Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Nullen

Mathijs Bouman is één van die economen die niet begrijpt waarom Nederland haar goudreserves niet gewoon overdraagt aan de Russen en de Chinezen.

 

Hij twitterde dat hij geen economen kent die goud belangrijk vinden. Wat vooral iets zegt over zijn blikveld, en wie hij wenst te erkennen als econoom, en wie hij die status onthoudt. Ik begrijp waar zijn scepsis vandaan komt. De nu gangbare economische theorie ziet goud als een 'commodity'. Een grondstof. Het heeft waarde voorzover het nodig is om bepaalde eindproducten te fabriceren waar de consument behoefte aan heeft. Maar niet als opslag voor de waarde van verrichte arbeid. 

 

Sinds Nixon de Dollar loskoppelde van het goud, zo gaat de theorie, 'zweven' nationale 'munten' ten opzichte van elkaar, waarbij de 'wisselkoers' wordt bepaald door handelsstromen in een vrije markt. Hier op mijn blog heb ik al verscheidene bijdragen gewijd aan het fenomeen van de 'PetroDollar', die de plaats innam van de 'Gold-Backed-Dollar'. Door olie en gas te monopoliseren, in die zin dat het op de 'vrije markt' slechts te krijgen was als je met Dollars kon betalen, terwijl iedereen olie en gas nodig had, schiepen de Verenigde Staten voor zichzelf een 'Free Lunch'. 

 

Je kunt het verhaal oneindig ingewikkeld maken, maar olie werd daardoor het 'Zwarte Goud'. In het geval van de Verenigde Staten hoefde je niet zelf over dat 'Zwarte Goud' te beschikken, zolang het maar niet leverbaar was als een land geen Dollars had. Om Dollars te verdienen, moest een land zien iets te verkopen in de Verenigde Staten. Vergeet even dat je ook kunt 'wisselen' op de valutamarkt, want dat komt uiteindelijk op hetzelfde neer, met slechts de banken ertussen die daar ook leuk aan verdienen. Olie was, in die opzet een exclusief Amerikaans product, behoudens voor landen die zelf olie hadden. Kortstondig had Europa 'Noordzeeolie' en gas uit Groningen, maar dat is op. En naar schaliewinning wil je niet, als het milieu en 'Klimaat' je ter harte gaan. 

 

Je kunt betogen dat een terugkeer naar de situatie waarin Europa weer moet exporteren naar de Verenigde Staten, in ruil voor olie en gas, goed is voor de Europese werkgelegenheid. Rusland en Iran, en binnenkort ook de andere olielanden, zetten die Dollar buiten de deur, en keren terug naar het goud. Dan maakt het niet uit of Mathijs Bouman dat stom vindt, en strijdig met zijn 'Heilige Economische Modellenwereld', maar dan zul je goud moeten zien te bemachtigen om olie te kunnen kopen. Of je moet manieren vinden om het verder zonder olie te stellen. 

 

De 'Klimaatgekte' heeft mijns inzien weinig of niets met het 'Klimaat' van doen, maar het is nodig om ons zo gek te krijgen olie en gas af te zweren, en over te schakelen op energiebronnen die we zelf beheersen. Waar dat leidt tot onafhankelijkheid, én minder verspilling van grondstoffen, zonder verlies van concurrentiekracht op de wereldmarkt, juich ik dat alleen maar toe. Maar dat is hier niet het verhaal. Los van het gegeven dat tal van 'oplossingen' voor de 'Klimaatproblemen' een bedenkelijke situatie alleen maar erger maken, zijn we op dit moment druk in de weer met oorlogen en 'conflicten' in alle olielanden ter wereld, omdat we het nakijken hebben als er straks een blok van landen ontstaat die gebruik kunnen maken van energie uit olie, gas en uranium, versus een blok landen dat noodgedwongen terugvalt op kolen, houtsnippers en windmolens, met hier en daar een zonnepaneel. En die oorlogen, conflicten en activistische activiteiten vernietigen kostbare grondstoffen, waaronder olie, in een adembenemend tempo. 

 

Als je weet dat goud de basis wordt voor de handel in olie, gas en uranium, alsmede producten die worden geproduceerd in de landen die toegang hebben tot die grondstoffen, is het verstandig je goud niet op 'Marktplaats' te zetten in de rubriek 'relikwieën'. Serieuze beleggers begrijpen dat. Maar economen niet. Die leven in hun eigen bubbel waar knisperende papiertjes, en enen en nullen in een computer de enige valide smeerolie van de economie is, al zegt de CEO van Credit Suisse duizend keer van niet. Mijn advies aan de regering is derhalve om niet naar Bouman en de zijnen te luisteren, en hen aan te sporen écht werk te zoeken, zodat ze weer door krijgen dat je in 'Gelul' niet kunt wonen, dat je het niet kunt eten, en dat het niet brandt in de open haard. En om het goud dat nu nog steeds in 'BorisJohnsonland', 'Trumpland' en 'Trudeauland' ligt met gezwinde spoed naar Nederland te halen, voor ze daar op de gedachte komen dat ze ons goud goed kunnen gebruiken om er olie en gas of uranium mee te kopen, waarbij ze ons 'schadeloos' stellen met een computerbestand vol nullen.

Go Back

Comment