Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Uitlaatklep

'Wat wil Poetin aan de Oekraïense grens?', vraagt Eva Cukier zich in NRC af vanuit Moskou, waar ze correspondente is van het anti-Poetin propagandakanaal 'Raam-op-Rusland', met NRC als uitlaatklep. 

 

Je zou zeggen: 'Ga het hem vragen. Je bent daar toch om te corresponderen?' Maar zo werkt dat blijkbaar niet. 'Kiev' en bepaalde NAVO-landen maken er geen geheim van dat ze op zoek zijn naar een confrontatie met Rusland in dat gebied. Dus als Rusland de troepen in het grensgebied versterkt, en test op inzetbaarheid, dan lijkt het op een antwoord op alle dreigementen en de aanvoer van nóg meer wapens naar een gebied dat beter aan het werk kan gaan, inplaats van oorlog te voeren. 

 

Ergens tegen het eind van het artikel van Eva noemt ze, als het ware terloops, dat Oekraïne in februari in één klap drie Russischtalige zenders van een Oekraïense oppositiepoliticus had gesloten, en dat Zelensky halverwege vorige maand een 'document' tekende waarin een strategie staat uitgestippeld voor het veroveren van de Krim, dat zich na de staatsgreep van Biden/Nuland in 2014 bij referendum had afgekeerd van 'Kiev', en zich had aangesloten bij de Russische Federatie. Als een stap op weg naar die verovering had Oekraïne de levering van drinkwater aan het eiland al stilgelegd. 

 

De afgelopen tijd is de spanning aan de grens van het gebied dat gecontroleerd wordt door het Russisch-talig deel van de bevolking enerzijds, en de ultra-nationalisten die het voor het zeggen hebben in Kiev, gesteund door de NAVO anderzijds, al behoorlijk opgelopen. De 'Minsk-akkoorden' zijn vergeten sinds Joe Biden en zijn zoon Hunter het intitiatief weer naar zich toe hebben getrokken. Hunter heeft het nu even druk met zijn 'bestseller', waarin hij uitlegt hoe het kan dat een 'crack-head' een topbaan kreeg bij een Oekraïense gasgigant na de coup van Biden/Nuland die een einde maakte aan de democratie in het land, en zorgde voor een splitsing tussen het Russisch-talige industriële oosten, en het door het westen gecontroleerde agrarische gedeelte. 

 

Op dinsdagochtend was Willem Post te gast bij de Dames van 'GoedeMorgenNederland' om uit te leggen hoe dat nou zat met die Hunter. Hij hield het op een 'drankverslaving', en tragische familieomstandigheden, en dat Hunter 'lobbyist' was. Het woord corruptie viel niet, anders dan in een fragment waarin Trump uithaalde naar de 'geplaagde' familie Biden, en dan als een verwijt aan Trump. Het klinkt bijna alsof we niet zo lastig moeten doen, en hem gewoon zijn oorlog moeten gunnen. Ze zijn zielig. Een soort 'minderheid' die we moeten steunen. 

 

Maar goed, Rusland maakt zich op voor een offensief van Oekraïne, gesteund door Joe Biden's NAVO, tegen de 'Donbas' en/of de Krim. Afgelopen week spraken Merkel en Macron nog met Poetin over de snel oplopende spanning, en een gesprek met Zelensky staat nog op de rol. Het is niet geheel en al uitgesloten dat Biden en zijn team niet veel verder gaan dan een 'plaagstoot', louter om Rusland te provoceren, om dat dan te gebruiken om alsnog de concurrent van Hunter's gasbelang in Oekraïne, 'Northstream II', de nek om te kunnen draaien. Het door Soros gecontroleerde 'Europese-parlement' voelt daar wel wat voor, evenals 'Onze Atlantische Frans', maar daar praten de Russen hoe dan ook al niet meer mee. Ze doen alleen nog 'bilateraal' zaken, zoals Lavrov toelichtte in dat interview waar ik eerder naar verwees. En dan meer in het bijzonder 'Berlijn' en 'Parijs'. 

 

Met de komst van de 'clown' Zelensky als nieuwe president van Oekraïne, na de afgang van de 'Choco-Prins', leek er ruimte voor een frisse start. Oekraïne interesseerde Trump echter helemaal niks. En nadat Biden Zelensky de pen op de neus zette door zijn 'belangrijkste donor' uit de vergelijking te halen, is Zelensky als was in zijn handen. Inmiddels is hij er blijkbaar van overtuigd geraakt dat Oekraïne veilig is in de handen van de NAVO. Nou was het ooit zo dat een land dat een onopgelost binnenlands conflict had per definitie geen lid kon worden van de NAVO. Een niet geheel en al onlogische voorwaarde voor een organisatie die zegt defensief van aard te zijn. Want voor je het weet worden alle landen meegesleurd in een oorlog die de andere landen niet aangaat. Maar de NAVO is allang geen defensive organisatie meer, maar de primaire stokebrand in de wereld, met dubieuze vrienden

 

Dus wat wil Poetin? Rusland, en haar vrienden in de 'Donbas' verdedigen tegen moordzuchtige hordes, en de wereld veilig houden voor lieden die oorlog nodig hebben om hun falende economieën te redden. En misschien zouden we eens moeten gaan praten, en échte correspondenten naar Moskou sturen, inplaats van voorgeprogrammeerde propaganda-drones. Is dat het antwoord dat je zocht, Eva?

Go Back

Comment