Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Haas

Het ‘Ochtendnieuws’ op donderdag ging deels over de economie in ons landje rondom het IJsselmeer. 

 

Ondanks alle eerdere opbeurende berichten dringt het nu zelfs tot de ‘experts’ door dat donkere wolken zich boven Nederland samenpakken. De economie bevindt zich officieel in een ‘recessie’, maar er zijn verschillen per provincie. In provincies met veel industrie, krimpt de economie hard. In provincies met veel ‘BullShit’-banen valt het vooralsnog mee. Tevens meldde de nieuwslezeres, zonder met haar ogen te knipperen, dat het wemelde van de vacatures, maar werkgevers konden geen gekwalificeerde mensen vinden, en als die er al waren, dan stelden ze te hoge eisen. Het is absurd, maar er zijn werknemers die ‘loon-naar-werken’ willen. Het moest verboden worden! 

 

Door die imploderende industrie wordt er aanmerkelijk minder gas verbruikt, maar dat is een lastige boodschap, dus gooien ze het in het ‘Ochtendnieuws’ op minimale veranderingen in het gedrag van de burgers die korter douchen, en de verwarming een graadje lager zetten om hun steentje bij te dragen aan het redden van het ‘Klimaat’. Daarmee zeg ik niet dat die mensen er niet zijn. Sommige mensen gingen meerdere malen per dag onder de douche, en prima als die bedenken dat dat wel wat veel is. Daarnaast waren er ook mensen die na het sporten liever thuis onder de douche gingen dan op de sportschool, maar nu dan toch op de sportschool onder de douche gaan om thuis geld te besparen. Dan is er uiteraard geen sprake van een besparing. En dan heb je nog de mensen die de sportschool er helemaal aangeven, en dat spaart een douchebeurt, maar geen opsteker voor de sportscholen.

 

Heel precies traceren hoe de hazen lopen, welke uitgaven mensen schrappen nu het leven met elke dag duurder wordt, en er geen eind aan de geldontwaarding in zicht is, is extreem lastig. We weten al heel lang dat mensen veelal geen rationele keuzes maken. Dat ze bepaalde dingen willen blíjven doen, en dan gaan snijden in uitgaven ten bate van hun levensonderhoud, of dat van hun kinderen, of uitgaven uitstellen die ze beter wel tijdig kunnen doen om niet in grote problemen te komen. Onderhoud aan het huis. Tijdig een andere auto aanschaffen, voordat de onderhoudskosten je hele budget leegzuigen. Genoegen nemen met inferieure producten die slecht zijn voor de gezondheid. Radioactieve vis uit Japan, omdat het lekker goedkoop is nu China de import ervan heeft stopgezet

 

Wie erin is gestonken, en een elektrische auto heeft aangeschaft, is nu een melkkoe. En hetzelfde geldt voor de mensen die hun hele huis volplakten met zonnepanelen, en nu moeten gaan betalen voor die ‘luxe’. Om aan die dure elektrische auto iets te doen voert de overheid de belasting op brandstof tot in de stratosfeer op. Daarbij viel mijn oog op het nieuws dat uiteenlopende categorieën elektrische fietsen ook niet langer te verzekeren zijn, omdat diefstal niet langer een risico is, maar een zekerheid. Toch zal ook volgend jaar de criminaliteit in ons land opnieuw gedaald zijn. Kwestie van ‘filteren’ en ‘wegschrijven’. In eerdere bijdragen schreef ik de frustratie al van mij af over ongeïnteresseerde politiediensten als ik aangifte deed. Kansloos dat die diensten er iets mee zouden doen, werd mij er direct bij verteld. Daar hadden we in ons land de verzekering voor, en als je geen verzekering had, pech. En nu? Opsporing gaat niet gebeuren, en verzekeren kan niet meer, maar de overheid wil wel graag dat je wat vaker de fiets pakt, want dat is goed voor de economie als je elke maand een nieuwe fiets moet kopen, omdat die van vorige maand in een vrachtwagen is afgevoerd door bendes die geen strobreed in de weg wordt gelegd door Justitie, die druk is met ‘Zwarte Piet’ en ‘Alles Klimaat’.

 

Ineens komt de narigheid van alle kanten tegelijk. Net als je na een avondje plussen en minnen denkt dat je een strategie hebt om de aanslag op de koopkracht te pareren door verstandige keuzes te maken, komt het ‘Ochtendnieuws’ weer met een verrassing. Dame of heer met uitgestreken gezicht vertelt haast terloops dat wat tot nu toe een ‘zekerheid’ was finaal onderuit is gekegeld door de overheid, of een rechter, en op zeker moment bereik je een stadium van ‘What The Fuck!’. Als ik failliet ga, dan gaat iedereen failliet, en dat zullen ‘zezéker niet laten gebeuren! O nee?!? Wedden? Ik vernam dat Frans Timmermans premier wil worden. Maak uw borst maar nat! Geen idee hoe die ‘Functie Elders’-kliek het klaar gaat spelen, maar ik zou voorzichtig zijn er geld op te zetten dat het ze niet gaat lukken. Hij is al met meer dan negentig procent van de stemmen verkozen in de nieuw gevormde ‘Noord-Korea-Partij’ van PvdA en GL, geparachuteerd vanuit ‘Brussel’ zonder tegenkandidaat, en we leven in een bizarre wereld waarin het niet uitgesloten is dat de koe de haas vangt door hem rondjes om de boom te laten rennen totdat de haas er uitgeput bij neervalt, om vervolgens op het dier te gaan zitten tot alle lucht eruit is, opvouwen en opsturen naar land waar ze er bontmantels van maken, omdat de stroom daar is uitgevallen als gevolg van onze proxy-oorlog, en ze daar toch graag warm willen blijven komende winter. Maar bij ons kan bont niet meer, dus hoe u dan warm gaat blijven? Vraag het die melkkoe maar die we 'overheid' noemen, want ik zou het niet weten.

Go Back

Comment