Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Investeren

Wanneer kun je spreken over ‘investeren’?

 

In mijn bijdrage over de meevaller voor de Nederlandse staat stipte ik al aan dat menigeen die wil verbloemen inhalig te zijn, de voorgestelde greep in de kas zal proberen te verkopen als een ‘investering’. Ook bij kritiek op een bepaald bestedingsdoel van overheidsgeld, zoals het ‘naar Nederland halen van de Formule 1’ waar nu het nodige over te doen is, trekt dat gegarandeerd critici aan die wel weten wat je ‘beter’ kunt doen voor die vier miljoen die de gemeente Zandvoort ervoor heeft uitgetrokken. Columnist Christiaan Weijts, die publiceert in NRC, is overduidelijk geen liefhebber van de ‘autosport', en stelt voor het geld te ‘investeren’ in het opknappen van de ‘lelijkste boulevard van Nederland’, die van Zandvoort. 

 

Tenzij Weijts daar onlangs een appartementje kocht om zijn zonden te overdenken, is hier geen sprake van naakt eigenbelang. Maar hoe verhouden die investeringsdoelen zich? Best een lastige kwestie, omdat het wemelt van de onbekende grootheden die uiteindelijk ‘onder de streep’ zullen bepalen wat het rendement was. Al helemaal in een tijd waarin rendement steeds vaker in abstracte termen wordt gepresenteerd die zich niet lenen voor enig rekenmodel.

 

In de bijdrage over die meevaller van Wopke stond ik stil bij de hobby van Thorbecke, die Nederland opzadelde met de ‘HBS’. Waarbij mijn conclusie is dat hij de ‘BV Nederland’ daar een enorme dienst mee heeft bewezen. Zo wil ik best aan u kwijt dat ik meen dat de beslissing om de ‘Zuiderzee’ in te dammen, en Zeeland te beschermen tegen overstromingen middels de ‘Delta-Werken’, getuigde van visie, en dat beide projecten positief rendeerden voor Nederland als geheel. De beslissing om te gaan ‘boren naar gas’ was ook een groot succes, maar de manier waarop het vervolgens werd gemanaged, en gebruikt werd als ‘pinautomaat’, zonder oog voor de risico’s voor Groningen, was behoorlijk dom. 

 

Formule 1’ is veel meer dan een race die krap twee uur duurt. Het kost de gemeenschap geld, maar het levert ook geld op. Bij elk sportspektakel is dat tegenwoordig aan de orde, waarbij een niet onaanzienlijk deel terechtkomt bij de ‘commerciële jongens’ die de ‘rechten’ hebben. Maar daarnaast profiteert ook een waaier van bedrijven en burgers die hun huis verhuren, of uiteenlopende ‘diensten’ aanbieden, waar grif voor wordt betaald. De NS krijgt extra inkomsten. Waar wegen en parkeergelegenheid moet worden aangelegd verdienen de wegenbouwers en planologen. De media profiteren door reclame inkomsten. En met een beetje geluk levert het geld op om in het voorbijgaan ook die boulevard op te knappen, van de winst, en/of de extra belastingopbrengsten

 

Dat alles hoeft nog niet te betekenen dat je er dan ook maar klakkeloos mee akkoord moet gaan. Want er kleven ook nadelen aan. In het bijzonder voor de ‘vogelaars’ die in het duin uitgerekend in Zandvoort die ene unieke ‘friemelduif’ hebben bespeurd. Of badgasten die dat weekend zullen moeten uitwijken naar IJmuiden, Wijk aan Zee, Noordwijk of Scheveningen. En dan is daar het ‘milieu’. 

 

Die raceauto’s zijn een aanslag op het milieu. Ze verstoken fossiele brandstof, en hun ‘hybride’ systemen zitten vol met ‘metalen’ die zelfs nu al redelijk schaars zijn. Al die extra treinen, die lopen op bruinkool-stroom, zijn ook niet best. Maar dat zoveel vooraanstaande automerken participeren is niet louter en alleen voor de naamsbekendheid. De technieken die ze daar ontwikkelen, komt de kwaliteit van de auto’s die ze ‘in de markt’ zetten direct ten goede. De huidige generatie brandstofmotoren, met een onwaarschijnlijk hoog rendement, bij een geringe cilinderinhoud, met een zeer compact ontwerp, en geïntegreerde storingsdetectie, die weinig onderhoud nodig hebben, en daardoor beter zijn voor het milieu dan een bruinkool-gestookte (elektrische) trein, zijn een direct gevolg van de ontwikkelingen in die extreem competitieve omgeving. Dan kun je nog steeds ‘moppenkonten’ dat dat toch niet in jouw achtertuin hoeft te gebeuren, maar dat ('Not in my Back-Yard!') is een ander onderwerp. 

 

Tot slot is daar nog de, inderdaad vergankelijk, ‘hype’ rondom ‘Max’, maar investeren in iets wat we ‘samen’ hebben in ons land kan geen kwaad, op dit moment. De heropleving van het ‘Nederlands Elftal’ komt wat dat betreft ook als geroepen. Mocht u aanhikken tegen die vier miljoen, bedenk dan dat Real Madrid zojuist 500 miljoen heeft gereserveerd voor ‘nieuwe spelers’. En in die sport geen serieuze innovatie die toekomstige generaties tot voordeel kan strekken. Voor vier miljoen komen ze bij FC Emmen nog niet eens naar de training. 

 

Kortom, hoe uw persoonlijke winst-en-verliesrekening er ook uitziet waar het bovenstaand dossier betreft, hoop ik dat u voortaan minder lichtvaardig het woord ‘investeren’ in de mond neemt.

Go Back

Comment