Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Nalatigheid

Als het kalf verdronken is, dempt men de put.

 

Met die klassieke Nederlandse ‘Tegeltjeswijsheid’ wordt verwezen naar nalatigheid. Niet naar iets wat men had kunnen weten, maar naar iets wat men wist, omdat men gewaarschuwd was, en toch deed men niks. Voor degenen die tijdig aan de bel trokken een hele frustratie, in het bijzonder als het hun ‘Kalf’ was, terwijl men zelf die ‘Put’ niet kon, of mocht dempen. Waar ik hier fier verkondig dat deze website er is voor mensen die niet klagen, verwijst dat naar ‘blijven hangen’ bij het verlies van dat ‘Kalf’. Niet naar waarschuwen vooraf, en niet naar enige poging om achteraf te analyseren waarom de ‘autoriteiten’ niets deden met de waarschuwingen, om daarvan te leren. 

 

Dit is derhalve ook geen klassiek ‘I Told You So!’-blog, waar iemand de eigen wijsheid etaleert, en ‘De Rest’ verwijten maakt omdat die er niets mee deden. Wel ben ik altijd erg nieuwsgierig naar het ‘Waarom’. Met dit blog heb ik een (verhoudingsgewijs) bescheiden bereik, met pieken van iets meer dan drieduizend bezoekers per dag, en ik krijg met enige regelmaat aanbiedingen van diensten die, tegen betaling, de ‘zichtbaarheid’ van dit blog wel willen helpen vergroten. Uiteraard heb ik er geen principieel bezwaar tegen dat meer mensen lezen wat mij bezighoudt, maar dat getalsmatige aspect zie ik zelf als minder belangrijk dan het kwalitatieve aspect. Met andere woorden, als ik mensen niet kan overtuigen, dan moet ik primair bij mijzelf te rade gaan. Of accepteren dat andere mensen niet overtuigd willen wórden. Bovendien hoeft er onder de lezers maar één individu te zitten die het verschil kan maken om effect te hebben, en heb ik er meer aan als u mijn bijdragen gericht doorstuurt naar dat soort mensen, als u die kent, dan dat ik de samenleving ‘verzadig’ met mijn schrijfsels.

 

Dit is geen commerciële instelling, geen actie-platform, en geen uithangbord voor een politieke partij. Onder geen beding doe ik concessies aan de inhoud om dit blog ‘aantrekkelijker’ te maken, zodat ik de ‘Heilige Consensus’ meer mijn kant op kan trekken. Ik schrijf hier niet voor mijzelf, om op enig moment erkenning te krijgen, en op de schouders gehesen te worden. Ik schrijf hier om de ‘Put’ gedempt te krijgen voordat het ‘Kalf’ erin valt, ook als het niet mijn ‘Kalf’ is. Ik schrijf hier dus eigenlijk om ongelijk te krijgen. En in het volle besef dat ik niet altijd gelijk heb. 

 

Mijn, verhoudingsgewijs, grootste ergernis is het fenomeen van de ‘manager’, of ‘bestuurder’, of gesubsidieerde ‘activist’, die exact weet hoe hij of zij kan voorkomen dat het ‘Kalf’ zal verdrinken, maar niets doet, omdat het slecht is voor de ‘business’. Hoewel er nog een categorie is die mij nog veel meer tegenstaat, en dat is de categorie die ons bijvoorbeeld waarschuwt dat we ons niet afhankelijk moeten maken van ‘Russisch Gas’, om vervolgens zelf een streep te zetten door de levering middels ‘sancties’, en de ‘Northstream’ pijpleiding op te blazen, om vervolgens triomfantelijk te roepen: ‘I Told You So!’ Dat soort linkmichels zijn onbereikbaar voor welk argument dan ook, en ze staan erbij te lachen als ze het tegenstribbelende ‘Kalf’ de ‘Put’ in duwen, terwijl ze de protesterende mensheid met geweld op afstand houden. We kennen dat soort types uit een genre misdaadfilms waarbij een maffiose afperser de winkel van een ondernemer in de fik steekt, omdat hij niet wil betalen, en dan zegt: ‘Look What You Made Me Do!’ Okay, Don Corleone. 

 

Maar veel vaker gaat het over ‘Dwaallichten’ die blind zijn voor de schaduwzijde van hun keuze. Nadat een schip vol met auto’s zonk, omdat één van de elektrische voertuigen spontaan vlam vatte, een fenomeen dat al vele, vele jaren bekend is, omdat moderne lithium-batterijen zo nu en dan dat soort ‘kuren’ hebben, ook bij ‘smartphones’, maar dan op kleinere schaal dan in een elektrische auto met enkele honderden kilo’s aan batterijen, is er nu één Noorse rederij, die naast passagiers ook met vracht langs de lastig te bereiken kustplaatsen vaart, die weigert nog langer elektrische auto’s te vervoeren. Dat kon je aan zien komen, en ik heb er hier op mijn blog al enkele keren over geschreven, ook in de context van parkeergarages. Zo’n brand is namelijk niet te blussen. Dat smeekt dus om aandacht, en dan wachten tot er doden vallen, en hele woonwijken in vlammen opgaan, is onverantwoord. Maar is dat een gevalletje ‘Don Corleone’? Of gewoon ‘Stupid’? ‘Stupid’ in de context van de matrix van Cipolla, doen wat slecht is voor jezelf, én voor de gemeenschap, ongeacht je intelligentie. 

 

Ander voorbeeld. Een professionele voetbalster wordt zwanger. Haar club feliciteert haar, maar zet de honorering stop. Die jongedame is niet ziek, of getroffen door het noodlot, maar heeft er blijkbaar voor gekozen om moeder te worden, wat haar ongeschikt maakt voor de professionele sport. De rechter meent echter dat het arme schaap recht heeft op 82.000 Euro conform haar contract, alsof zwangerschap een soort ziekte is. Nou ben ik zelf niet de ultieme voetballiefhebber, en worstel ik met een praktijk die ik meer iets weg vind hebben van ‘slavenhandel’ waar het over professionele topsport gaat, maar als ik dan naar een top-ontmoeting kijk in het vrouwenvoetbal, met vijftienhonderd bezoekers, vermoedelijk deels ook nog niet betalende bezoekers, in een stadion dat geschikt is voor 20.000 mensen, en bedenk dat het vrouwen betreft die allemaal in die leeftijdscategorie zitten waarop ze zwanger willen worden, voor het te laat is, dan begrijpt een kind dat het niet gaat werken als een club gedwongen wordt om het thuiszittende top-team door te betalen, met een zeer bescheiden recette, en torenhoge kosten. Wachten tot de clubs failliet gaan om dan pas na te gaan denken is nalatig. 

 

Op het ‘In English’-gedeelte van dit blog deel ik mijn kijk op de ontwikkelingen in Oekraïne met wie het maar wil lezen. De insteek is dat ik een enorm groot, peilloos diep zwart gat zie, en een grote kudde kalveren. Een gat dat niet onlangs als een ‘Sinkhole’ is ontstaan, maar dat wel steeds groter en dieper wordt, waarin volgens schattingen die ik geloofwaardig acht inmiddels al zo’n honderdvijftigduizend jonge mannen, en vrouwen verdwenen zijn aan de kant van Oekraïne, en duizenden, maar hoe dan ook aanzienlijk minder, aan de zijde van de Russen. Ik ben mij er ten volle bewust van dat er anderen zijn die dat betwisten, en alleen al daarom op luide toon eisen dat we die ‘Put’ nog dieper en groter moeten maken. In NRC is het een echoput waar dat soort geluiden elkaar alleen maar versterken, en ik las een artikel van ene Paul van Hooft in die krant, ‘senior analist’ bij het ‘Den Haag Centrum voor Strategische Studies’ (HCSS), waarin elk afzonderlijk argument, en alle feiten, het ultieme spiegelbeeld waren van wat ik hier op mijn blog met u deel. Hij wil derhalve graven, waar ik zeg: Dempen, voor heel Europa erin verdwijnt!

 

We kunnen niet allebei gelijk hebben. Dempen is hem een gruwel, en hij maakt degenen die dat voorstaan bittere verwijten. Vooralsnog heeft hij het ‘oor’ van ‘Den Haag’, en onze volksvertegenwoordigers graven uit alle macht, en houden de mensen die willen dempen op afstand. Ik blijf volhouden dat ze druk zijn met het graven en uitdiepen van een ‘Put’ waar zij zelf in zullen vallen, samen met nog vele honderduizenden onschuldige ‘Kalveren’. Zij zijn er, kennelijk, van overtuigd dat ze niet alleen de ‘Kalveren’ gaan redden, maar dat nu al vaststaat dat zij zegevierend op de schouders gehesen zullen worden nadat de rook is opgetrokken. Daarbij is van Hooft een professioneel, iemand die er een dik belegde boterham aan verdient, en ik ben een amateur die zelfs moet betalen om in het openbaar zijn inzichten met anderen in de samenleving te delen. Als aan het eind van de dag blijkt dat ik toch een punt had, en Paul van Hooft niet goed bij zijn hoofd was, dan is de verleiding groot om met de beschuldigende vinger te gaan wijzen, en te zeggen dat van Hooft een ‘Don Corleone’ is. Iemand die er wijzer van wordt als hij ‘Putten’ graaft voor anderen. Terwijl, wanneer ik het mis blijk te hebben, mij eigenlijk niet veel te verwijten valt. 

 

Daarmee pleit ik er allerminst voor om mij te lynchen als blijkt dat ik het toch niet goed zag, maar ik pleit er van mijn kant ook niet voor om van Hooft te lynchen als blijkt dat hij maar wat uit zijn nek kletste, en niet wist waar hij het over had, of zich opzichtig eenzijdig had laten informeren. Het enige waar ik in dit verband steeds weer op wijs, is dat geld neertellen voor iemand met een mening corruptie in de hand werkt. Dat het aantrekkingskracht uitoefent op corrupte mensen, die bereid zijn te liegen en te bedriegen, maar dat ook het selectieproces corrupt wordt, waardoor ‘Stupid’-types, binnen de matrix van Cipolla, teveel invloed krijgen. Afgestudeerd, maar ‘Stupid’. Geconditioneerd in een bepaalde denkrichting, behangen met prijzen van ‘Atlantische’ instellingen, niet langer bij machte om ‘Out of the Box’ te denken, en dagelijks gravend om die ‘Echoput’ dieper en groter te maken. En als het ‘Kalveren’ begint te regenen, worden zij verpletterd, terwijl ‘Don Corleone’, die hen had ingehuurd, met een brede grijns en een dikke sigaar van boven naar beneden roept dat ze lekker bezig zijn met zijn allen. 

 

HIER een artikel van iemand die, net als ik, een amateur is, voorzover ik na kan gaan, ook al kun je doneren als je meent dat zijn bijdrage waardevol is. Dat is geen garantie voor kwaliteit, maar als systeem uiteindelijk minder corrupt. Ik heb die donaties zelf niet nodig, en alleen al daarom kunt u geen geld aan mij overmaken, maar verscheidene websites die ik zelf via de links bij u aanprijs kunnen zonder donaties niet bestaan. Brian Berletic van de ‘New Atlas’, Dima van ‘Military Summary Channel’, of Bernhard van ‘Moonofalabama’, om er maar een paar te noemen, doen goed werk en zonder hun blog of ‘kanaal’ open te stellen voor reclame. Ze vormen een waardevolle bron in de strijd met ‘Don Corleone’ en zijn leger van ‘professionals’ op de bodem van die ‘Echoput’, maar houd je ogen en oren open, want sommige ‘professionals’ hebben een geweten, en zijn niet alleen maar ‘Stupid’. Houd er ook rekening mee dat ook amateurs die elkaar naar de mond praten knap ‘Stupid’ uit de hoek kunnen komen. Maar als ik in NRC een 'ingezonden brief' tegenkom van de cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, die zonder enige grond roept dat Poetin er op uit is om het Sovjet-rijk weer in ere te herstellen, terwijl zelfs de nu uitgekotste 'spin doctor' van Zelensky, Arestovitch, in een interview zegt dat de Russen hun best doen om burgerdoden te voorkomen, en er op uit waren om zo snel mogelijk tot een 'deal' te komen, dan is het helder dat 'Stupid' vooralsnog eerder terug te vinden is in het kamp van 'Don Corleone'. Onder de streep gaat het om de verifieerbare feiten, en de valide argumenten, maar zelfs iemand die ‘Stupid’ is kan geluk hebben als het ‘Kalf’ blijkt te kunnen zwemmen.

Go BackComment