Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Pluspunten

Na twintig jaar oorlog in Afghanistan, trekt de NAVO zich terug.

 

Er zijn commentatoren die 'pluspunten' zien, maar vraag het de mensen die het land zijn ontvlucht, en nu bij ons te gast zijn, en ik vrees dat er niet veel zijn die staan te popelen om terug te keren. Vrij algemeen wordt aangenomen dat de Taliban de resterende enclaves in rap tempo in zal nemen, en dat er eerder nog velen uit die enclaves de wijk zullen nemen naar landen zoals Nederland. De prijs, in mensenlevens, en in geld uitgedrukt, is schrikbarend hoog. Daarnaast is er het verlies van 'strategische diepte', waar het allemaal om begonnen was. Olie, gas, en het isoleren van China en Rusland, en de omsingeling van Iran.

 

Wat de toekomst voor het land zelf gaat brengen is lastig in te schatten. Mede door de oorlogen die het land hebben geteisterd sinds de Amerikanen in de jaren zeventig bedachten dat het seculiere communistische regime, met zijn gelijke rechten voor vrouwen, en strategische potentieel, een plaag was, waarop ze samen met onze Saoedische vrienden Al Qaida optuigden, is er niet veel zicht op de bodemschatten waarvan wordt vermoed dat die het land nog wel onverwachte rijkdommen op kan leveren. 

 

China zal eerder profiteren dan de NAVO-landen. Maar dat is een wereldwijde trend. China is al geruime tijd bezig met enorme investeringen, die allemaal zijn terug te voeren op haar 'One Belt, One Road' programma. De oorlogen en sancties van de NAVO-landen die erop gericht zijn die ontwikkeling te stoppen, samen met 'regime-change' operaties in bepaalde landen, en de 'Covid-pandemie' en de 'Intelligente Chaos' waarmee we die te lijf zijn gegaan, zetten een rem op die Chinese visie, maar het land heeft teveel ijzers in het vuur om zich serieus zorgen te maken.

 

In Montenegro financierde China de bouw van een brug die naadloos past in de 'One Belt, One Road' plannen, maar mede door het instorten van de toeristenindustrie door 'Covid', zit het land krap bij kas. In september wonnen pro-Russische partijen nipt van de pro-EU partijen, en de regering worstelt. Een handreiking van de EU zou hebben geholpen om het sentiment weer meer richting EU te krijgen, maar zo zien ze het in 'Brussel' niet. Of ze zien het belang van Montenegro niet, nu alle aandacht uitgaat naar Oekraïne. Bruggen bouwen of bruggen opblazen? Dat hoef je in 'Atlantische' kring niet te vragen. 'BOEM!'

 

De Amerikanen leken in Oekraïne eieren voor hun geld te hebben gekozen, met een voorstel voor een 'Top' tussen Biden en Poetin over enkele maanden, in een 'neutraal' land, maar na nieuwe sancties en de aankondiging van méér economische oorlogsvoering heeft Poetin bedankt. De Chinezen zullen wel vraagtekens zetten bij de poging van Montenegro om de EU die lening over te laten nemen. De EU ziet niets in 'One Belt, One Road', omdat het ze in de problemen brengt met 'Washington'. Maar individuele landen in Europa denken er beduidend anders over. Die brug in Montenegro heeft potentie als 'One Belt, One Road' van de grond komt, als een onderdeel van een gigantische infrastructuur programma dat landen binnen de EU en omringende landen verbindt met China en Rusland, via landverbindingen die een aanvulling zijn op bestaande routes via de zee, met schepen die belastender zijn voor het klimaat dan de alternatieven. 

 

Het westen ligt met zichzelf in de knoop op tal van fronten. Het geld dat nu met triljarden tegelijk wordt bijgedrukt om mensen te compenseren die door de 'Maatregelen' zonder werk en inkomen zitten, verdwijnt bijna rechtstreeks in de Chinese en Russische schatkist. We kopen 'spullen', en we hebben gas nodig, ook om elektriciteit op te wekken. De 'datacenters' en al die elektrische auto's zuigen als gekken, waardoor de vraag naar elektriciteit, en dus gas, alleen maar toeneemt. Er zijn plannen om die afhankelijkheid van het gas te verminderen, maar op deze manier gaat het zeker niet lukken. Die plannen voor 'vergroening' zijn overigens schreeuwend duur, en becijferd op iets van 102 miljard voor Nederland alleen al, en u weet hoe dat met ramingen gaat. Tegen de tijd dat je klaar bent, blijkt het drie keer duurder, en niet te werken. Dus maak uw borst maar nat! 

 

De Amerikaanse inlichtingendiensten prognosticeren een lange, diepe crisis nu de 'Eindeloze Oorlogen' noodgedwongen moeten worden afgebouwd, omdat het geld op is. En voor de EU geldt hetzelfde als ze volharden op dit uitzichtloze pad, in de hoop dat China en Rusland eerder met hun ogen knipperen. Je kunt de krant niet openslaan, of de televisie niet aanzetten, of de miljarden knallen je om de oren. We zwemmen in de prachtige plannen, maar wie gaat het betalen? We zijn iedere referentie kwijt, en leven in een Ponzi-bubbel waaruit het ruw ontwaken is. Ruwer nog dan uit een nutteloze oorlog die twintig jaar duurde, en niets opleverde, behalve veel vluchtelingen, getraumatiseerde militairen en nabestaanden, en een gat in de schatkist. 

 

Go Back

Comment