Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Onderhoud

Investeren in onderhoud, of nieuw kopen?

 

In de meeste gevallen maken we die keuze impulsief, al verzinnen we er altijd argumenten bij die plausibel klinken. Of de keuze wordt voor ons gemaakt. Iets gaat kapot, en is niet meer te herstellen. Of het herstel is duurder dan nieuw. In andere gevallen staat het in het ‘leasecontract’, waarbij de onderneming calculeert hoe hoog de kosten zijn voor onderhoud, wat zich vertaalt in een omslagpunt in de ‘waarde’ van een contract. Daarbij gaat de onderneming uit van een ‘maatman’. Een statistisch gemiddelde gebruiker. Als u voor die auto zorgt alsof het uw eigendom is, heeft de ‘leasefirma’ aan u een goede klant. Bent u langer klant, dan kan zich dat vertalen in een ‘bonus/malus’ regeling met korting voor nette gebruikers, en een opslag voor degenen die er een potje van maken.

 

De nette gebruiker zal vaker aanlopen tegen het gegeven dat hij nog wel door wil gaan, maar dat onderhoud niet langer mogelijk is, omdat de onderdelen, of het ‘besturingssysteem’ niet meer worden geleverd, of bijgewerkt. Sommige mensen adoreren spullen waar anderen al tijden afscheid van hebben genomen, en ze steken bakken vol geld in onderhoud en restauratie. In bepaalde gevallen kan dat lucratief zijn, waar er op een later tijdstip ineens ‘vraag’ komt naar die ‘oude meuk’. Zie de ‘Oldtimer’. En ‘Antiek’. 

 

We staan nu aan de vooravond van ‘Alles Groen’, en de ene na de andere autofabrikant belooft om vanaf een bepaald jaar volledig te zullen stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Terwijl de ‘linkse’ partijen in Nederland voorstellen om nog dit jaar een kolencentrale te sluiten, wat miljarden gaat kosten, maar dan heb je ook niks. Waarmee ik niet zeg dat een beslissing om vervuilende centrales te sluiten per definitie onverstandig is, maar gooi je oude schoenen niet weg voor je nieuwe hebt. Daarbij, en dat geldt dan onder andere voor die elektrische auto’s, is het eigenlijk altijd zo geweest dat als je iets afdankte, om nieuw te kopen, dat een vooruitgang was vergeleken met dat wat je met de vuilnisman meegaf. Maar zolang elektrische auto’s niet verder komen dan de voorsteden van Parijs, als je vertrekt met een maximaal geladen batterij, én je een dure, extra zware auto hebt aangeschaft, je zuinig rijdt, de airco uit laat en niet naar de radio luistert om de batterij te sparen, en die auto nagelnieuw is, is dat ding helemaal geen concurrent voor auto’s met verbrandingsmotoren. En ook ‘milieu/klimaattechnisch’ niet als de stroom niet ‘Groen’ wordt opgewekt, omdat de 'Groene stroom' die er is naar de 'datacenters' in de polder gaat, waar vroeger dat agrarische bedrijf gevestigd was, voordat 'links' en 'rechts' die 'uitkochten' met belastinggeld, waardoor u nu meer moet betalen voor die agrarische producten die van ver moeten komen, of extra duur geproduceerd worden. Maar zelfs als dat wel het geval is, dat die 'elektrische' auto op 'Groene Stroom' zou kunnen rijden, kun je er op studeren, maar begin je al op achterstand waar bij de fabricage van je elektrische auto meer CO2 vrijkomt dan bij de fabricage van een auto met verbrandingsmotor. En dan hebben we het nog maar niet over de 'fijnstof' die je loodzware auto extra genereert.

 

Los van de CO2 zijn er uiteraard nog tal van vragen over de haalbaarheid van ‘Alles Groen’, als je bedenkt dat tal van tamelijk zeldzame grondstoffen essentieel zijn voor de productie van al die elektrische apparaten, en als je daarvoor oorlog moet voeren in afgelegen gebieden, waar ben je dan mee bezig? Jij stapt blij en ‘Groen’ in je elektrische Volkswagen, Audi, of Tesla, om het milieu en het klimaat te redden, en als Zr Ms Evertsen de haven van Den Helder uitvaart om de Russen en de Chinezen te pesten is de hele (theoretische) winst al in rook opgegaan voordat die schuit het ‘Kattegat’ in het zicht heeft. Ooit zouden partijen als ‘Groen Links’, ‘D66’ en de ‘PvdA’ eerder die Zr Ms Evertsen aan de ketting leggen dan dat ze een centrale zouden sluiten, maar dat is allang niet meer zo. 

 

Wat gebeurt er als je een Nederlandse kolencentrale sluit, of een Nederlandse varkensboer dwingt de zaak te sluiten? Die Nederlandse kolencentrales, en Nederlandse varkensboeren, staan er om bekend dat ze extreem efficiënt zijn, en ‘diervriendelijker’ dan de concurrenten in Oost-Europa. Als je dus hier zo’n centrale sluit, om vervolgens bruinkoolstroom uit Duitsland of Polen te halen, waarbij je ook nog eens schunnig veel transportverliezen in het leven roept, waar ben je dan mee bezig? Nou, met het uitvoeren van het vonnis van een incompetente schriftgeleerde, op basis van een eis van een lobbyvereniging die er op uit is de Nederlandse belastingbetaler te plukken tot er niks meer te plukken valt. Bij die boeren ligt dat anders. Althans, er komt geen betere Nederlandse productie voor in de plaats, maar de productie verkast naar landen waar ze het niet zo nauw nemen met de ‘uitstoot’ van wat dan ook. En daar komt het transport naar Nederland dan bovenop. En reken er maar op dat degene die straks in jouw super-zuinige Mercedes, Citroën of Audi rijdt, ergens in Oost-Europa, je erg dankbaar is voor die beslissing om over te schakelen op 'elektrisch'.

 

Maar, zult u zeggen, die Nederlandse agrarische productie is grotendeels juist voor de export. Dan nog is het ‘milieu/klimaattechnisch’ vrijwel in alle gevallen beter om die productie te onderhouden, want alleen al afbreken hier, en weer opbouwen in Roemenië, en het omkeren van de vervoersstroom, is geen opsteker voor ‘Moeder Aarde’. Eigenlijk bestrijdt niemand dat, maar er zijn curieuze koppelingen die alleen een ‘academicus’ kan bedenken die zich geen zorgen hoeft te maken over het aanleveren van bewijs. Tussen woningen bouwen en landbouw, bijvoorbeeld. ‘Okay! We hebben het voor je geregeld! Je huis is klaar, maar je krijgt niks meer te eten…….’. 

 

Eenmaal en andermaal schrijf ik hier op mijn blog dat ik niks tegen ‘Groene’ oplossingen heb. Als het ook oplossingen zijn. Ik heb geen principiële bezwaren tegen een elektrische auto bijvoorbeeld, en ik sta niet onder contract van de olielobby, of welke lobby dan ook. Maar met mijn auto doorkruis ik nu zonder problemen heel Europa, met voldoende ruimte voor bagage, tenzij ik de voorkeur geef aan het vliegtuig of de trein, en die laatste optie alleen als ik geen haast heb, en geen bagage, waarbij ik voor het overige simpele criteria hanteer die anderen ook hanteren. Wat je nu ziet, is dat ‘Groen’ niet wordt geïnspireerd door zorgen over het milieu of het klimaat, maar dat ze ons aan een ‘minimalistisch’ bestaan willen kluisteren, conform de visie van het ‘World Economic Forum’, opdat hun broodheren, en -dames meer ruimte hebben voor hun privévliegtuig, hun ruimtereizen, hun oorlogsschepen, en hun auto’s-met-chauffeur, reizend van het ene naar het andere extravagante banket met als excuus dat ze nodig bij deze of gene ‘conferentie’ aanwezig moeten zijn, waar de meest verse voorstellen ter tafel komen over hoe je de burger zo gek kunt krijgen om blij te worden van ‘op een houtje bijten’, en méérwerk’ dan ooit, om dat ‘houtje’ te kunnen betalen. Hoe haal je het in je doodzieke hoofd om dat ‘links’ te noemen?

 

Het komt mij voor dat de vraag naar ‘antiek links’ binnenkort explosief gaat stijgen, terwijl de gierende inflatie alles te duur maakt, en mooi als u nog wat klassieke idealen hebt onderhouden voor de markt die dan ontstaat.

Go Back

Comment