Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Schijn

Vele jaren geleden raakte ik in China in gesprek met de eigenaar van een uitermate succesvolle Nederlandse 'kledinglijn'. 

 

Dat hij in China was gaf al wel aan waar hij zijn spullen liet maken. En als ik over de lokale markt liep, zag ik overal kleding met dat merk hangen, tegen een fractie van de prijs waarvoor je het in Nederland kon kopen. Waren dat nou 'neppers'? Nee, het waren exact dezelfde kledingstukken, uit dezelfde ateliers, en daarom was het bedrijf ertoe overgegaan de kleding te 'chippen', en 'scanners' bij de douane te parkeren, zodat eenvoudig vast te stellen was of het een peperduur product was waar ze zelf flinke winst mee hadden binnengeharkt, of dat die winst hen door de neus was geboord. 

 

Die kleding was dus geen 'namaak'. En er is wel 'nep', vooral van de simpele kledingstukken die het moeten hebben van een logo, of de naam van een voetballer als 'meerwaarde', maar die zijn niet lastig te herkennen aan kwaliteitsverschillen die je zelfs zonder een 'getraind oog' nog kunt zien. De vraag of u 'teveel' betaalt als u een 'gechipt' exemplaar koopt is lastig te beantwoorden, want kennelijk heeft u het er voor over. Tel daar dan nog de kosten bij op die een douanebeambte met zich meebrengt, betaald met gemeenschapsgeld. In zekere kringen is een voorwerp of 'service' slechts begerenswaardig als het duur is, in de zin dat je er bizar veel voor hebt moeten betalen. 

 

Dezelfde systematiek zien we terug bij 'nieuws', 'politieke partijen' en 'referenda'. Voor sommige mensen zijn alleen de 'gechipte' versies waardevol, en de rest is 'nep'. Hier op mijn blog, schrijvend over het politieke gekrakeel in de Verenigde Staten, wees ik mijn lezers erop dat er feitelijk slechts één partij is, de 'Warparty', en dat de rest 'vulling' is. 'Merchandising'. Andere sticker, zelfde inhoud. En dat zien we nu ook in Europa. Gekozen of niet maakt geen verschil meer. Optisch lijkt het niet op elkaar, maar 'onder de motorkap' is het hetzelfde karretje. Want ook in de autoindustrie is dat de situatie, zoals ik nog niet zo lang geleden liet zien aan de hand van het aanbod aan elektrische bestelwagens. Andere vormgeving, en een ander prijskaartje, wellicht andere 'service' en randvoorwaarden, zoals garantie, maar functioneel niet van elkaar te onderscheiden. 

 

Gisteren fietste ik naar een nog niet zo lang geleden geopende 'Outlet-Mall', waar je 'merkkleding' en andere 'merkproducten' kunt kopen voor minder geld dan wat je er voor neertelt in de 'Speciaal-Zaak'. Maar als regel betreft het 'kelderrestanten' zoals ze dat in de drankenhandel noemen. Het 'model' van afgelopen seizoen. Er was daar meer personeel dan dat er klanten waren, en de kosten voor de elektra die voortvloeien uit de hippe 'warmtepompen', 'klimaatregeling', verlichting en internetaansluitingen voor het beheer van de voorraad en het betalingsverkeer, of de beveiliging, zal inmiddels wel flink in de papieren lopen. Maar vooralsnog onttrekken dergelijke onrendabele projecten veel arbeidskrachten aan het nationale potentieel, waardoor belangrijk werk blijft liggen, en de hele economie in de soep draait. Ik heb geen idee voor hoeveel die 'Outlet-Mall' bij de geldverstrekkers op de balans staat, maar ik wed dat hij in het verkeerde rijtje staat, als een 'asset', terwijl het bijgeschreven dient te worden als een kostenpost in verband met de onvermijdelijke 'sanering' die nadert als gevolg van het overheidsbeleid.

 

Dat brengt mij bij de 'referenda' in de gebieden die niet langer onder controle staan van de NAVO ('Kiev'). Door het gelijkgeschakelde 'nieuws' in ons deel van de wereld 'schijnreferenda' genoemd, omdat ze niet door de NAVO 'gechipt' zijn. Het zijn echter gewoon 'volksraadplegingen', opgesteld door lokale autoriteiten, met per regio andere vragen, maar de cruciale vraag die ertoe doet, is de vraag of de inwoners van die regio's toe willen treden tot de Russische Federatie. De NAVO noemt ze 'schijnreferenda' omdat ze weten dat de uitslag zal zijn dat die gebieden ervoor kiezen om voortaan onderdeel te zijn van Rusland. En niet omdat er gerotzooid is met die referenda, maar omdat die mensen daar dat gewoon oprecht willen. 

 

In mijn eigen beleving spreek je over een 'schijnreferendum' als je een volksraadpleging houdt die er niet toe doet. Zoals we die in Nederland al enkele malen hebben gehad. Bent u voor of tegen het 'Associatieverdrag met Oekraïne'. Tegen. Mooi, dan voeren we het in. Bent u voor of tegen een 'Europese Grondwet'? Tegen. Mooi dan drukken we die erdoor. Dat zijn 'schijnreferenda', slechts bedoeld om de bevolking te laten voelen wie er de baas is in Nederland. 

 

Het grote gevaar is dat types als Rutte geconditioneerd zijn, dat ze oprecht denken dat de Russen net zo leugenachtig en zelfzuchtig zijn als hun westerse 'partners'. Daardoor zijn Rutte en zijn vrienden van de Europese 'Warparty' niet voorbereid op wat er komen gaat. Als die gebieden ergens volgende week deel uitmaken van Rusland, dan is elke aanval op dat gebied een aanval op Rusland. En tot nu toe heeft 'Moskou' steeds laten zien dat een 'Rode Lijn' bij hen niet 'nep' is. Zoals ik op het Engelstalige deel van dit blog schreef, is dit geen geintje, maar een 'Make My Day!', of: 'You Have To Ask Yourself, Punk: Do I Feel Lucky Today!'-moment. Of, zoals ze dan zeggen: 'There Is A New Sheriff In Town.' Gaan we door met 'dollen'? Ik denk dat als we om ons heen kijken we toch moeten constateren dat we geen 'Gelukkige' hand hebben in dit spel, en beter kunnen passen inplaats van bluffen.

 

Laat mij onderstrepen wat ik gisteren schreef, dat 'semantics', 'theatrics', 'merchandising', 'pokerface', moties over koffertjes, gekrakeel in de 'Haagse Goudvissenkom', de Russen en de Chinezen koud laat. Ze willen het hebben over het 'product' en hoe dat functioneert, en niet over de vormgeving. Allerhoogste tijd om wakker te worden en terug te keren naar de realiteit. Een 'chip' van de NAVO voegt niets toe, maar kost u een arm en een been, waar u niks voor terugkrijgt, behalve gierende armoede en verbrijzelde luchtkastelen. Nobel van u om de voetbalclub te subsidiëren door de aanschaf van hun 'merchandising', maar dat stukje katoen met de naam van uw favoriete vedette gaat u niet warm houden komende winter.

Go Back

Comment