Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Uitweijden

Het ‘Centrum voor Landbouw en Milieu’ wil dat de Nederlandse regering de ‘Oppositie’ in Belarus steunt.

 

Op het eerste gezicht denk je: ‘Wat hebben Landbouw en Milieu te maken met de vraag wie er de scepter zwaait in Belarus?’ Uiteraard is het land een belangrijke leverancier van Kalium, grondstof voor kunstmest, en door het sanctiebeleid van de Europese Unie zou het zomaar kunnen zijn dat Loekasjenko voortaan liever aan China levert. Dat wordt er niet beter op als we de ‘Oppositie’ steunen, waarmee de directeur van die op overheidsopdrachten (subsidie dus) drijvende ‘onafhankelijke’ stichting wel héél erg nadrukkelijk afstand neemt van dat keurmerk ‘onafhankelijk’. 

 

Maar Wouter van der Weijden, die ‘directeur’ is van die stichting, is ook een mens. En elk mens heeft recht op een mening, uiteraard. Maar teken dan niet met je functie. Nu hij dat wel doet, in een ‘ingezonden brief’ in NRC die (uiteraard) wél geplaatst wordt, meet hij zich een té grote broek aan. Als ideaal ziet hij voor zich dat zijn geliefkoosde ‘oppositie’, die hoogst waarschijnlijk achter die bommelding zat, zoals ik eerder uitlegde, op basis van de feiten, inplaats van de ‘spin’, de macht overneemt in Belarus, en vervolgens de Kalium op één hoop gooit met Canada, waardoor Poetin achter het net vist. Nou beschikt Rusland zelf ook over liefst 17% van de wereldvoorraad aan Kalium, en dat is ruim voldoende voor de eigen behoefte, schat ik zo in. 

 

Meneer van der Weijden laat daarmee wel héél erg in zijn kaarten kijken. Normaal gesproken verhullen die ‘Regime Change’-fanaten hun ware bedoelingen achter een kamerscherm vol ‘democratie’ en ‘mensenrechten’, maar hier gaat het gewoon over geld en macht, en geostrategische manoeuvres. Nou ga ik niet net doen alsof ik geschokt ben, want dat wisten we allemaal natuurlijk al lang. Zoals die ‘Regime Change’ operatie in Oekraïne ook niet ging over die arme Oekraïeners, die geen deel van leven hadden, maar om de controle over het Russische gas dat naar Europa vloeit. Daarom plaatste Biden zijn aan coke en het obscure leven verslaafde zoon Hunter ook bij Burisma. De 'slimste mens' die Joe Biden kent, dus geknipt voor die baan. En loopt Zelensky nu te tippen omdat Biden lijkt te capituleren voor ‘Nordstream II’, wat Oekraïne miljarden per jaar aan verloren tolheffingen kost. Maar Biden heeft geen opties.

 

Laten we daarbij nog even nauwlettend vaststellen dat die ‘Regime Change’-types altijd willen dat ‘Overzeese’ Angelsaksische landen de revenuen toegespeeld krijgen, en niet Europa. Het is een soort zelfvernietigende reflex. Ze kunnen er niks aan doen. Ze zijn zo geconditioneerd. Het is hun lot. En daarom missen ze ook zoveel cruciale informatie, zoals dat over de échte daders van die bommelding, als we de feiten op een rijtje zetten. 

 

In alle eerlijkheid krijg ik steeds meer medelijden met die types, omdat ze ook nog niet door hebben wat er allemaal stuk gegaan is door die geopolitieke manoeuvres, in Irak, Syrië, Libië en Oekraïne. En hoe dat voortschrijdende verval steeds dichterbij komt, via de dreiging van (hyper) inflatie, mede door een weelde aan ‘projecten’ waarvoor we de eerste Euro niet hebben. Zoals geld blijven pompen in het ‘Centrum voor Landbouw en Milieu’ om een politieke agenda een ‘onafhankelijke’ strik te bezorgen. 

 

Niet tegen meneer van der Weijden zeggen, maar zijn bazen beginnen het vertrouwen te verliezen. Dat zag je ook waar ‘Belingcat’ zich met een wanhoopsactie nóg onmogelijker maakte, door te claimen dat ook een schrijver/dichter in 2019 vergiftigd zou zijn met het dodelijkste gif ter wereld, en ook hij overleefde het dankzij Russische artsen, net als Navalny. En waar de Skripals ergens zijn, dat mag Joost weten, maar die worden angstvallig bij de pers vandaan gehouden, want de kans is groot dat er dan nóg meer gaten zichtbaar worden in het verhaal van de Britten, dat al een enorme gatenkaas is. (Engelstalige versie via de link).

 

Het gaat mij er niet om meneer van der Weijden de les te lezen. Bovendien, of hij daar nou toe oproept, of niet, de Nederlandse regering steunt iedere sanctie, en elke organisatie, tot en met de meest extremistische, als die maar tegen Poetin is. Dus had hij zich beter op de vlakte kunnen houden om dat ‘onafhankelijke’ imago geen geweld aan te doen. Ik weet niet hoe het gaat lopen in Belarus, en Rusland, maar ik zie die om subsidie-pegels van de westerse sponsoren en obscure oligarchen, en macht strijdende ‘oppositie’ nog niet aan de macht komen in die landen. En mocht dat wel het geval zijn, dan valt niet te verwachten dat de kunstmest daardoor betaalbaarder wordt, om het maar even eufemistisch uit te drukken. Stuur allemaal even een bedankbriefje naar meneer van der Weijden voor zijn pogingen om de Nederlandse landbouw duur, inplaats van duurzaam te maken. Want linksom of rechtsom is dat ‘netto’ de consequentie van het beleid dat hij bepleit. Maar ga niet uit je dak. Blijf vriendelijk en beleefd, want hij kan het ook niet helpen. Hij heeft de ‘Beste Bedoelingen’. 

 

Stuur hem anders DEZE tekst van Nils van der Vegte, die in de agrarische sector van post-communistische landen werkt, en in Leiden afstudeerde op ‘Rusland’. Zelfs mensen die echt ernstig 'aan boord' zijn van het verhaal over Rusland en China als landen die niet deugen, voelen nattigheid. Moet je dan als agrarische 'Thinktank' het voortouw nemen in die strijd en als een 'dansmarieke' (m/v) aan de zijlijn je nummertje opvoeren in de krant? 

Go Back

Comment