Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Over de Russische economie

De Russische economie in zwaar weer?

 

Wereldwijd zijn er problemen als gevolg van de wedergeboorte van een 'Multipolaire' wereld. In het geval van Rusland dreigt 'oververhitting' als gevolg van optimisme. De Centrale Bank heeft daarom de rente tot astronomische hoogte opgeschroefd om de vraag naar leningen te temperen. De oorzaak van dat optimisme is meervoudig. Maar de redenen zijn allen te herleiden tot de oorlog met de NAVO op het grondgebied van Oekraïne.

 

Zoals hier geschetst had Poetin gehoopt dat de 'Special Military Operation' ertoe zou leiden dat Zelensky zich de tandjes zou schrikken, en terug zou keren naar het 'Minsk-Akkoord' om zijn land te redden van de ondergang. In dat 'Akkoord' zou de Donbas weer worden samengevoegd met de rest van Oekraïne, maar zonder de Krim, dat al formeel onderdeel was geworden van de Russische Federatie na een volksstemming in 2014, direct na de staatsgreep die Victoria Nuland en haar team erdoor drukten, tegen de wil van de grote Europese landen, Duitsland en Frankrijk, in. Dat federaal geregeerde Oekraïne, met grote economische en culturele autonomie voor de regio's, had een goed toekomstperspectief als brug tussen de EU en 'BRICS'. Door de interventie van (met name) de Britten, 'Brexit' Boris Johnson, haakte Zelensky op het laatste moment af, en verkocht hij zijn ziel aan de NAVO. 

 

Daarop schakelde Rusland over op 'Plan B', een 'War of Attrition'. Een 'Uitputtingsoorlog'. Waarvoor beide zijden in die oorlog veel mensen en materiaal nodig hadden, en hebben, totdat de strijd is beslecht. Op dit blog, vooral op het 'In English' gedeelte nadat ik dat toevoegde, en daarvoor hier, op het Nederlandse deel, heb ik mijn best gedaan om u uit te leggen waarom Rusland die 'Uitputtingsoorlog' ging winnen. En die oorlog heeft het land inmiddels (militair) in haar voordeel beslist. Oekraïne is door haar mensen heen, en de NAVO landen hebben alles gegeven wat ze in voorraad hadden, en ze hebben de productiecapaciteit niet om te voldoen aan de vraag. De Russen hebben zekere territoriale claims neergelegd nadat 'Istanboel' door de versnipperaar werd getrokken, en dat vullen ze nu in.

 

De NAVO wilde deze oorlog tussen Rusland en Oekraïne, in de veronderstelling dat Rusland de tanden er op stuk zou bijten, en het Rusland zou vergaan zoals het de Sovjet Unie was vergaan in Afghanistan. Maar ten eerste was Poetin niet zo stom om te trachten met een handjevol mensen (verhoudingsgewijs) Kiev in te nemen, om daarna de overwinning uit te roepen, waarna de daaropvolgende guerrilla die de NAVO had gepland de Russen zou uitputten, en het land zou destabiliseren. Bovendien bleek de Russische economie bestand tegen de sancties, maar betaalt Europa een schofterig hoge prijs voor die strategie. 

 

Om aan voldoende soldaten en materieel te komen voor die 'Uitputtingsoorlog', schroefde Rusland de salarissen voor soldaten spectaculair op, en compenseert het nabestaanden op een meer dan fatsoenlijke wijze, waardoor het land niet is aangewezen op 'dienstplichtigen'. Duur, maar omdat Rusland een 'Surplusland' is met een enorme (goud-) reserve, kan het zich dat veroorloven zonder zelf te moeten lenen op de kapitaalmarkt. Soldaten worden echter onttrokken aan de 'Arbeidsmarkt', en hetzelfde geldt voor werknemers nodig om de nu op volle toeren draaiende fabrieken voor wapens en munitie van personeel te voorzien. Hoewel Oekraïne zelf is aangewezen op 'dienstplichtigen', die het in toenemende mate laten afweten, wemelt het daarnaast van de huurlingen, die betaald worden door de NAVO-landen, want Oekraïne zelf is al geruime tijd failliet. De NAVO-landen moeten daarvoor echter wel geld lenen op de kapitaalmarkt. 

 

Voor de commerciële 'Markt' wordt arbeid in Rusland daardoor duurder, wat in eerste instantie werd gecompenseerd door het gegeven dat de kapitaalvlucht, die voor de oorlog een serieus probleem was, tot staan werd gebracht door de sancties. Het geld dat verdiend werd in Rusland, bleef in Rusland. De export naar (met name) Europa kromp, maar is nog altijd aanzienlijk, ook omdat de prijzen voor olie en gas dramatisch gestegen zijn, voor de Europese landen, waardoor een lager volume desondanks meer oplevert. Terwijl de inmiddels gereedgekomen pijplijn verbindingen met China, en andere infrastructuur, de vraag uit die groeimotor van de wereldeconomie alleen maar heeft doen groeien. 

 

Per saldo zorgde al het geld waarmee 'veteranen' thuiskwamen, en het geld dat in Rusland bleef, voor een investerings- en consumptiegolf die de inflatie aanwakkert. Meer vraag, ook naar personeel, bij een bescheiden aanbod. De hoge rente moet oververhitting voorkomen, maar daarnaast zal er ook in Rusland afgestapt moeten worden van het concept van de 'Flat Tax'. Op dit moment betaalt elke burger slechts 13% over de eerste 45.000 Euro aan inkomsten, en 15% over de rest. Op termijn zal dat een oplopende schaal worden, met 22% als hoogste tarief. Nog altijd een lachertje vergeleken bij wat de staat in ons land afpakt, uiteraard. Daarnaast kent het land een 'BTW' vergelijkbaar met Nederland. Bedrijfswinsten worden per sector anders belast. HIER een overzicht van het hele belastingstelsel. 

 

Dus ja, de Russische overheid zit op hoge directe kosten als gevolg van de oorlog, maar waar dat terechtkomt bij militairen en arbeiders in wapenfabrieken vloeit het weer terug in de échte economie, waar het druk zet op de prijzen indien die militairen en arbeiders met dat geld allerlei dingen gaan kopen. Anderen gebruiken dat gespaarde bedrag na afloop van hun contract om een eigen bedrijfje op te zetten, of als een aanbetaling voor een koopwoning, wat de vraag naar leningen doet exploderen. De hoge rente is bedoeld om dat proces af te remmen, en daardoor onder meer te voorkomen dat de vastgoedsector ontspoort zoals bij ons. 

 

Het opschroeven van de rente is in Rusland voor de overheid geen probleem, omdat die geen (of amper) schulden heeft, zodat de belastingbetaler geen fortuin kwijt is aan rente die de overheid moet betalen aan banken en speculanten. De Westerse landen is dat stuk gereedschap om de economie te sturen al geruime tijd geleden ontvallen, omdat alle landen op slag failliet zouden zijn, zelfs degene met een relatief bescheiden schuld van de verschillende overheden. Ze zouden hun totale belastingopbrengst weg moeten dragen naar de banken en speculanten. Dus woekert bij ons de inflatie ongecontroleerd, zoals u merkt bij de kassa, en in de energierekening. Die gaat binnenkort exploderen, omdat Rusland de gaskraan dichtdraait nadat een Europese rechter heeft uitgesproken dat een Oostenrijkse afnemer niet mág betalen. Terwijl bij ons de bedrijven om geheel andere redenen de geest geven. Niet omdat ze niet langer goedkoop geld kunnen lenen, maar omdat de vraag implodeert. 

 

Die vraag implodeert door achterblijvende bestedingen als gevolg van de spagaat tussen prijsstijgingen en de loonstijging, bij stagnerende pensioenen en uitkeringen, dus dalende koopkracht. Alsmede door de door ons ontketende sanctieoorlogen, waardoor we gedwongen worden om te zien naar (veel) duurdere alternatieven. Zoals LNG uit de Verenigde Staten, bovendien onwijs veel slechter voor het klimaat, of het peperdure 'Alles Elektrisch'. Tegenmaatregelen van de getroffen landen zorgen er tevens voor dat de afzetgebieden voor onze export opdrogen. Als de Verenigde Staten onder Trump doorzetten met hun plan om forse tarieven voor Europese exporteurs door te voeren, en de kosten voor die reeds verloren oorlog met Rusland op het grondgebied van Oekraïne afwentelen op Europa, dan hangen we. 

 

Laat mij nogmaals onderstrepen dat de Russen deze problemen niet wilden, en er 'morgen' liever vanaf zouden zijn, maar dat het, verhoudingsgewijs, een luxeprobleem is, afgezet tegen de problemen die wij in het Westen hebben. Dus niet een probleem waar je als Russische regering nonchalant over kunt doen. Prijsstijgingen treffen ook die burgers die niet 'verwend' worden met hoge vergoedingen voor het leveren van een bijdrage aan de oorlog, en die groep moet beschermd worden. Door die hoge rentetarieven, en door het stimuleren van de 'Markteconomie' op hetzelfde moment, wat een niet geringe opgave is. In het geval van Rusland zouden 'gastarbeiders' verlichting kunnen bieden, alsmede maatregelen die ervoor zorgen dat het 'Grote Geld' dat in bezit is van de oligarchen, het 'achterland' ontdekt als groeimarkt, en Moskou en St Petersburg verlaat om elders rendement te zoeken. Wel omschakelen voor die oligarchen die voorheen geld als water verdienden via de export naar het Westen, dat ze er nu ook iets voor moeten doen.

 

Chinezen hebben Rusland 'ontdekt', en de Russische overheid werkt mee aan de 'kolonisatie' van grote delen van Siberië door Chinese boeren. In de Westerse media wordt dat voorgesteld als een bedreiging voor Rusland, om te proberen die twee landen uit elkaar te spelen, maar dat zie ik niet (meer) gebeuren. En recent publiceerde een Russische autofabrikant een advertentie 'on-line' waarin het Duitse arbeiders die ontslagen worden bij Volkswagen, BMW en elders, werk in Rusland wordt aangeboden. Duitse gastarbeiders. Een betere illustratie van het verschil tussen de problemen in Rusland en bij ons is er niet.

 

Bij het uitbreken van de oorlog was de vrees in Rusland dat de Russische economie zou imploderen, en dat was ook exact de opzet van de NAVO-plannenmakers. De sancties zouden de Russische export keihard treffen. Oligarchen zouden met hun kapitaal de benen nemen. De kosten voor het voeren van de oorlog zelf, en de kosten om Oekraïne onder de duim te houden, zouden Rusland opbreken. 'Kenniswerkers' zouden de wijk nemen. De burgers zouden zich gaan roeren. En voordat je het wist konden we daar binnenstappen als bevrijders, het land opknippen in overzichtelijke stukken die we tegen elkaar uit konden spelen, en klaar was Case.

 

Case kan met zijn plas naar de dokter, want het gaat niet best met Case. U heeft allemaal von der Leyen horen zeggen dat de Russische economie 'In Tatters' was. Dat ze wasmachines moesten slopen om aan chips voor hun wapenindustrie te komen. Of anders heeft u het vast ergens gelezen. En dat was in 2022. Ik weet niet of u de beelden heeft gezien van die hypersone raket met meerdere koppen die insloegen in het industriegebied van Djnepro, maar ik kan u verzekeren dat er militaire experts bij de NAVO met open mond en klamme handen naar hebben zitten kijken. Zelfde verhaal bij die vergeldingsaanval van Iran op Israël enige tijd geleden. Er bestaan geen luchtafweersystemen om zo'n aanval te pareren. De Russen waarschuwden de Amerikanen in dit geval 30 minuten van tevoren. Het doelwit was het industriegebied waar Oekraïne onder andere haar raketwerkplaatsen en drone-fabrieken heeft staan. De koppen bevatten geen springlading, maar de kinetische energie is voldoende voor een verwoestende uitwerking tot ver onder de grond. 

 

Poetin waarschuwde dat Rusland een voorraad van dat soort systemen heeft, en dat het hier in feite slechts een 'test' betrof. Het was ondubbelzinnig een waarschuwing gericht aan het adres van de NAVO-landen, die worstelen met het op peil houden van hun eigen militaire slagkracht. Het Verenigde Koninkrijk, dat alles wat het had al weggaf aan Oekraïne, brengt de twee gloednieuwe vliegdekschepen die het land bezit, vol met kinderziektes, over naar de 'Domeinen', de 'Mottenballen', evenals een fors deel van haar vloot helicopters om geld te besparen. De tanks die ze aan Oekraïne leverden, de 'Challenger', blijken extreem kwetsbaar en onhandig, net als de buitengewoon onderhoudsintensieve en lompe Amerikaanse 'Abrams', die niet op diesel loopt, maar kerosine nodig heeft. Dus nee, Rusland lanceerde geen nucleaire raket, alhoewel die koppen in een oogwenk vervangen kunnen worden door nucleaire explosieven, maar het is wel een 'Game Changer', omdat de NAVO dit soort wapens niet heeft, en zich er niet tegen kan verweren. Terwijl het ook zonder nucleaire koppen, dus in een conventionele oorlog, prijsschieten wordt voor de Russen. 

 

Naar ik hoop begrijpt u uit het voorgaande dat de oorlog voor de NATO feitelijk al verloren is, en waarom men zich vastklampt aan dat economische aspect. Maar ook wat het verschil is tussen de aard van de problemen die ze in Rusland hebben, en de recessie die wij al doormaken, met nog véél meer ellende in het verschiet als we niet als de sodomieterij inbinden met die pogingen om Rusland te ontwrichten. Zelensky stelt dat wat er over is van zijn land tegen de tijd dat de Russen het welletjes vinden, door zal blijven vechten. Geldt dat ook voor u? Met uw hooivork, knots en katapult? Want Oekraïne moet en zal veilig gesteld worden voor de NAVO? Ook al blijft er niks van onze economie over, groeit het belastingtarief naar honderd procent, blijven u en uw kinderen met een voor iedereen gelijk 'Social Credit' zitten, en alleen nog verhalen over hoe welvarend Europa ooit was als schaamlap?

Go Back

Comment