Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Schaakgrootmeester

Een Russische schaakgrootmeester en fan van Poetin bedankte het westen voor de sancties.

 

De strekking van zijn stukje was dat Rusland er geweldig van had geprofiteerd, met een Roebel die sterker is dan 'ooit', en recordopbrengsten uit de export van olie, gas en andere producten en grondstoffen. Dat is niet helemaal de strekking van wat Poetin zei op de economische conferentie in St. Petersburg, maar ook hij heeft er beslist alle vertrouwen in dat de schade voor Rusland erg mee zal vallen dit jaar, terwijl de toekomst er rooskleurig uitziet. Garantie tot de deur, uiteraard, want als de NAVO escaleert naar een openlijke oorlog met Rusland inplaats van de 'War by Proxy' die het nu is, wordt het voor alle betrokken landen erg ongewis. 

 

Maar Poetin, en inmiddels ook nagenoeg iedere serieuze commentator in het westen, verwacht inmiddels dat de schade voor het westen, en meer in het bijzonder Europa, vele malen groter zal zijn dan de schade voor Rusland. Zeker in Europa dreigt alles kapot te gaan wat ons lief is. Niet alléén door de sancties en de gigantische kosten van die 'War-by-Proxy' zelf. Ook door het reeds eerder in gang gezette beleid, op elk terrein, waarvoor nu definitief het geld ontbreekt. Elk aspect van de 'Woke'-agenda, alsmede de hele 'Energietransitie' en reductie van 'uitstoot'. Dat was al een hoofdpijndossier, die 'transitie' en de reductie van 'uitstoot', maar zonder bepaalde grondstoffen, met gebroken 'Supply Chains', en escalatie van vijandigheden die nu ook China op de korrel nemen, is het vér voorbij 'niveau sprookjesbos'. Het is suïcide.

 

De Russen 'schaken' rustig verder, en ik weet niet waar onze eigen politieke leiders zijn met hun hoofd, maar ik kan er geen lijn in ontdekken. Het beeld dat ik nu op mijn netvlies heb, is dat van de tiener die door de ouders gestraft wordt met een week huisarrest, wat betekent dat die ouders zelf ook de deur niet uit kunnen, terwijl die tiener het hoe dan ook die week druk had door een proefwerkweek, en dan nog steeds via de regenpijp naar buiten, en weer naar binnen kan als hij of zij daar behoefte aan heeft. 

 

Niemand weet zeker hoe dit af gaat lopen, maar ik voorspel dat we er met een bebloede kop uitkomen als we niet snel een einde maken aan dat avontuur in Oekraïne, de omvangrijke leugens, en de bedenkers van dit 'fantastische' (fantasierijke) experiment buiten de deur zetten. Poetin ziet een toekomst waarin extremisme in Europa hand over hand zal toenemen, het civiele bestuur de grip op mens en maatschappij verliest naarmate er minder geld zal zijn om onrust af te kopen, en als consequentie het uiteenvallen van de EU. Iets wat John Mearsheimer ook al schetste in die lezing waar ik u eerder naar verwees. Onze leiders zullen Poetin en Mearsheimer negeren, tot ze tegen een muur lopen, zo valt te vrezen. 

 

Niet dat ze nog niet door hebben dat hun strijdplan nu al volledig de vernieling in is gegaan, en dat de beoogde schade die de Russische economie zou ondervinden, gevolgd door onrust in Rusland en een einde aan het tijdperk 'Poetin', je reinste luchtfietserij was. Ze worden in schokken wakker voor de realiteit van een koude winter, met massaontslag en wellicht zelfs honger en gebrek, waardoor nieuwe 'Lockdowns' nodig zullen zijn om revoluties te voorkomen. Maar ze gokken blijkbaar op de ontwikkeling van alternatieven die, onder druk van schaarste en gebrek, sneller in productie genomen kunnen worden, terwijl er ook alternatieve vindplaatsen van olie en gas en andere grondstoffen zullen worden ontwikkeld, zoals olie uit Suriname, en gas uit Israël. Waar ze dan echter geen rekening mee houden, dat is dat het beslist niet ondenkbeeldig is dat die landen tegen de tijd dat de olie begint te stromen liever zaken doen met Rusland en China, dan met die 'Flipperkast' in het westen. 

 

Mijn advies aan de Nederlandse regering, en aan 'Brussel', is om lering te trekken uit dit debacle, de verantwoordelijke politici en groeperingen die dit beleid steunden te bedanken voor hun 'input', en weer terug te keren uit de ballenbak voordat het finaal uit de klauw giert. Niet blíjven proberen dat grote vierkante blok door dat kleine ronde gat te hameren. Die schaakgrootmeester overdrijft, en steekt de draak met ons, maar hij heeft een punt. Het past niet.

Go BackComment