Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

5G

Het grootste probleem is, dat we de problemen niet zien die binnenkort een serieus probleem dreigen te worden.

 

Deels komt dat omdat zo’n cryptische formulering als hierboven niet langer de nieuwsgierigheid prikkelt. We willen complexe problemen voorgeschoteld krijgen in ‘Jip-en-Janneke’-taal, omdat we ‘Jip-en-Janneke’-denken. Zelfs op het academische niveau, waar het bouwen van ‘consensus’ in tal van disciplines belangrijker is dan serieus onderzoek. Waarmee ik niet zeg dat er geen vakgebieden zijn waar ‘flauwekul’ niet welkom is, maar die hebben het lastig. 

 

Gisteren wees ik op een artikel over de komende ‘5G’-revolutie, dat ik HIER nogmaals onder uw aandacht wil brengen, omdat het  belangrijk is. Ons land, en Europa in het algemeen, zijn redelijk bijgebleven op technologisch gebied. Er zijn niet overdreven veel ‘witte vlekken’ waar geen ‘datanetwerk’ beschikbaar is. Maar in de Verenigde Staten is het één grote witte oceaan. Buiten de grote steden kun je het schudden. En dat geldt voor meer technologie die ‘klantgericht’ is. Van openbaar vervoer, tot gezondheidszorg. 

 

Daarmee is niet gezegd dat ze in de Verenigde Staten geen ‘hoogwaardige technologie’ in huis hebben. Ik ga het bestaan van ‘Silicon Valley’ niet ontkennen. Of het baanbrekende werk van ‘DARPA’, dat met miljardensubsidie het ene na het andere geavanceerde wapensysteem produceert. Maar dat is ook meteen het probleem. Zelfs de ‘Grote Jongens’ die voortkwamen uit de ‘tech-revolutie’ waardoor ‘Silicon Valley’ op de kaart werd gezet, komen meer en meer in het nieuws door hun klant-vijandige activiteiten. Deels ten bate van de ‘Heilige Omzet’ en ‘Beurskoersen’. Maar ook, en steeds vaker, omdat ze heulen met een overheid die uit is op de inrichting van een militaristische ‘surveillance state’, en wereldwijde dominantie. 

 

Het pionierswerk was nog geheel vrij van dat soort smetten. Sterker nog, de grondleggers van de ‘consumenten-elektronica’ en de bedenker van het ‘Internet’, zagen het als een bevrijding, met een ongekend potentieel voor de verrijking van de mensheid. Het is niet hun schuld dat het ‘Jip-en-Janneke’-denken de sporen kreeg, in een ‘Hollywood’-wereld waarin randverschijnselen en complot-theorieën worden uitvergroot tot kwesties die onze onverdeelde aandacht verdienen, terwijl ‘Big Brother’ de bedrijven die ze oprichtten ronselde voor militaire toepassingen. 

 

Die Amerikaanse ‘tech-bedrijven’ kregen ‘managers’ aan de top die naar binnen werden geschoven door schimmige ‘power-players’, of ze legden het loodje, zoals Steve Jobs. Ze bleken moreel corrupt, zoals Zuckerberg, of gepreoccupeerd door 'gender'-thema's, zoals Google. En nu hebben ze onderling ruzie, en is het vertrouwen weg door misbruik. Toen ik, helemaal aan het begin van de ‘tech-revolutie’, koos voor Apple, en ze trouw bleef toen iedereen overstapte op het aanzienlijk goedkopere ‘Windows’, was dat uit liefde voor het concept, en een bedrijf dat creativiteit en gebruikersvriendelijkheid liet prevaleren boven winstgevendheid. Toen ze dat flinke winsten begon op te leveren, misgunde ik hen dat niet. Maar na de dood van Steve Jobs kwam ‘lookalike’ Tim Cook in beeld, en bleek het nieuws rond Apple vaker over de ‘beurswaarde’ te gaan, en de slimme manieren waarop ze het betalen van belasting wisten te ontwijken, en kon je het verderf zien aankomen.

 

De toekomst is aan niet-Amerikaanse bedrijven, zoals Huawei. En de belangrijkste reden is dat Amerikaanse bedrijven niet alleen de productie, maar ook de ontwikkeling van hun ‘consumenten-producten’ verplaatsten naar China, terwijl de ‘slimste koppen’ werden geronseld door de NSA en DARPA. Die vervolgens ‘uitwaaierden’ over de hele wereld om ons te ‘verblijden’ met ‘surveillance’ tot op het toilet, en in uw slaap, ten bate van ‘Humanitaire Oorlogen’ en ‘Regime-Change’-operaties. Met triljarden tegelijk werd het geld over de balk gesmeten, terwijl de consument aan de zorgen van China werd toevertrouwd. Alles wat u heeft waar u waarde aan toekent, is ‘Made in China’, afgezien van het gas dat uw huizen verwarmt, en de olie waar uw auto op rijdt. Dat komt uit Rusland. 

 

Dat laatste is, in Nederland, nog niet het geval, maar dat is een kwestie van tijd, nu de ‘Humanitaire Oorlogen’ en ‘Regime-Change’-operaties van het ene na het andere olieland een ‘rokende sintel’ maken. Je zou zeggen dat de Verenigde Staten dan tenminste nog wel militair orde op zaken moet kunnen stellen, met al dat geld dat daarheen is gevloeid. Maar ook dat is een illusie. Weliswaar is het budget van China en Rusland slechts een fractie van wat ‘westerse’ landen, met de Verenigde Staten voorop, aan de moord-en-doodslag-industrie uitgeven, maar ze hebben dat wel aanzienlijk slimmer gedaan, met gerichte investeringen in wapensystemen die nodig waren om ‘Big Brother’ buiten de deur te houden. Wat overigens niet betekent dat ze in China en Rusland geen oog hebben voor destructieve krachten in hun eigen samenleving. Maar zij kennen dat label toe aan Jihadisten, neonazi’s en corrupte oligarchen, zoals de naar het ‘westen’ uitgeweken ‘flitsmiljardairs’. 

 

Europa, en Nederland voorop, is klaar voor ‘5G’ en het ‘Internet of Things’ dat daardoor wordt gefaciliteerd. En via ‘Nordstream 2’ zijn we eind van het jaar klaar voor het Russische gas, zonder dat de Verenigde Staten en Oekraïne op de rem kunnen trappen. Onze niet-gemilitariseerde industrie heeft potentie binnen dat raamwerk van consumptie-gedreven groei, met aansluiting op de ‘Nieuwe Zijderoute’. Maar de kans is groot dat ‘de politiek’ het voor ons verziekt, in opdracht van ‘Washington’. Blind, doof en dom gesteund door ‘Jip-en-Janneke’, die al blij zijn als ze zonder hulp hun veters kunnen strikken. En nee, dat is geen ‘elitair’ standpunt. Het is de constatering dat keuzes consequenties hebben. En verkeerde keuzes hebben onaangename consequenties. Teveel hooi op je vork nemen, of onjuiste prioriteiten stellen, kost geld, welvaart, en mensenlevens. In het ideale geval, met een functionerende democratie, en een overheid die zich concentreert op de grote lijnen, is het collectief slimmer dan de ‘slimste mens’. En worden ‘slimme mensen’ niet geselecteerd middels een ‘quiz-programma’ van een producent die zichzelf ‘SkyHigh TV’ noemt. Maar zijn het mensen die problemen onderkennen. In het bijzonder waar die veroorzaakt worden door de 'oplossingen'.

Go Back

Comment