Teletekst meldde dat de Duitse economie in het eerste kwartaal onverwacht meer was gegroeid dan werd verwacht.
Hier op mijn blog maak ik met enige regelmaat melding van een catastrofale krimp van de Duitse economie, als gevolg van het zelf-geïnduceerde gas-infarct, en andere 'onrendabele' investeringen. Sta ik nu in mijn hemd? Iets soortgelijks waar ik hier op mijn blog al bijna vanaf het begin waarschuw voor een zware economische recessie, terwijl velen onder u, en ikzelf, nog ruim voldoende armslag hebben om er 'goed' van te leven. Waar heb ik het dan over?
Die statistici die 'berekenen' dat de Duitse economie juist is gegroeid, hebben gelijk binnen hun eigen 'kader', maar dat houdt niet in dat ik ongelijk heb. Bernie Madoff was enige tijd een held in de financiële wereld. Allerlei vermogende mensen gaven hem hun geld, en kregen het beloofde hoge rendement. Maar het wérkelijke rendement op het vermogen dat hij belegde stond dat niet toe. Hij gebruikte 'nieuw' kapitaal van nieuwe klanten om de tekorten op de 'balans' aan te vullen. Een klassiek 'piramidespel'. Hij viel uiteindelijk door de mand, omdat hij geen geld kon 'bijdrukken'. Dat kunnen banken en overheden wel, waardoor ze het veel langer volhouden.
De oplopende spanningen in de wereld zijn uiteindelijk het gevolg van de erosie in het vertrouwen dat landen hebben in de Dollar als wereldhandelsmunt, op dat niveau gekoppeld aan de Euro en het Britse Pond. De Amerikaanse, de Europese, en de Britse Centrale Bank konden naar hartelust geld bijdrukken als ze tekort kwamen. Het resulteert in inflatie, geldontwaarding, maar zolang het niet de spuigaten uitloopt resulteert het niet in een 'Bankrun'. Ook commerciële banken drukken in feite geld bij door meer geld uit te lenen dan ze aan inleg binnen krijgen. De 'Kredietcrisis' was het gevolg van gesjoemel met hypotheken door commerciële banken. De commerciële banken werden daarop gered door de Centrale Banken en de overheden, maar het scheelde weinig of het hele piramidespel was met donderend geraas ingestort.
In Bazel, waar de 'BIS' zetelt, de 'Moeder van alle Centrale Banken', zat de schrik er goed in, en men begon aan het opzetten van nieuwe spelregels, omdat de volgende klap wel eens fataal kon zijn. Uiteindelijk kwam men met striktere regels, 'Basel III - Endgame', die op 1 juli van kracht moeten worden. Enkele landen hebben de regels al ingevoerd, maar het gros aarzelt, omdat het een stevige rem zet op bankleningen die, binnen de kaders van de nieuwe regels, als 'risicovol' worden bestempeld. Elke lening is risicovol, maar sommige leningen zijn meer 'Las Vegas' dan iets wat verband houdt met investeren. De reden dat banken, de Centrale en de commerciële, ijverig lobbyen om 'Basel III' uit te stellen, en waarom overheden en een bestuurlijk orgaan als de 'EU' daar niet op zitten te wachten, is omdat er nu meer behoefte is aan vers geperst geld dan ooit.
Als de inflatie tien procent is, en de economische 'groei' waar het CBS mee loopt te pronken is 0,1%, zijn we er dan op vooruit gegaan als land? De 'werkgelegenheid' kan honderd procent zijn, met enorme hoeveelheden geld die worden gebruikt om te 'investeren' in wapenproductie, het omtoveren van het land in één groot oefengebied voor de militairen, en overal projecten om de Wolf te knuffelen en ruimte te bieden, waardoor de fabrikanten van prikkeldraad en kippengaas volop 'werk' hebben, terwijl ook de ombouw van bestaande toiletten in 'Gender-Neutrale' spoelruimtes, en het organiseren van een groot volksfeest op de Ringweg rond Amsterdam volop 'werkgelegenheid' oplevert, om nog maar te zwijgen van de tsunami aan 'onderzoeken' naar de meest onzinnige dingen, maar al die 'investeringen' beschouw ik zelf als 'weggegooid geld' die onze welvaart niet doet toenemen, maar juist bijdragen aan de afbraak, in het bijzonder als de schulden die we maken om ervoor te betalen exponentieel op beginnen te lopen.
Mijn focus hier ligt op wat ik de *échte* economie noem, de productie van, en handel in goederen met 'meerwaarde' die nuttig en nodig zijn. Natuurlijk mag iets ook wel 'fraai' zijn, of 'defensief' van belang, zoals een functionerende apparaat om de samenleving veilig te houden en het land te beschermen. Maar daar geldt: 'Overdaad schaadt'. En in mijn optiek zitten we in Europa opgescheept met een verzameling 'Bernies' die hun piramidespel wanhopig proberen te redden door geforceerde expansie waardoor ze de 'balans' op kunnen rekken, terwijl het wérkelijke rendement van het geïnvesteerde vermogen door het ijs zakt.
De fanatieke pogingen om de koppeling met de VS overeind te houden moet u zien in dat licht. En de keuze van Trump om de Euro-zone te belasten met een tarief van vijftig procent, en ons achter te laten met een oorlog die we ons in de verste verten niet kunnen veroorloven, terwijl we onze schepen één voor één verbranden door de hele wereld te treffen met onze 'sancties', is de voorbode van een ander soort 'Endgame' dan ze in Bazel op de agenda hadden staan.
De Sociale Media staan bol van de Doemverhalen en Complot Theorieën die verband houden met 'Basel III', alsmede video's en artikelen die volop tegengas geven vanuit de 'Gevestigde Belangen'. Ik denk dat de meeste landen hooguit formeel akkoord gaan met 'Basel III', om vervolgens alles op de lange baan te schuiven, of zelfs de andere kant op te 'bewegen' om een implosie (diepe recessie) te vermijden. Canada had 'Basel III' ingevoerd, maar draait het alweer terug onder Carney, de voormalige directeur van de Centrale Bank van Engeland, nu premier van Canada. Trump kan het zich niet veroorloven, en de 'EU' al helemaal niet. Liever gierende inflatie, om gekochte 'groei' te kunnen presenteren, en die inflatie wegmoffelen als iets waar we juist blij mee moeten zijn, omdat ons 'huis' steeds meer waard wordt, en onze 'gebruikte auto' net zoveel oplevert als wat we er eerder voor betaalden, dan erkennen dat we failliet zijn.
De narigheid is dat je er vergif op in kunt nemen dat het wel *moet* eindigen in tranen. In revolutie of *nog* meer oorlog, omdat het niet vol te houden is, en het niet alleen je 'eigen' huis is en je gebruikte auto die meer 'waard' worden. Zeker als de toestroom van steeds goedkopere nieuwe producten stagneert, omdat landen geen vertrouwen meer hebben in ons als koper, of in de munt waarmee wij willen betalen, gaat het pijn doen. Afgelopen week kocht ik een nieuwe broek van een Duits merk dat al jaren mijn voorkeur heeft. Mijn vrouw inspecteert altijd de labels, en ze fluisterde: 'Deze wil je niet! Gemaakt in Oekraïne……'. Mijn vrouw denkt, net als velen van u vermoedelijk, dat ik iets tegen Oekraïne heb. En het is haar niet uit het hoofd te praten. Ik heb helemaal níks tegen Oekraïne, of Oekraïners, zolang ze broeken maken, en zich niet laten prostitueren door politieke ratten die hen nodig hebben om hun Euro/Dollar te redden middels geforceerde expansie om hun piramidespel door te kunnen zetten.