Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Machismo

Wat is de ‘NAVO’ nou nog voor een soort organisatie?

 

Opgericht op 4 april 1949 als ‘Noord Atlantische Verdragsorganisatie’ was het onmiskenbaar een organisatie die tot doel had de Sovjet Unie mee te slepen in een wapenwedloop. De Sovjets reageerden zes jaar later, op 14 mei 1955, met de oprichting van het ‘Warschau Pact’, op 13 augustus 1961 gevolgd door de bouw van ‘De Muur’ dwars door Berlijn. Omdat Rusland zelf zwaar was getroffen door het oorlogsgeweld, en bijna geheel weer moest worden opgebouwd, terwijl ook de Oost-Europese landen veel was verwoest, was het van meet af een ongelijke strijd.

 

Los daarvan was het communisme zoals het zich had ontwikkeld in Rusland hoe dan ook ten dode opgeschreven, en niet bij machte de eigen bevolking te voeden en welvaart te verschaffen. De Chinese variant deed het zo mogelijk nog slechter, tot ze daar het licht zagen en de strakke centralistische lijn lieten varen voor een meer pragmatische. De Amerikanen investeerden volop in Duitsland, en maakten welbewust een uitstalkast van luxe van Berlijn. Het Duitse ‘Wirtschaftswunder’ verwijst dan ook naar West-Duitsland, en niet naar het communistische Oost-Duitsland, waar toch ook Duitsers woonden. Dus als het louter iets te maken zou hebben met de nijvere volksaard van de Duitsers dan was het beeld anders geweest. Ook na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de hereniging van Duitsland als één land, bleef de ontwikkeling in het oostelijke gedeelte van het land, zonder de ‘Marshall Hulp’, en mét de lasten binnen Europa voor landen als Polen, kampioen subsidie-slurper, maar met dat geld de trouwste bondgenoot van de 'Warparty' binnen de EU, achter bij wat eerder in West Duitsland was gerealiseerd. 

 

Na het winnen van de ‘Koude Oorlog’ verloor de ‘Warparty’ in de Verenigde Staten de interesse in Europa, dat daardoor meer op eigen benen kwam te staan. In Europa zelf was de ambitie er wel om de civiele kant van dat samenraapsel van landen vorm te geven, maar zwaar investeren in een collectieve defensie kwam niet van de grond. De belangrijkste reden was dat ‘dwarsliggers’ in Europa er niets in zagen om de NAVO op te heffen nadat het ‘Rode Gevaar’ in ijle lucht was opgelost, en het gros van de landen van het ‘Warschau Pact’ onderdeel waren geworden van de ‘Europese Unie’. Maar waarom nog een NAVO dan?

 

De meest ongeloofwaardige argumenten kwamen voorbij om te verdedigen dat we nog zo’n geld verslindende moordmachine nodig hadden, waarbij de ‘lidstaten’ onvergelijkbaar veel meer geld uitgaven aan dingen die ‘BOEM!’ zeggen dan alle andere landen in de wereld bij elkaar. Al helemaal als de bestedingen van bondgenoten als Saoedi Arabië en Israël worden meegewogen. Als er niet snel een serieuze dreiging gevonden zou worden, zag het er toch onheilspellend uit voor de NAVO. Niet dat politici in de lidstaten warmliepen om de stekker eruit te trekken. Die trekken de stekker uit geen enkele organisatie die hen carrièremogelijkheden biedt. En de NAVO is een ‘Banenmotor’ van formaat. Dat was altijd al zo, maar sinds men binnen de ‘Warparty’ op het lumineuze idee kwam overal in het Midden-Oosten, in grote delen van Noord-Afrika en in Afghanistan en Oekraïne te gaan schieten en bombarderen, is het helemáál kermis. 

 

Ons land gaat nieuwe fregatten bouwen die kunnen worden uitgerust met laserwapens. ’Toys for Big Boys’, en subsidie aan de Nederlandse wapenindustrie, zonder defensieve meerwaarde voor ons land. U kunt er veilig vanuit gaan dat die fregatten overal ter wereld opduiken, maar alleen in de buurt van Nederland zullen zijn als ze vertrekken of aankomen, of tijdens de ‘Vlootdagen’. Nederland heeft zelf nauwelijks nog een koopvaardijvloot over die beschermd moet worden, en als onderzeeboten daadwerkelijk zo’n serieuze bedreiging waren voor Europa, dan hadden we beter de Marine Luchtvaartdienst overeind kunnen houden, en een Europees toestel moeten ontwikkelen dat snel, en in een veel groter gebied naar onderzeeërs kan zoeken, en uitschakelen. En hoe zit dat met die miljarden die Zeeland gaat krijgen ter compensatie van dat foutje van de staatssecretaris met die kazerne? Dat komt toch wel terug als een uitgave van ‘Defensie’, mag ik hopen? Of kunnen ze daar maar wat aan rotzooien met ons geld omdat het feest is?

 

Steun voor de NAVO was in de tijd van de ‘Koude Oorlog’ nog niet zo vanzelfsprekend. Maar inmiddels is het allang geen ‘rechtse’ hobby meer, al dat wapengekletter. Nagenoeg heel ‘links’ blaast ijverig mee in het orkest. Ze zien in de NAVO hét perfecte instrument om landen te ‘helpen’ en volkeren te ‘bevrijden’. In de uitvoering is het een beschamende schertsvertoning, of een bijzonder cynische grap, maar het levert nu nog meer subsidiebanen op dan ooit tevoren. Complete universiteiten, en een optocht aan ‘civiele’ bedrijven die op de één of andere duister wijze ‘vreten’ van al die oorlogen en ‘missies’, maken het begrijpelijk waarom ‘links’ nu ook niet meer is weg te slaan uit die kring van bewonderaars. Vooral vrouwen staan blijkbaar te popelen om een baan als ‘leidinggevende’, waar het voorheen typisch gezien werd als kenmerkend voor fout, impotent ‘machismo’. 

 

Trump, die dol is op 'gemengde signalen', zodat niemand weet waar hij staat, of mee bezig is, heeft recent de zaak flink opgeschud, omdat hij vindt dat de Europese landen de kantjes er vanaf lopen. Dat de NAVO-landen en hun bondgenoten nu al garant staan voor tachtig procent van al geld dat gestoken wordt in dat ‘zinloze geweld’ van steeds geavanceerder wapens en nog meer oorlogen, zie je niet terug in de discussies. Slechts in uithoeken van de ‘activistische’ wereld wordt nog nagedacht over het omsmeden van wapens in ploegscharen. Of machines om mondmaskers en wattenstaafjes te maken, en op universiteiten iets nuttigs te gaan doen met het ‘onderzoeksgeld’. 

 

Sterker nog, de NAVO heeft grootse plannen voor 2030 met al het extra geld dat ze verwachten binnen te krijgen dankzij de concessies die Trump heeft weten los te peuteren. We leven inmiddels in een slechte B-film, en van de tijden van de ‘Marshall Hulp’ is niet veel over, nu de Verenigde Staten ook haar Europese ‘vrienden’ bestookt met sancties. Dus wat is die NAVO nu nog, afgezien van een ‘Black Hole’ waar duizelingwekkende hoeveelheden zuur verdiend geld in verdwijnen? In mijn optiek doen we nu exact dat wat ze in ‘Moskou’ deden na de Tweede Wereldoorlog. Geld wegzuigen uit de échte economie waardoor de voedselvoorziening, sociale zekerheid, zorg en onze collectieve welvaart ernstig in de problemen dreigt te komen, en we straks nog zullen meemaken dat onze ‘vertegenwoordigers’ geld gaan steken in een ‘Muur’ die moet voorkomen dat getalenteerde mensen het in ons deel van de wereld voor gezien houden, en de wijk nemen naar China en Rusland, waar nog volop ‘spannendeciviele projecten op stapel staan, en investeringen in de landbouw niet tot doel hebben die af te breken.

Go Back

Comment