Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Pentagon

In het boek 'The Complex' uit 2008 laat auteur Nick Turse gedetailleerd zien hoe de Amerikaanse samenleving is gemilitariseerd.

 

Het is voor Amerikanen zelf, en voor buitenstaanders, lastig te doorgronden hoe ingrijpend de samenleving in dat land is veranderd sinds Eisenhower's waarschuwende woorden. Het leidt tot vervreemding, en complot-theorieën om ontwikkelingen te 'verklaren'. Turse begint zijn verhaal met twee Amerikanen die tegen de oorlog in Irak zijn, om van daaruit te laten zien hoe zij die oorlog, zonder het te beseffen, steunen. 

 

De verwevenheid van het 'Pentagon' met elk aspect van de Amerikaanse samenleving is zo groot, dat je er niet aan kunt ontsnappen. Turse laat, aan de hand van openbare bronnen, zien dat een universiteit als het 'MIT' (Massachusetts Institute of Technology), samen met een direct aan het 'MIT' gelieerde 'MITRE' afdeling, elk jaar bijna $900 miljoen aan subsidie van het 'Pentagon' krijgt. Ook de andere grote universiteiten krijgen jaarlijks honderden miljoenen, en de 'kleintjes' worden ook niet vergeten. Toen Harvard, uit protest tegen het gebrek aan 'diversiteit' in het leger de 'recruiters' geen toegang wilde geven tot de campus, dreigden ze die universiteit met het verlies van de $300 miljoen subsidie, en zwichtte het bestuur.

 

Het 'Pentagon' heeft contracten met duizenden bedrijven in de Verenigde Staten, die langs die weg worden gesubsidieerd. Schroefjes die in de winkel een paar cent kosten, worden 'gedeclareerd' voor $75. Als ze vervolgens worden opgestuurd naar Afghanistan, komen de transportkosten in de boeken voor $400.000. Bedrijven worden betaald voor tienduizenden maaltijden die ze nooit hebben geleverd. Nieuwe spullen verdwijnen richting vuilnisbak nog voor ze het magazijn hebben bereikt. Lobbyisten van de grootste wapenfabrikanten worden minister of staatssecretaris, en keren daarna weer terug naar hun werkgever. De 'opgeblazen' contracten waaraan die bedrijven honderden miljoenen 'verdienen', worden vervolgens als 'contributie-aan-de-campagne' teruggegeven aan de politici uit de 'Warparty'. 

 

Conservatieve schattingen van het brandstofverbruik van het 'Pentagon' stellen dat het per dag even veel is als wat Zweden als heel land per dag gebruikt. Alle grote oliebedrijven, met inbegrip van onze 'eigen' Shell, leveren jaarlijks voor miljarden brandstof aan het militaire apparaat. Turse' conclusie is dan ook dat het 'Pentagon twee dingen nodig heeft: Oorlog en Olie. 

 

Ook op een ander niveau heeft die verwevenheid consequenties. Toen onlangs een tiener in Florida op zijn school een bloedbad aanrichtte, was hij gekleed in een T-shirt dat hij gekregen had bij de schietopleiding op school, die georganiseerd werd door 'Defensie'. Alle grote bedrijven, met inbegrip van Apple en Starbucks, hebben lucratieve contracten met het 'Pentagon' die ze niet kwijt willen. 

 

Het werpt ook een schril licht op het verwijt van Trump en de 'Atlantici' dat de 'NAVO-partners' niet genoeg bijdragen. Die grootschalige subsidie van wat doorgaat voor 'particulier bedrijfsleven', en 'opleidingsinstellingen' onderstreept nog eens hoe pervers dit 'roof-kapitalistische-systeem' is, en waarom het geen toekomst heeft. Het is de overtreffende trap van de ontwikkeling waar Eisenhower voor waarschuwde toen hij het Amerikaanse volk voorhield beducht te zijn voor het 'Militair Industrieel-Complex'. De oud-generaal, en vertrekkende president was ideaal gepositioneerd om die ontwikkeling waar te nemen, maar 'de politiek' heeft er niks mee gedaan. Integendeel!

 

Het gaat niet om 'missers' die er in elke organisatie wel zijn. Het gaat om een niet te ontwarren kluwen van 'enen' en 'nullen' die als 'grey goo' alle leven uit dat ooit zo formidabele land knijpen. In een verdediging van 'tarieven' om de Amerikaanse industrie te beschermen, houdt Patrick Buchanan ons voor dat het de 'tarieven' waren die Amerika 'Groot' hebben gemaakt. Waarom het nu anders is, dat is omdat het de Amerikaanse industrie niet beschermt, maar het de genadeslag geeft. Als het al niet uitdraait op oorlog omdat het 'Pentagon' niet zonder kan, en daarbij de controle wil houden over 'haar' olie, door de projectie van haar militaire macht middels haar vloot en luchtmacht. Dat een thalassocratie kwetsbaar is, is op zich geen nieuws. Maar mét een door en door verrot systeem dat de 'binnenlandse markt' zou moeten voeden, maar dat aan elkaar hangt van de 'gunsten', zie ik niet hoe ze dat winnend af kunnen ronden. Dat een Spaans fregat, dat met Amerikaanse eenheden onderweg was naar het Midden-Oosten rechtsomkeert heeft gemaakt, lijkt te bevestigen wat ik hier eerder schreef, dat 'Europa' eieren voor haar geld kiest. 

 

Zo'n mooi, veelbelovend land, met zulke mooie mogelijkheden……….

Go Back

Comment