Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Newsjunk

De 'Newsjunk' is iemand die 24/7 het nieuws volgt, uit angst iets te missen.

 

Dat ik zelf meer 'nieuws' verslind dan de gemiddelde medelander zal u niet ontgaan zijn. Toch realiseer ik mij als geen ander dat je niet al het nieuws kan volgen, zonder stapelgek te worden. De kunst is eigenlijk om een 'neus' te ontwikkelen voor nieuws dat ingrijpend is. En dat is lang niet altijd het nieuws dat prominent wordt gebracht door de belangrijkste media. En je bent helemaal de pineut als je je ophangt aan de 'Newsfeed' van Google, of Facebook, en de stuurloze instant woede die dat genereert. 

 

In een wat verder verleden gebeurde er buiten ons zicht veel meer wat we domweg niet kónden weten. Tenzij je bepaalde 'ingangen' had, je talen sprak, of vrienden en familie had wonen in een land waar van alles aan de hand was. Dan nog was de invloed van die lokale gebeurtenissen in de meeste gevallen beperkt op wereldschaal. 

 

De 'globalisering' van de economie, en intensivering van de handelsstromen, die gedragen werden door mondiaal actieve investeerders, bracht met zich mee dat ook het nieuws veranderde. Het aanbod werd groter, wat vergde dat je je 'filters' aan moest passen om niet stapelgek te worden. Dat gold in het bijzonder voor de redacties van de kranten en zenders, die echter ook steeds meer te maken kregen met commerciële druk. Een redactie kan beseffen dat het dagenlang volgen van een storm die via het Caraïbische gebied richting de Verenigde Staten koerst, zoals elk jaar, en meerdere per jaar, geen serieus nieuws is. Wat moet je ermee, als Nederlander? Dito for de 'Brexit-soap' en de 'RussiaGate-hoax'. Het zuigt aan mensen die sensatie en schandalen willen, en bewijzen dat veel politici een onuitroeibare behoefte hebben om zich als ongedierte te profileren als het om de macht gaat. Maar nieuws?

 

Via de 'Grote Jongens' op het internet wordt al veel langer gewerkt aan het 'verfijnen' van de 'Newsfeed', die ooit heel simpel begon, door te turven welke berichten 'trending' waren, en die dan bovenaan, of prominent te presenteren. Wat leidde tot gespecialiseerde 'dienstverleners' die manieren bedachten om een bericht 'trending' te maken met behulp van 'bots' die voor 'traffic' zorgden. In hoeverre die 'RussiaGate-hoax' een bedacht 'script' was om de geesten rijp te maken voor censuur, kan ik u niet vertellen. Feit is dat de 'Warparty' inmiddels druk is met het ontwikkelen van vergaande maatregelen om ervoor te zorgen dat u alleen nog maar nieuws over 'Sterren', 'Stormen', 'Leuke Dieren' en 'Zielige Mensen' te zien krijgt, aangevuld met politiek correcte boodschappen van geautoriseerde 'bronnen'. 

 

Dat alles onder het mom van het voorkomen van 'beïnvloeding'. Je zou zeggen dat een storm van protest, krachtiger dan Darian, op zou steken. Maar dat is niet het geval. Mede door de stortvloed aan 'Twitter-flauwekul', de vele leugens, halve waarheden en ontbrekende nieuwsfeiten die later van cruciaal belang blijken, is er een intens verlangen gekweekt naar rust. De rust van het graf. Het simpele verhaal, dat niet waar hoeft te zijn, maar nét uitdagend genoeg, met leuke 'weetjes' en 'doorkijkjes', zodat we niet nóg gekker worden dan we nu al zijn. 

 

Met mijn neus kom ik uit bij een ander verhaal dan 'DARPA' en het 'Pentagon' uw straks voorzetten, omdat hun verhaal een leugen is. Een fantastische vertelling over de 'Forever War' die ons de kop gaat kosten. Marien van der Kooij, 'programmamaker' bij 'Stand van Nederland' had 'onderzoek' gedaan naar de miljarden die er in omgaan, alleen al in Nederland, en wat bleek? Het kost wel geld, maar het levert ook ontzettend veel op! Adam Smith kan dan beweren van niet, maar Marien weet wel beter. Bij Wakker Nederland mocht hij alvast reclame maken voor zijn uitzending, zodat we dat belangrijke 'nieuws' niet zouden missen. In een geselecteerde scene uit zijn 'rapportage' komt een jonge, vrouwelijke, allochtone werkneemster van een wapenfabrikant in beeld die trots is op haar 'vliegtuigje'. Het complete spectrum aan politiek correcte 'Feel Good'-boodschappen zit erin. VVD politica Dilan Yesilgoz, eigenlijk te gast om te bepleiten ouders met baldadige kinderen hun kinderbijslag af te nemen, straalt van trots bij dat soort beelden. Wat haar betreft kan er niet genoeg geld naar dingen die 'BOEM!' zeggen.

 

Een 'pratend hoofd' van het 'Sociaal Cultureel Planbureau' onderstreept hoe belangrijk die militairen zijn voor Brabant, Gelderland en de omgeving van Den Helder. En een bakkersvrouw vertelt dat ze het wel merkt aan haar omzet als de militairen in het dorp op 'missie' zijn. Het hele circus, van de 'programmamaker', via de politica, de jongedame die een baan heeft dankzij haar 'vliegtuigje', de bakkersvrouw en de journaliste, hangt aan het infuus van de belastingbetaler. Dát is het nieuws. Dat we krankzinnig makende hoeveelheden 'kapitaal' en 'arbeidskracht' in een bodemloze put storten, die we zelf van 'vraag' voorzien door munitie te leveren aan de 'bad guys', en door ze te provoceren, terwijl ze in China een 'flitstrein' ontwikkelen die 600 kilometer per uur rijdt. En Huawei in minder dan geen tijd de markt voor mobiele telefoons overneemt, en wereldmarktleider wordt op het gebied van '5G'. En ze in Rusland miljarden steken in de ontwikkeling van het oostelijke deel van het land en het poolgebied.

 

Mijn nieuwsneus vertelt me dat we druk zijn de kip die de gouden eieren legt te slachten, en dat u beter niet teveel kunt kijken naar 'Stand van Nederland' en aanverwante 'Newsfeed' als u voeling wilt houden met wat er belangrijk is voor de toekomst van u, en degenen die u lief zijn. Ik zeg niet dat u die bronnen moet schuwen. Dat doe ik ook niet, zoals u merkt. Maar leer ze op waarde schatten. En kijk vooral ook om het hoekje van de deur, om te zien waar de 'vijand' mee bezig is. Als het aan de Amerikanen en hun fanclub in Nederland ligt, valt die deur binnenkort in het slot. Als we dat laten gebeuren, zijn we stapelgek. 

Go Back

Comment