komt corruptie voor. En dan druk ik mij terughoudend uit, vrees ik. 

 

De in Rusland eerder wegens corruptie veroordeelde politici Chodorkovski, en Navalny zijn in ons deel van de wereld helden. 

 

Zoals gezegd is corruptie een lastig begrip. Het gaat niet altijd om 'cash' in ruil voor een 'dienst' die in strijd is met de wet. Ook als iemand om ideologische redenen een oogje toe knijpt, of om de weg vrij te maken voor zichzelf, of vrienden naar een 'stoeltje' ergens in het bedrijfsleven, of wapenleveranties aan terroristen, is er sprake van een gebrek aan integriteit.

 

Waar het Bulgarije betreft mogen we niet vergeten dat het land actief wordt gebruikt voor de handel in wapens met bestemming 'Midden-Oosten', een eufemisme voor 'Al Qaida', met stilzwijgende instemming, of actieve medewerking van Europese en Amerikaanse 'Regime-Change' autoriteiten. Een journaliste die dat goed gedocumenteerde verhaal naar buiten bracht werd eerder al prompt ontslagen. En uit dat land komen nu ook de onthullingen over obscure transporten van bloed en virussen voor onderzoek naar biologische wapens. Geen nieuws in Europa, behoudens de 'Alternatieve Media', dus las u daar hier ook al over, maar het meurt een uur in de wind. Of er een verband is met een verkrachte en toegetakelde journaliste, weet ik niet, maar ik krijg de indruk dat men die moord liever in het 'vergeetboek' wegmoffelt. In NRC was het bericht bijvoorbeeld niet meer dan een voetnoot. 

 

Ook onze bondgenoten in het 'Midden-Oosten' maken er een potje van, als het waar is wat Turkije beweert over een slachtpartij in het Saoedische consulaat in Istanbul. Eveneens nieuws dat overduidelijk wordt 'gemanaged' om te voorkomen dat het een uitslaande brand wordt. 

 

Die regio, zo dicht bij Oekraïne, waar de Amerikanen druk doende zijn om een imposante militaire macht op te bouwen, en volgens Paul Barril, medeoprichter van de GIGN, de Franse anti-terreureenheid, betrokken waren bij de aanslag op Alexander Zakharchenko, staat stijf van het 'snelle geld'. 

 

De gruwelijk complexe wetgeving in ons deel van de wereld maakt dat ze iedereen die tegen de stroom in roeit te grazen kunnen nemen, en iedereen die leuk meedoet kunnen vrijpleiten. Van de meeste journalisten hebben ze daarbij geen last, en de parlementsleden zijn te druk met het regelen van hun pensioen en een 'passend stoeltje' en ruime emolumenten voor  hun politieke carrière. Dat de suppressie van het nieuws niet langer afdoende wordt geacht, waarbij 'belanghebbenden' er toe over gaan die paar serieuze onderzoeksjournalisten en integere 'bloggers' die er nog over zijn in koelen bloede te vermoorden, is een veeg teken. Het is maar goed dat Europa niet als land geregistreerd staat in de annalen van de 'World Press Freedom Index', want dan zouden we een modderfiguur slaan, met onze grote mond over persvrijheid.

Go Back

Comment