Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Vagevuur

Als je pleit voor het teruggeven van het Amerikaanse continent aan de Indianen, ben je dan een racist?

 

Dito als je stelt dat de Maori en de Aboriginals zijn bestolen door gewelddadige kolonisten, en dat ze verdreven zijn van *hun* land. Ben je dan een racist? Of ben je een 'anti-kolonist'? In de jaren tachtig bracht de Australische band 'Midnight Oil' de hit 'Beds are Burning' uit, waarin werd bepleit de Aboriginals hun land terug te geven. Voorzover ik weet is dat nummer toen niet ergens wegens racisme verboden. Integendeel, het viel best goed bij 'anti-kolonialisten' in die tijd, die tevens menen 'anti-racisten' te zijn, door te onderkennen dat de 'Blanke Man' een slavendrijver is. Het nummer staat ook vandaag nog op 'YouTube'. En het staat jaar in, jaar uit, in de Top 2000

 

Het idee dat land teruggegeven moet worden aan de 'oorspronkelijke bewoners', en dat 'kolonisten' zich terug dienen te trekken uit bestuurlijke functies, en zeer zeker geen recht hebben om met gewelddadige methoden, met inbegrip van oneigenlijke juridische procedures, steeds meer gebied te confiskeren, was lange tijd buitengewoon populair. Maar het is gecompliceerd. 

 

Het is niet lastig om te begrijpen dat in die 'Linkse' kringen de 'Palestijnse' vlag fier wappert naast die van 'Oekraïne'. En dat die schizoïde gemeenschap aan de buis gekluisterd zit als er een documentaire langskomt over het trieste lot van de Indianen, de Aboriginals en de Maori, waarna ze geld over maken naar de 'Stichting' die zich opwerpt om het lot van die vertrapten te verbeteren. Terwijl onze regeringsleiders, uit puur opportunisme stijf van de 'Goede Bedoelingen', gretig meegaan in de strijd om 'Oekraïne' op het podium te hijsen, of de 'Uyghur' in China, een Islamitische groepering die 'hofleverancier' was van ISIS, de aan Hamas gelieerde terreurorganisatie, maar je moet niet beginnen over Indianen, Aboriginals, Maori of Palestijnen. Sterker nog, als je stelt dat Palestina (de naam zegt het al) toebehoort aan de Palestijnen, dan ben je dús een 'antisemiet'. En niet simpel iemand die problemen heeft met het koloniale 'Zionisme' in de praktijk. 

 

Hier op mijn blog heb ik steeds met kracht betoogd dat alleen al die onfrisse neiging om groepen mensen in te delen op basis van ras mij ernstig tegenstaat. En dat ik er persoonlijk ook geen 'antenne' voor heb. Ik zie het verschil tussen de ene 'Semiet' en de andere niet. Ook niet meegekregen 'van huis uit', of op school. Waar ik veel gewicht aan toeken, is aan gedrag zoals ik dat waarneem, en de intenties van mensen waar zij zich uitspreken voor het 'herschikken' van de wereld op grond van hun eigen voorkeuren. In het bijzonder waar die intenties volop ruimte laten voor het gebruik van geweld, en zeker waar burgers daarvan opzettelijk het slachtoffer worden. Die mensen heb ik liever niet in het land waar ik woon, en als ik het kan verhelpen, mijd ik die landen ook.

 

Wel is het zo dat een regering, of de leiding van een militaire organisatie, niet zelden zonder scrupules burgerdoelen aanwijst, bij voorkeur met als opgave van reden dat die burgers geen mensen zijn, terwijl de burgers die ze zeggen te vertegenwoordigen in de dagelijkse praktijk niet onredelijk zijn, en vaak zelfs heel gastvrij en belezen. Maar in tijden van oorlog, of als iedereen bang is tijdens een epidemie, en de generaals en de politieke extremisten krijgen de macht, dan is de burger te laat om het geweld te stoppen. De enkeling die moedig een bord omhoog steekt met 'Not My War', of er op het internet afstand van neemt en vragen stelt, mag dan niet meer verwachten dat men uitgenodigd wordt voor een 'Praatprogramma' of interview, of slechts om te dienen voor 'target practice'. 

 

Over het 'Zionisme' heb ik hier geschreven dat ik mij kan voorstellen dat iemand na de gruwelijkheden van de Holocaust, of om andere, meer esoterische redenen, als Jood graag in Palestina een bestaan op zou willen bouwen. In de hoop daar de rust te vinden die er in het anti-semitische Europa niet was. Natuurlijk zou het te prefereren zijn geweest als die Europeanen hun huis op orde zouden hebben gehad, zodat die Holocaust op voorhand kansloos was geweest. Maar ook al waren de 'voortekenen' er al dat het misselijkmakend uit de hand kon lopen, nog ver voor dat de grootste fanaten bedachten dat genocide de 'oplossing' was, dat kwartje viel niet. 

 

Iemand die onder dat gesternte de benen neemt naar een ander land, of dat nou Palestina is, of de Verenigde Staten, of Australië, of bedenk het maar, zal dus als uitgangspunt mee moeten brengen dat men er naar snakt zelf een 'Goede Buur' te zijn. En dat gaat niet lukken als je de oorspronkelijke bevolking verdrijft om hun plek in te nemen. Recent plaatste ik een link naar een interview met een bekende Joodse zionist die van zijn geloof is gevallen door wat er van dat oorspronkelijke ideaal terecht is gekomen. Hij is nog wel belijdend Joods in religieus opzicht, en openlijk, zonder concessies, maar het zionisme zoals het zich heeft ontwikkeld, als een koloniale inspanning die geweld niet schuwt, en streeft naar een 'apartheidsstaat', exclusief voor Joden, dat stuit hem dusdanig tegen de borst, dat hij er volledig op is afgeknapt. En hij is de enige Jood niet. Je vindt ze ook in Israël zelf. Zoals er ook Palestijnen zijn die niks van Hamas moeten hebben, maar wel in Gaza willen wonen, in vrede, en niet in een vluchtelingenkamp.

 

Nou ben ik niet iemand die de rest van de mensheid wel even zal instrueren hoe het dan wél moet. Maar ik heb wel wat ideeën. Waaronder die benadering om te kijken naar gedrag, en de intenties van het individu, of zoals spreekt uit religieus dogma of een ideologie waar dat individu een uitgesproken aanhanger van is. Gevoegd bij meer 'Situational Awareness'. Oog krijgen voor het gegeven dat je eigen handelingen niet in een 'vacuüm' plaatsvinden. Voor iemand die roept dat de Aboriginals *hun* land terug moeten krijgen, heb ik één vraag: 'Hoe dan?' En hoeveel generaties wil je teruggaan om de eigendomsrechten te bepalen? Adam en Eva? En waar gaat de rest van de mensheid dan heen? Dus? 'Goed plan, doen we niet.' Ga maar een mud aardappelen halen in je petje, en breng op de terugweg de dichte gaatjespan mee!

 

Dus? De Joden gaan niet goedschiks weg uit Palestina, en de Palestijnen laten zich ook niet verjagen. Daar komt bij dat er een kanjer van een demografisch probleem is voor de Joden, omdat de Palestijnse bevolking een stuk sneller groeit dan die van Israël. Dus kun je maar beter snel vrienden worden, en als goede buren elkaar voldoende ruimte gunnen, anders wordt het janken met een Hoofdletter! Of……?

 

Of je waagt het erop, en je kijkt of het gaat lukken Aboriginals, Maori of Indianen te maken van de Palestijnen, of van de Joden, terwijl de hele wereld toekijkt. Wat is de kans van slagen van zo'n opzet in de eenentwintigste eeuw? Terwijl ik dit schrijf, moet ik denken aan dat experimentele vaccin, en de verdenkingen dat de huidige oversterfte er op is terug te voeren, terwijl Israël de proeftuin was. En de rillingen lopen over mijn rug als ik bedenk hoe kwetsbaar we zijn voor genocidale idioten als ze ons kunnen doen geloven dat we 'onder de douche' gaan. Want 'antisemieten' vind je ook buiten de Palestijnse gebieden, en er zijn landen die wij actief steunen bij hun oorlog tegen de Russen, waar ze met de Nazi-vlag pronken, en als je even niet oplet staat zomaar een compleet parlement te applaudiseren voor een oud-SS-er. 'Situational Awareness' helpt ons om te ontsnappen uit de tunnel die we, samen met vrienden, gegraven hebben door de berg met tegenstanders, op weg naar ons doel. Dat licht aan het eind van die tunnel is het Vagevuur.

Go Back

Comment