Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Wegbereiders

De onthoofding van een leraar in Frankrijk speelt het ‘Front National’ van Marine Le Pen in de kaart.

 

Zelfde beeld elders in Europa, met inbegrip van Nederland. Wat voeding geeft aan de ‘complot-theorie’ dat hier sprake is van moedwillig falen. Maar daar is volgens mij geen sprake van. Enkele jaren geleden wierpen een paar uitgesproken ‘progressieve’ dames van mijn eigen leeftijd mij voor de voeten dat ik mij keerde tegen een opvang voor 'verwarde' dakloze verslaafden in het centrum van de stad waar ik woon, omdat ik de binnenstad ‘exclusief’ en ‘duur’ wilde houden. ‘Not in my Back-Yard!’ De PvdA-wethouder die het project vormgaf sloot zich daar gretig bij aan. Ik was een elitaire rechtse zak hooi. Voor mij werd daarom, buiten de vergadering om, een ontmoeting geregeld met twee dames die betrokken waren bij de veiligheidsprotocollen in de stad om mij te overtuigen dat ik mij ten onrechte zorgen maakte.

 

Ergens vorig jaar werd voor de deur van de ‘progressieve’ dames een dealer doodgeschoten, waarop ze direct hun woning verkochten en naar een veiliger plek verhuisden. En de wethouder, die zelfs op schrift allerlei dingen had beloofd die zijn opvolger onmiddellijk na de opening van het centrum direct weer schrapte omdat ze ‘wettelijke’ niet konden, was doorgeschoven naar het provinciale bestuur. Leuk carrière gemaakt op grond van een ‘succesvol’ afgerond project. Een project dat een melkkoe is waar sloten belastinggeld in omgaan, omgeven met een barrage aan overlegstructuren, regelingen, speciale telefoonnummers die je kunt bellen, wolken ‘beveiligers’ die in drommen surveilleren in het normaal gesproken drukke gebied, maar dankzij ‘Covid’ nu even niet meer, en het is een komen en gaan van politievoertuigen.

 

Goede bedoelingen, een tekortschietende mensbeeld, onbekendheid met culturele verschillen, en het perspectief van groeperingen in de samenleving met verwachtingen die haaks staan op die van u en mij, in de mix met ‘carrière-tijgers’, en ‘handhavers’ die niet mogen of kunnen handhaven, mede door een Gordiaanse knoop aan wet- en regelgeving, en een 'Stichting' met Eurotekens in de ogen, genereert gegarandeerd chaos, frustratie, woede en onbestuurbaarheid. Op enig moment dat u een politicus hoort zeggen: ‘Wir Schaffen Das!’, moeten uw haren recht overeind gaan staan. Waar Angela Merkel dat van de toren riep toen de instroom van asielzoekers op zijn hoogtepunt was, bedoelde ze de logistieke kant van de kwestie. Opvang, procedure voor de schifting tussen ‘verblijfsstatus’ en ‘op transport terug’, woning, werk, school voor de kinderen, ‘inburgering’ voor de ouders. Dat soort dingen. 

 

Zelfde bij die ‘opvang’ waar ik mee opende. Logistiek is het allemaal keurig afgehamerd met de subsidieslurpende ’Stichting’ die de commerciële opvang ‘verzorgt’ op kosten van de schatkist. Ze hebben zelfs een prachtige ‘gebruikersruimte’ waar je ontspannen harddrugs kunt gebruiken, zodat de overlast in het gebouw zelf beheersbaar blijft. Maar er mag niet ‘gedeald’ worden, dus dat gebeurt dan elders in de wijk. Maar dat is hun verantwoordelijkheid niet. Sorry. Ze willen wel ‘meedenken’………

 

Exact omdat ik begrijp hoe al die opportunisten en utopisten denken en te werk gaan, druk in de weer met ‘protocollen’ die ervoor moeten zorgen dat het ‘op papier’ klopt als een bus, waarbij veel tijd, geld en energie wordt gestoken in de ‘communicatie’, ben ik nog steeds geen ‘rechtse zak’. Eerder iemand die zich zorgen maakt over de ‘wegbereiders’ van die voorspelbare extreem rechtse reactie als ze nu niet extreem snel de bakens verzetten. Maar de voortekenen zijn niet gunstig. Het leedvermaak in Rusland, waar die achttienjarige koppensneller werd geboren die heel Frankrijk in shock achterliet, is logisch. In Europa inviteerden we radicale Moslims uit Tsjetsjenië om bij ons asiel aan te vragen, om zo te ontsnappen aan die barbaarse Poetin. Waar zitten je hersens? 

 

In Frankrijk zijn ze alweer wat verder, na enkele gruwelijke aanslagen, en tenenkrommend anti-semitisme, homohaat, en bruisende vrouwenhaat, en pakten ze na het neerschieten van die koppensneller ook meteen de hele familie van de dader op. In Nederland zien we koppensnellers nog als ‘verwarde mensen’ waar je de GGD op af moet sturen, en niet de politie. Macron zit inmiddels meer op de lijn van Poetin en Xi, al zal hij dat zelf bij hoog en bij laag ontkennen. Het geduld is op. De politiefunctionarissen in Frankrijk, en de gemiddelde Fransman, zijn er nu wel klaar mee. 

 

In de context van deze ontwikkeling vraag ik andermaal aandacht voor het gegeven dat de door ons op een voetstuk geplaatste rechts-extremist Alexei Navalny Tsjetsjenen in een videoboodschap voor zijn aanhangers al eens bestempelde als kakkerlakken die je uit moet roeien. Zo zit Poetin er overduidelijk niet in. Vindt u nou oprecht dat we Navalny een kans moeten geven? Want dat is het waar die ‘wegbereiders’ mee bezig zijn. Niet willens en wetens, in het gros van de gevallen. Maar uit naïviteit en utopische verblinding. Als het dan compleet uit de hand loopt, zijn ze ook de eersten die een bordje ‘Te Koop’ op Nederland en Europa plakken, en op zoek gaan naar veiliger oorden. Maar waar vindt je die dan nog? Want inmiddels heb je overal van dat soort ‘wegbereiders’, met diepe zakken van gulle miljardairs. Wat staat hen precies voor de geest? Hoe werkt dat in hun bovenkamer? Wie geeft hen het idee dat ‘There will be no liberty on board this ship until morale improves’ een goed uitgangspunt is? Dat was in 1966 nog iets om je vrolijk over te maken, maar wie bedacht dat het een valide instructie voor politieke dieren is? 

 

Zullen we niet gewoon weer ons verstand gaan gebruiken?

Go Back

Comment