Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Waarheid

Er is maar één waarheid, maar we missen de taal, of een systeem om die zichtbaar te maken.

 

Hier op mijn blog hanteer ik voor die ene, unieke waarheid, doorgaans de term ‘realiteit’. De ‘realiteit’ die onze individuele waarheden een hart onder de riem steekt, als een redelijke benadering, of die op een vernietigende wijze in zijn hemd zet. Uiteraard zijn degenen die bevestigd worden in hun eigen ‘gelijk’ er als de kippen bij om de ‘realiteit’ aan te roepen als kroongetuige, terwijl degenen die erdoor in hun hemd worden gezet die ‘realiteit’ proberen weg te moffelen. (Afghanistan, Libië, Syrië, Irak, Oekraïne, MH-17, Covid....).

 

Daarbij moet uiteraard worden aangetekend dat de ‘realiteit’ hoe dan ook complex is, maar als je een bepaalde ‘uitsnede’ maakt die beoogt een ontwikkeling binnen die ‘realiteit’ zichtbaar te maken, en je trekt die statistiek uit beeld op het moment dat de trend die zichtbaar is je niet bevalt, verandert de ‘realiteit’ daarmee nog niet. 

 

We zijn inmiddels vertrouwd geraakt met de kreet dat er meerdere ‘waarheden’ zijn. Jouw waarheid, en mijn waarheid. Maar dat is ‘zweverig’ gedoe. Beter is het om te zeggen dat we de waarheid niet kennen, anders dan in zijn manifestatie als ‘realiteit’, terwijl we zo graag zouden anticiperen, om te weten wat waar is in de toekomst. Hoe onze  ‘realiteit’ zal leiden tot bepaalde uitkomsten. En hoe we daar invloed op uit kunnen oefenen. In religieuze kring met een monotheïstische beschouwing staat de ‘Almacht’ voor de waarheid. Die kun je petitioneren op uiteenlopende manieren. Voor de seculiere mens zijn sommige methoden ronduit kinderlijk, maar waar dat petitioneren loopt via ‘voorbeeldig gedrag’, moraliteit en ethiek, is het evident dat het een gewenste ontwikkeling dichterbij brengt, zolang kwaadwillenden geen roet in het eten gooien. 

 

Voor seculieren ligt het ‘genuanceerd’, waar ze die ene absolute waarheid simpelweg ontkennen, en ze vertrouwen op hun ‘modellen’ van de realiteit om de toekomst te kunnen manipuleren in hun voordeel. Dat geeft hen een grote mate van vrijheid om te ‘bedenken’ hoe ze een toekomstige ontwikkeling niet zozeer kunnen voorzien, om er optimaal van te profiteren, maar om die ontwikkeling naar hun hand te zetten. Wat onherroepelijk leidt tot onfrisse initiatieven. Die een zware hypotheek op de toekomst leggen. 

 

Het is een soort ‘dope’. Het geeft de gebruiker een goed gevoel. Het brengt hem of haar in een staat van euforie. Totdat de ‘realiteit’ er een eind aan maakt. Om die reden loop ik hier te leuren met ‘contraire’ informatie, die moedwillig buiten beeld wordt gehouden door degenen die zich ‘Almacht’ wanen, terwijl ze ‘junkies’ zijn die leven in een roes. Dat ‘broeikasgassen’ resulteren in ‘opwarming’, zult u mij hier niet zien ontkennen. Maar ik heb daarnaast ook oog voor wetenschappelijk onderzoek dat wijst op een nieuw ‘Solar Minimum’. En je kunt een zekere verklaring voor een schokkende ontwikkeling onderdrukken, maar op enig moment zal je er toch mee geconfronteerd worden, als degenen die ergens van worden beschuldigd het oppakken en ermee vandoor gaan. En dan is het enige wat je kan redden het ‘onomstotelijke bewijs’. Oftewel de waarheid, en niets dan de waarheid. Maar niet jouw of mijn persoonlijke versie. Of de ‘invoer’ in je model van de ‘realiteit’, maar de 'realiteit' zelf.

 

Dat we de waarheid niet zullen weten, omdat die te veel omvat, en zelfs de snelste ‘supercomputer’ er geen vat op krijgt, om nog maar te zwijgen van de mogelijkheid dat er ‘dimensies’ zijn die buiten het bereik van ons waarnemingsvermogen gaan, vinden mensen lastig te verteren. De pleister van de ‘Almacht’, die je kon aanroepen, maar met een ongewisse uitkomst, bevalt velen niet meer. Maar het ‘Sociaal Darwinisme’ met zijn cynische manipulatie heeft al zoveel kwaad gedaan, en ik begrijp niet waarom we daar in blíjven investeren. Het is niet onze kracht, maar onze zwakte. Een molensteen om onze nek, en we staan op snel dunner wordend ijs.

Go Back

Comment