Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Koffertje

Het wordt met de dag drukker aan de ruif.

 

Ten tijde van 'covid' liep het echt storm, maar eigenlijk is er tussentijds niet eens een pauze geweest. Ik zag Paternotte, de 'BN-er' van D66, bij de 'Dames' van 'GoedeMorgenNederland' uitleggen dat er inderdaad overal mensen in nood zijn in ons land, maar er waren ook bedrijven die het (nog) goed deden, dus daar ging de regering het geld vandaan halen dat ze nodig hebben om…….

 

Meer wapens te sturen naar Oekraïne. 

 

Sigrid Kaag, zijn partijgenote en minister van schuldzaken, heeft een gat in haar hand, voorzover je al van een hand kunt spreken. Bij Jinek bracht zij het smachtende volk in vervoering door aan te kondigen dat het 'koffertje', dat al vijfenzeventig jaar meegaat, volgend jaar vervangen zal worden door een 'duurzaam' exemplaar. Volgens mij staat 'duurzaam' voor iets niet weggooien dat nog functioneert, en dat koffertje van haar ziet er helemaal niet uit als een koffertje dat nodig aan vervanging toe is. 

 

Daarbij vrees ik dat mevrouw Kaag niet voor ogen staat dat ze even bij de HEMA binnenwipt om een nieuw exemplaar uit te zoeken, maar dat de 'opdracht' uit zal gaan naar een 'kunstenaar', nadat een 'commissie' zich heeft gebogen over uiteenlopende 'ontwerpen', om uiteindelijk te kiezen voor iets van 'berkenblad met kunstvlees', in 'regenboogkleuren'. Dan chargeer ik wellicht, maar niet veel. In elk geval mag het wel wat kosten, uiteraard, want je kunt de minister van schuldzaken niet op pad sturen met iets wat niet als een 'sierraad' past bij al die fraaie kostuums en idiote hoedjes op de 'Derde Dinsdag'. 

 

De bedrijven die het in deze tijd goed doen, zijn de bedrijven die geld verdienen aan, of via overheidscontracten, met inbegrip van de gesubsidieerde opdrachten van burgers, naast door de overheid middels 'sancties' door het plafond gedreven kosten voor alledaagse goederen en diensten, die daardoor ineens schreeuwend duur geworden zijn, waar die bedrijven dan de vruchten van plukken. Daar het geld weghalen dat je er eerder in hebt gestopt, of naartoe hebt laten vloeien, is kenmerkend voor een 'circulaire' economie. Die van de Belgenmop die ons vraagt hoeveel Belgen je nodig hebt om een lamp in een fitting te draaien. Twee. De één gaat op de stoel staan, en de ander draait de stoel in het rond. Waarmee ze in elk geval al veel economischer zijn dan wij in Nederland, want wij zetten tussen die twee werknemers nog een vergaderzaal vol beleidsmakers, wetgevers, juristen, toezichthouders, enquêteurs, onderzoekers, en hun staf. 

 

Overal om mij heen hoor ik nu verhalen van échte ondernemers, 'eigen baas', die hun bedrijf van de hand doen, sluiten, of al hebben verkocht aan deze of gene vage multinational die als een 'holding' fungeert. Het bedrijf kan het niet meer bolwerken, of de ondernemer heeft Paternotte horen uitleggen dat hij binnenkort Sigrid Kaag op bezoek krijgt, op zoek is naar geld voor een nieuw koffertje en wapens voor Oekraïne, waarop hij of zij besluit de koffers te pakken, om van een afstandje, buiten bereik van Sigrid Kaag, toe te kijken hoe dat af gaat lopen. 

 

Gisteren zat ik aan een tafeltje op een terras te lunchen, en naast mij zaten twee 'financiële mannen' van multinationale bedrijven die druk aan het 'afslanken' waren, waarbij ze elkaar verhalen vertelden over welke deuren er al dichtgevallen waren, en hoe hun leven 'morgen' afgelopen kon zijn als deze of gene grote klant niet afkwam met dat lucratieve contract. Waarbij ze vergeleken hoe ze er zelf voorstonden, en één van hen droeg als voordeel aan dat hij de 'zeilboot van de zaak' mocht gebruiken, zodat hij niet een boot hoefde te huren. Nou weet ik niet hoe lang dat bedrijf zich het bezit van zo'n boot die niet hun 'core-business' is nog kan veroorloven, maar uiteindelijk wordt dat op veel grotere schaal de toekomst. Geen fatsoenlijk inkomen meer, dat je naar eigen inzicht kunt besteden, maar 'Credits'. 

 

De overheid die iedereen plukt tot er niks meer te plukken over is, waarna je als ondernemer of werknemer 'Credits' krijgt waarmee je dingen kunt huren van de overheid. Dat bijna vijftig procent van de Nederlanders moeite heeft om de rekeningen te betalen, zoals recent op Teletekst stond, dat verbaast mij niks. Ik denk dat het percentage eerder nog hoger ligt, terwijl Nederland er beslist niet armlastig uitziet. Hier op mijn blog heb ik in het verleden al de nodige aandacht geschonken aan 'nep-rijkdom', in de vorm van een 'eigen huis' dat niet van de bewoner is, maar van de bank, via de hypotheek, en de 'eigen auto' die van de 'Lease'-firma is. Spullen op afbetaling, 'vruchtgebruik' via een abonnement, of vakanties betaald met een credit-card die maandelijks een forse rente vraagt over het openstaande bedrag, en zelfs mensen met 'aandelenpaketten' die ze betaald hebben met geleend geld, maskeren de nood die ontstaat nu alles, maar dan ook echt alles, in sneltreinvaart duurder wordt. 

 

Zeker, wie tot nu toe duur 'biovoer' at kan een stap terug doen en bij de goedkopere super boodschappen gaan doen, om Sigrid Kaag niet teleur te stellen als ze langs komt met de collectebus van de belastingdienst op jacht naar geld voor al die wapens en het salaris van de commissieleden die voor haar een nieuw koffertje uit moeten zoeken. Maar het eind van de inflatie is nog niet in zicht, en hoe groter de 'trog' wordt om particulieren en bedrijven te beschermen tegen de gevolgen van het overheidsbeleid, hoe dichter we bij het moment komen waarop u niets meer bezit, en alles kunt huren van Sigrid Kaag en haar team, waarbij u kunt betalen met 'Credits'. De 'Digital Currency', die er nu in ijltempo doorheen wordt gedrukt, zal het mogelijk maken exact te traceren waar u uw 'Credits' aan uitgeeft, en tevens de mogelijkheid scheppen om te voorkomen dat u 'Credits' uitgeeft aan bestedingsdoelen die niet zijn 'goedgekeurd', of niet zijn 'goedgekeurd' voor u. Op enig moment zwemt u in de 'Credits' waarmee u naar 'praatprogramma's' kunt kijken waar Sigrid Kaag het hoogste woord heeft, en haar nieuwe koffertje toont, maar de 'Credits' voor vervoer zijn op, zodat u niet even een frisse neus kunt gaan halen aan het strand. Terwijl 'Credits' voor een reis naar het buitenland per vliegtuig alleen nog maar worden uitgegeven aan mensen die het echt verdienen, zoals Paternotte, de 'Dames' van 'GoedeMorgenNederland', of de 'kunstenaar' die het nieuwe koffertje heeft gemaakt. 'Waardevolle' mensen kortom.

Go Back

Comment