Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Nietsnut

'Wie noem jij een nietsnut!?!'

 

Iedereen in een 'BullShit'-baan. Maar eigenlijk is het nog erger, omdat het 'nut' niet 'niets' is, maar negatief. Voor de samenleving, maar ook voor de 'nietsnut' zelf, die een groot deel van zijn of haar leven vergooit aan activiteiten die geen enkel ander doel hebben dan het verwerven van inkomen, om de bank te kunnen betalen. En maar hopen dat ze in 'Den Haag' of 'Brussel' niet ineens het roer omgooien, waardoor je zonder 'BullShit'-baan zit, of je onderneming onder je handen naar de haaien gaat, terwijl ze de gesubsidieerde 'instellingen' open houden. 

 

Op dit moment gaan talloze ondernemingen naar de haaien als gevolg van wat 'Den Haag', aan wet- en regelgeving, of uitvoeringsbepalingen de wereld in stuurt. 'Den Haag' zegt dat ze geen andere keuze hebben, want de 'experts' leiden uit hun 'modellen' af dat het zo moet. En iedereen die het beter weet is een 'complot-denker', en een gevaar voor de samenleving. Volgens NRC hebben een aantal 'nietsnutten' met een 'BullShit'-baan bij 'Defensie' lange tijd de 'complot-denkersin de gaten gehouden, maar zijn er twijfels gerezen over de vraag of dat nou wel een taak is voor 'Defensie'? De 'nietsnutten' bij NRC menen dat dat meer een taak is voor de politie, de geheime diensten en de daaraan gekoppelde 'media', en concurrentie van 'Defensie' kan tot misverstanden leiden. 

 

Die laatsten, de geheime diensten, worden daarbij dan weer ondersteund door de Amerikaanse NSA, die via Denemarken de Europese landen bespioneert. Iets waar de geheime diensten in Nederland helemaal niet wakker van liggen. Sterker nog, ze doen samen met de Duitsers ijverig mee. En het is allemaal 'werk'. Een heel land vol camera's, zwermen met 'drones'. Allemaal 'werk'. Het moet allemaal wel goed in de wet zijn vastgelegd, dus daar hebben weer hele scheepsladingen mensen 'werk' aan. Activisten die 'kritisch' zijn hebben gesubsidieerd 'werk' aan het rebelleren. Juristen aan beide kanten van een geschil hebben 'werk' aan de processen, naast de staf van de rechtbanken. Wat weer 'werk' genereeert bij de 'media', en een wolk aan 'experts' bij 'ThinkTanks'. Allemaal met hun eigen 'communicatie-specialisten', 'strategen' en 'spin-doctors'. Je kunt er maar druk mee zijn.

 

Je kunt het niet eten, het houdt je niet warm, het beschermt je niet tegen weer en wind, en het vrolijkt je niet op. Maar het levert geld op. En met geld kun je eten kopen, de kachel stoken, en de bank betalen die je de hypotheek voor een huis verstrekt. In de schaarse uurtjes die overblijven kun je wellicht nog iets doen dat leuk is, maar alleen als je klaar bent met administreren ten behoeve van mensen die ook allemaal 'werk' hebben in dezelfde sfeer, aan de andere kant van de computerterminal. Bezigheidstherapie.

 

Het is mooi als je je 'werk' leuk vindt. Het is nog mooier als dat werk ook écht werk is, en je voedsel produceert, warmte levert, huizen bouwt, mensen geneest, mensen of spullen vervoert, spullen verkoopt of distribueert, spullen die mensen nodig hebben produceert, en dingen organiseert waar mensen blij van worden. Dan nog staan we aan de vooravond van een technologische revolutie die maakt dat ook dat werk meer en meer gedaan zal (kunnen) worden door geautomatiseerde systemen en mechanische robots. Dus moet je nadenken over de inrichting van de wereld waarin je niet alleen, om te beginnen, all 'BullShit'-banen schrapt, maar ook het échte werk geen mensenhanden meer vergt. 

 

Hoe richt je een wereld vol 'nietsnutten' in? Ik zag Lilian Marijnissen blij kirren bij de dames van 'Goede Morgen Nederland', omdat er nu consensus lijkt in de 'volksvertegewoordiging' over het optrekken van het minimumloon. Een bezorgde 'nietsnut' van de Erasmus Universiteit waarschuwde dat het zou leiden tot verlies van 'werkgelegenheid'. Maar is dat niet iets om blij van te worden, als 'werk' wordt geautomatiseerd, en je eindelijk iets nuttigs kan gaan doen? Maar dan moet de maatschappij daar wel op ingericht zijn, anders loopt het uit op moord en doodslag. 

 

Traditioneel denkende 'nietsnutten' breken zich dan het hoofd over manieren om zelfs de mensen 'met een uitkering' aan toegang tot een concert van de 'Rolling Stones', of een wedstrijd van 'Ajax' te helpen. Ik heb meer zoiets van: Ga lekker zelf muziek maken! Organiseer je eigen straatvoetbaltoernooi. Wordt creatief! Help een ander, die jou dan weer helpt. Vergeet de 'Grootverdieners' in de 'entertainmentwereld' en de 'sport'. Een soort 'Luxe-Cuba', met 'Tech' om het werk te doen, en zonder moordende 'sancties' en 'embargoes', en 'tariefmuren', of 'reisbeperkingen'.

 

In dat beeld is de 'Tech' van het collectief, en niet van de '0.00001%'. Er zal nog steeds écht werk zijn, en hopelijk met mensen die het met hun hele ziel en zaligheid doen, en voor elke seconde die ze werken een redelijke vergoeding krijgen. Wie geen écht werk heeft, geniet van het leven met een 'Basisinkomen', en een beetje 'klussen' voor een ander, die dan ook voor jou 'klust' als het zo uitkomt. Wil je luxe, of reizen en meer van de wereld zien, dan zul je toch moeten werken, of anders creatief worden. 'Liften'. Bestemmingen kiezen waar het leven een stuk goedkoper is, zodat je er van je 'Basisinkomen' prima kunt rondkomen. Asociaal? Noem je een 'aandeelhouder' nu een 'asociaal'? Want in die opzet is dat wat al die mensen zijn die verkiezen om niet te werken. Aandeelhouder van een productiefaciliteit die voor de gehele samenleving produceert. Volledig geautomatiseerd. Het verschil met de aandeelhouder van nu, is dat je niet hoeft te 'handelen' in aandelen, maar met de rest van de bevolking wel beslist over nieuwe investeringen om de productie op peil te houden, en de kwaliteit van de producten waar mogelijk naar een hoger plan te stuwen, zodat je op 'wereldschaal' niet gaat achterlopen bij de concurrentie, door het kiezen van de juiste 'fondsbeheerder', voor wie het werk is, met een redelijke vergoeding, maar geen 'winstdeling' of 'bonus'.

 

Als dat te hoog gegrepen is, en u heeft er geen vertrouwen in, dan zou ik gewoon niks doen, en afwachten welke kruimels de jongens en meisjes van het 'World Economic Forum' u toegooien, in ruilt voor méér 'Surveillance State', waarbij de linkerhand de rechter in de gaten houdt, en chips in je hersenen je gedachten kunnen 'lezen' voordat jij je er bewust van bent, zodat een centrale computer je tijdig kan 'uitschakelen' als je een risico begint te vormen voor de '0.00001%', in ruil voor een aalmoes. In mijn boekje is dat zombie-slavernij, of erger. 

 

De technologische vooruitgang stoppen gaat niet lukken. Er voor vluchten, of je kop in het zand steken, kun je vergeten. De hele boel kort en klein slaan, of je tijd en energie steken in het verketteren van andersdenkenden, of de 'Masked Singer' en 'Beau-wat-ben-je-een-mooie-jongen', terwijl de klok tikt, betekent dat je je lot in handen geeft van anderen. Maar de inrichting van de maatschappij staat (nog) niet vast. Of er nog een toekomst is voor u, en uw kinderen, is aan ons. Of aan de '0.00001%'.

Go Back

Comment