Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Heropening

Hoe nu verder?

 

Eric Wiebes, de VVD-er op 'Economische Zaken en Klimaat', stelt zich voor dat Nederland de geldkraan voorlopig nog even vol open laat staan. Een opvallende breuk met de VVD-traditie, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met het gegeven dat deze keer tijdens de recessie niet alleen de werknemers het haasje zijn, maar ook de werkgevers kopje onder dreigen te gaan. Overigens moeten we wel onderscheid maken tussen daadwerkelijke steun, en nep-steun, waarbij de overheid bedrijven opzadelt met torenhoge schulden, en die overheid slechts een 'garantie' afgeeft.

 

Waar de overheid daadwerkelijk steun verleent, is het niet onredelijk als die overheid zekere eisen stelt. Maar waar ze een bedrijf opzadelen met torenhoge schulden is het stellen van eisen die de optimale bedrijfsvoering schaden ronduit onfatsoenlijk, en riskant voor de belastingbetaler. Daarbij is het logisch dat ook de banken niet happig zijn om dat benodigde geld op te hoesten, zelfs als ze maar voor tien procent risico lopen, ze zelf dat geld tegen nul procent van de ECB mogen 'lenen', en het bedrijf een leuke rente kunnen vragen.

 

Naast exotische eisen die economisch aantoonbaar schadelijk zijn, maar geacht worden het 'Klimaat' te dienen, de andere meesteres van Wiebes, meent de regering ook eisen te kunnen stellen aan de beloning van allen die werkzaam zijn voor een bedrijf dat is aangewezen op bankgaranties. Altijd een lastige kwestie waar dat het principe doorkruist van de 'loononderhandelingen'. In het gros van de gevallen zullen werknemers die voor een bedrijf werken dat in de problemen in gekomen best bereid zijn om hun lonen te matigen, maar daarvoor in ruil willen ze mogelijk dan wel iets terug. Zoals inspraak in het beleid van de onderneming. Als de overheid nu op de stoel van de vakverenigingen gaat zitten, en die loonruimte weggeeft door te eisen dat werknemers inleveren, en ook te bepalen welke werknemers er meer in moeten leveren dan anderen, terwijl ze tevens eisen stellen die schadelijk zijn voor het herstel van dat bedrijf, en de belangen van die werknemers, kunnen we net zo goed meteen de communistische eenheidsstaat uitroepen. Dan hebben we dat maar gehad, en weten we waar we staan. Zelfs in China gaan ze niet zo ver, volgens mij.

 

De werkgever met verreweg de grootste problemen als gevolg van een slechte prognose door het falende 'verdienmodel', is de overheid zelf. De belastinginkomsten imploderen, terwijl de uitgaven exploderen. Over een vanzelfsprekend loonoffer van volksvertegenwoordigers en ministers hoor je echter niemand in het 'Politbureau'. Ook dat is kenmerkend voor het oude communistische model waar de Sovjet Unie aan kapot is gegaan. 

 

Ondertussen is zelfs in 'Den Haag' het kwartje gevallen dat de 'anderhalve meter samenleving' onwerkbaar is. Vliegtuigstoelen, en plaatsen in de bus en de trein op anderhalve meter van elkaar gaat simpelweg niet werken. Maar Eureka! Ze hebben er iets op gevonden! Geniaal, helemaal passend bij het 'intelligente' van de 'Lockdown-Nederlandse-stijl': Mondkapjes! Slim!

 

Maar mondkapjes waren toch juist contraproductief? Het maakte de risico's toch alleen maar groter? 

 

Zo rotzooien we maar wat aan. Er ligt een minutieus uitgewerkt 'spoorboekje' klaar waarin staat op welke momenten bedrijven weer open mogen, en wat voor voorwaarden daar dan aan verbonden zijn. Het ziet er vooral somber uit voor een groot gedeelte van de 'Gig-economie'. De festivals, massale theaterproducties, feesten, festijnen, voetballerij en andere populaire 'publiekssporten' voorzover ze toeschouwers in een stadion moeten zien te herbergen. Er bestaat uiteraard een kans dat ook die bedrijvigheid bij nader inzien toch toe kan met een contraproductief mondkapje, of een burqa danwel bivakmuts, hoewel in strijd met geest van de wet die het bedekken van het gelaat verbiedt zoals die juist onlangs is ingevoerd. Ik zit eigenlijk nog steeds te wachten op iemand die ons komt uitleggen dat zo'n hygiënische burqa, afzien van handenschudden, en een bivakmuts in de winter, als de virussen ons land teisteren, iets is om bij wet verplicht te stellen wanneer we ons onder de mensen begeven. Slim!

 

Of het haalbaar is iedereen die werkt in de 'Gig-economie' tot in lengte van dagen vrij te houden, dat kan ik u wel zeggen: Nee, dat gaat niet lukken. En het gaat ook niet lukken om de inkomstenderving van horeca-ondernemingen als gevolg van de 'anderhalve meter maatschappij' op te vangen. En het isoleren van de 'bejaarde-' en 'dikke medemens' van de rest van de bevolking, totdat Covid-19 is uitgeraasd, wordt ook een lastige. Maar leg me nog één keer uit hoe dat zit met die jongeren die geen risico lopen?

 

Op enig moment in de nabije toekomst zullen er mensen met andere ogen naar die Aziatische landen gaan kijken, waar ze direct dat virus hebben geïsoleerd, en uitgetrapt. Op dit moment vertellen we elkaar nog dat het allemaal leugens zijn. Maar hoe lang houden we dat vol? En tegen welke prijs? Wordt het op enig moment noodzakelijk om die landen de oorlog te verklaren, om middels censuur de werkelijkheid buiten de deur te houden? Of is de dreiging in die geest slechts een poging om China mee te sleuren in een wapenwedloop om het land economisch uit te putten, zoals eerder met de Sovjet Unie?

 

De realiteit is dat er in ons deel van de wereld geen eer mee kan worden ingelegd als je de uitbraak van een dodelijke ziekte voorkomt. Je kunt er vergif op innemen dat het dan klachten regent van mensen die menen dat ze ten onrechte in hun vrijheid zijn beknot, of dat het teveel heeft gekost, omdat zonder die maatregelen die genomen werden het virus vast en zeker geen enkel slachtoffer had gemaakt. En probeer daar maar eens wat tegenin te brengen. Hoe kun je ondubbelzinnig bewijzen dat iets gebeurd zou zijn als je die maatregelen niet had genomen? Je ziet het ook bij de groepen die pleiten voor een snelle 'heropening'. Als daardoor meer doden vallen, én de economie lijdt daaronder nog meer dan wanneer je had besloten de boel op slot te gooien en dat virus uit te trappen, is het toch niet waar. 

Go Back

Comment