Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Massatoerisme

Interessant, maar wat moet ik ermee?

 

Zojuist weer een zuivering doorgevoerd van ‘webadressen’ die ‘traffic’ naar dit blog genereren, waaronder een groot aantal in Rusland en Oekraïne geregistreerde sites, waarvan ik mij niet kan voorstellen dat de gebruikers de Nederlandse taal machtig zijn. Los daarvan gaven ze ook niet de indruk dat ze over dezelfde onderwerpen gaan als die welke hier op dit blog centraal staan, maar geen daarvan was een herkenbare website van een overheidsorganisatie.

 

Of dit blog op die manier aan extra ‘traffic’ wordt geholpen door ‘het Kremlin’, of dat het een manier is om dit blog uit de roulatie te halen, omdat het ‘verdacht’ is door al die ‘Russische’ aandacht, zou ik u niet kunnen vertellen. Omdat dit geen commercieel blog is, en ik geen publicaties ‘in opdracht’ schrijf, interesseert ‘traffic’ mij niet écht. Ik heb liever een klein aantal bezoekers die oprecht geïnteresseerd zijn in wat ze hier aantreffen, dan ‘massatoerisme’. Anderzijds schrijf ik wel omdat de onderwerpen die ik aansnijd volgens mij van groot gewicht zijn. 

 

We leven in vreemde, perfide tijden, waarin ‘informatie’, meer dan ooit, een ‘wapen’ is geworden. In eerdere bijdragen heb ik mij consequent op het standpunt gesteld dat commerciële bedrijven het recht hebben om ‘informatie’ door te geven, of niet. Of ‘Google’ dit blog een hoge prioriteit geeft, of in het geheel wegzuivert uit de resultaten die ze aan gebruikers tonen, is aan ‘Google’. Gelet op de herkomst van ‘traffic’ is dit blog niet populair bij gebruikers van ‘Google’, en komt er veel meer ‘traffic’ van ‘Bing’. Heel erg verwonderlijk is dat wellicht niet, want de ‘Google-Newsfeed’ die ik via mijn ‘I-Pad’ dagelijks krijg voorgezet als ik mijn ‘Browser’ open, bevat nagenoeg louter ‘flutartikelen’ waar ik helemaal geen begin van interesse in heb. Hetgeen een indicatie is van wat ze bij ‘Google’ een hoge prioriteit toekennen. Zwangerschappen, akkefietjes en relaties van ‘Belangrijke Mensen’, en geheel voorspelbare ‘Regime Change’ berichten, overgoten met een sausje dat riekt naar een dienstverband met de CIA.

 

Op zich ben ik wel een groot voorstander van een aanzienlijk ‘neutraler’ internet, meer zoals in de begintijd, al besef ik ook dat dat een utopie is in onze huidige gepolariseerde wereld. En waar het legitiem is om ‘kwaadwillenden’ op te sporen en te voorkomen dat ze ‘kwaad’ doen, hoort u mij ook niet brommen als een terrorist uit de vergelijking wordt gehaald. Maar daar begint wel de ellende, want wanneer kun je spreken over een ‘kwaadwillende’? Is degene die de verkiezingen wint een ‘kwaadwillende’? Of zijn dat degenen die geen deuk in een pakje boter sloegen, maar wel de ‘overwinning’ opeisen? 

 

Kortom, je kunt wel verlangen naar ‘saai nieuws’, zoals het vroeger was, de feiten en verder niks, en apart een opinie op een ‘blog’ als dit, of in een separaat programma op de televisie, of in een duidelijk kader in de krant, maar dat is voltooid verleden tijd. Voor mij is het nog steeds erg wennen dat een ‘blog’ zoals dit een ‘target’ kan zijn voor minder frisse machinaties, maar daar gaat het de laatste jaren al steeds over als er weer iemand klaagt over ‘beïnvloeding’, en ‘censuur’. 

 

Mocht u een in Rusland verblijvende Nederlander zijn die door mijn interventie nu mijn blog niet meer kan zien, dan spijt mij dat zeer. Dito waar u een Rus bent, of iemand uit Oekraïne, en met ‘Google-translate’ volgt waar ik over schrijf. Maar mijn gevoel zegt mij dat ik er goed aan heb gedaan, en dat niemand in Rusland mijn blog zal missen. Al valt te bezien of mijn blog nu weer meer ‘opvalt’ bij de mensen die ik hoop te bereiken. En op een ‘legitieme’ wijze, en niet door ‘traffic’ waar een luchtje aan zit.

 

Go Back

Comment