Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Stupid3

Laat het gaan!

 

Naast mensen die zich actief afzetten tegen dat wat zij zien als mijn gedachtengoed, zijn er de mensen die vinden dat ik mijn tijd verdoe door te wijzen op de gevaren die ik zie opdoemen uit de mist van beleidskeuzes. Ze zijn het niet noodzakelijk oneens met mij, al zijn er ook die de schouders ophalen, en zeggen: ‘Geef het een kans’, of: ‘Denk je nou écht dat ze daar zelf ook niet aan gedacht hebben?’ Dat laatste verwijst uiteraard naar ontzag voor de ‘experts’ in dienst van de beleidsmakers, en ik hoef u niet te vertellen dat ik dat geen sterk argument vind, om het vriendelijk te zeggen. Zonder dat ik overigens ontken dat er talloze ‘bollebozen’ tussen zitten met onwaarschijnlijk veel meer kennis van een bepaald onderwerp dan ondergetekende. Maar velen zijn ‘Stupid’. 

 

Of het zijn, in het raamwerk van Cipolla’s matrix, ‘Bandieten’. En de lezers die er van overtuigd zijn dat ik te mild ben voor de mensen die het voor hen verzieken, zullen al snel de conclusie trekken dat ik zelf ‘Stupid’ ben, omdat ik niet zie dat we te maken hebben met een ‘Groot Complot’, tot de rand gevuld met ‘Bandieten’. Wat deels ook verklaart waarom dit blog minder bezoek krijgt, al vrees ik toch ook dat het beleid van de ‘corporaties’ die de ‘platforms’ controleren, en de ‘NSB-ers’ die hen petitioneren om onwelgevallige geluiden te censureren, daar debet aan is. Maar wat de oorzaak ook is, ik kan er niets aan veranderen. 

 

Jawel!’, zeggen mensen die het goed bedoelen dan. Het wemelt van de ‘technieken’ waardoor je een blog ‘aantrekkelijker’ kunt maken voor de ‘doelgroep’. Dat zou, vanuit mijn perspectief, behoorlijk ‘Stupid’ zijn. Sterker nog, dat ‘Stupidity’ zulke epidemische vormen heeft aangenomen wijt ik hier nadrukkelijk aan die insteek. Het ‘effect’ boven de inhoud plaatsen. De jacht op ‘hits’ voor je blog of website, abonnees voor je krant, kijkers voor je televisieprogramma, en mensen die jou hun ‘stem’ geven, op basis van je ‘presentatie’. ‘Dumbing Down Society’, in de betekenis van Cipolla’s matrix. Dus niet persé ‘meetbaar’ als een lager gemiddeld ‘IQ’, en al helemaal niet als minder mensen met een ‘goede opleiding’, waar ‘diploma-deflatie’ iedereen die de veters van zijn schoenen kan strikken nog beloond met een ‘diploma’. Wat aan het eind van de rit resulteert in een stapel ‘diploma’s’ waar je niks mee kunt, en een berg schulden waar je de rest van je leven aan vastzit. ‘Stupid’. (In de betekenis van Cipolla’s matrix). 

 

Kortom, niemand hoeft mij aan te moedigen om het te ‘Laten gaan!’, want dat doe ik ook, eigenlijk. Wie het gevoel heeft dat ik hier met een ongezond hoge hartslag, en verzuipend in de adrenaline, het internet afschuim, de kranten lees, en alle uitzendingen absorbeer, om vervolgens ‘boze stukjes’ te schrijven, die vergist zich mateloos. Sterker nog, de meeste mensen om mij heen die dat denken hebben veel meer last van slapeloosheid, en angst voor de toekomst, dan ik. Vanmiddag nog ruim zestig kilometer gefietst, heel ontspannen, wat dan tevens een mooi moment is voor reflectie, en het plunderen van de ‘database’ van mijn geheugen voor inspiratie. En ik word eerder steeds rustiger als bepaalde ontwikkelingen waar ik hier op mijn blog voor waarschuwde zich manifesteren zoals ik vreesde. Dat is een perverse realiteit. ‘It is what it is’. Op dat moment valt er niks meer aan te doen. De ‘window-of-opportunity’ is gepasseerd. Daarbij teken ik aan dat ik dierbare vrienden die ‘Stupid’ waren in het voortraject naar de ontknoping niet ontzie, zoals ik overigens ook hoop dat ze mij niet ontzien als ik ‘Stupid’ uit de hoek kom. 

 

Neem het ‘2G-debat’. Voor mij het schoolvoorbeeld van ‘Stupid’ op alle fronten. Stel, je wilt een groot feest organiseren in het ‘Ziggo-dome’, maar je bent bang voor de verspreiding van ‘covid’. Je hebt twee groepen mensen die wel op jouw festival willen komen. De ene groep is niet gevaccineerd, heeft geen ‘symptomen’, en is getest. Dat is de gezonde groep. Daarnaast heb je een groep die gevaccineerd is, waarvan je, ook zonder te testen, weet dat een deel besmet is, maar door het vaccin worden de symptomen iets langer onderdrukt, zolang het nog iets van werkzaamheid heeft. Zij zullen zeker een willekeurig aantal andere gevaccineerden besmetten, waarvan sommigen in het ziekenhuis terecht zullen komen, en wellicht ook zullen sterven. Wie laat je toe? Voor mij is dat een ‘No Brainer’. Maar leg het voor aan de ‘experts’ en de ‘volksvertegenwoordiging’, en de uitkomst is ‘Stupid’. 

 

Hugo de Jong is voor '2G', want waar haalt hij al die tests vandaan, nu zijn partijgenoot Sywert van Lienden in ongenade is gevallen? En misschien gaan er dan minder mensen naar het restaurant, dat hij met elke klapscheet weer dwingt om te sluiten. Terwijl er weinig of geen bewijs is dat restaurants typisch de ‘hotspots’ zijn als we het over de verspreiding van ‘covid’ hebben. Ik beweer niet dat Hugo de Jonge een ‘bandiet’ is. Het lijkt mij zelfs erg waarschijnlijk dat hij zelf nog altijd gelooft in zijn steeds complexer wordende verhaal. 

 

Test iedereen voor je feest, en je zit goed als je ‘covid’ in wil dammen. Althans, voor je feest, en voorzover de tests betrouwbaar zijn, uiteraard. Wat er voor en na je feest gebeurt, daar heb je dan weer geen zicht op, maar dat is hoe dan ook het geval, ook bij ‘2G’. Je kunt natuurlijk ook de positie innemen dat je je niet zoveel zorgen moet maken over ‘covid’, of ‘covid’ op locaties die niet in beeld zijn als ‘hotspots’, maar dat is een andere discussie, met andere logische conclusies. Binnen de probleemstelling is het onweerlegbaar de beste keuze om alleen de gezonde groep toegang te verstrekken, en de groep waarvan je niet weet of ze besmet zijn buiten de deur te houden. Waaruit volgt dat je iedereen die toegang wil tot een locatie die in beeld is als ‘hotspot’ zult moeten testen. Dat zou anders geweest zijn als het vaccin immuniseert, maar dat doet het niet. (En daarom is het ook geen vaccin).

 

Ander voorbeeld. Je besluit dat je af wilt van olie en gas, en het bedrijf dat handelt in olie en gas besluit om te vertrekken. Logische consequentie. Je zou verwachten dat ‘GroenLinks’ en ‘D66’ hen met ‘Regenboogvlaggen’ uitwuiven. Maar nee, ‘Stupid’ schrikt wakker, en stelt een ‘vertrekboete’ voor. WTF! Boeren krijgen geld om te stoppen met het produceren van voedsel. En als de prijzen van voedsel stijgen als gevolg van die ingreep, schrikt ‘Stupid’ wakker, en gaan we dat voedsel subsidiëren? WTF! Je wilt op Schiphol alleen nog maar elektrische vliegtuigen toelaten, en Air France trekt de stekker uit de KLM, omdat het een onhaalbare kaart is. Ik zie nu al hoe Paternotte en zijn vrienden het spreekgestoelte beklimmen om te eisen dat Air France de KLM en Schiphol overeind houdt. ‘Stupid’. 

 

Kijk, in de ‘Metaverse’ kan alles. Daarin kun je ook een bezoekje brengen aan de ambassade van Barbados, terwijl er in de échte wereld helemaal niks verandert. U kunt dus betogen dat ik ‘Stupid’ ben, omdat ik de boot ga missen. Welke boot? Die naar Barbados, in de ‘Metaverse’, waar je kunt genieten van een reis zonder op reis te gaan, waarbij je je vrienden om je heen hebt, naar keuze, zonder dat ze zich fysiek hoeven te verplaatsen, of zelfs maar hoeven te weten dat ze met jou praten, en dan maakt gevaccineerd of niet ook niet meer uit. Tenzij die ‘Metaverse’ alleen werkt bij gevaccineerden, omdat de ongevaccineerden de ‘extensie’ missen die nodig is om toegang te krijgen tot het ‘netwerk’, op een neuraal niveau, maar dat is ‘complotdenken’ van de meer exotische soort. Je kunt het echter ook verdedigen als een logische uitleg van wat we waarnemen, als je er vanuit gaat dat al die ‘experts’ en beleidsmakers écht nietStupid’ zijn, en dondersgoed begrijpen waar ze mee bezig zijn. We gaan het zien. Ik ben benieuwd. Ik zit op het puntje van mijn stoel. Maar dan nog blijf ik zelf liever in de échte wereld, als u mij de keuze laat. En in die échte wereld is ‘Stupid’ gewoon ‘Stupid’.

Go BackComment