Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Groupies

Waar ging het mis met de ‘Vredesbeweging’?

 

Wat begon als een groeiend verzet tegen de oorlog van de Verenigde Staten, en haar bondgenoten, tegen Vietnam, en later ook Laos en Cambodja, ontaardde in ‘Jeugdcultuur’. De oorspronkelijke ‘Vredesbeweging’ werd daardoor ingekapseld, en vervolgens geëxploiteerd door ‘Hollywood’ en de muziekindustrie, met alles wat daar omheen hing. Omdat de voorstanders van die wrede, en zeker achteraf compleet geschifte oorlog, fel ‘Anti-Communistisch’ waren, en ‘Communisme’ (in die tijd) nog werd gezien als een ‘links ideaal’, was de ‘VredesbewegingdúsLinks’. Op zijn best een omstreden typering. 

 

Wie nu zoekt op ‘Laurel Canyon’ en ‘CIA’ vindt een weelde aan ‘Complot Theorieën’, met een overdaad aan voorbeelden van leidende figuren in de ‘Jeugdcultuur’ die allesbehalve ‘Vreedzaam’, of ‘Links’ waren. Velen waren zelfs uitgesproken ‘Rechts’, en experimenten met LSD, en uit Zuid-Oost Azië ‘ingevlogen’ heroïne op vluchten onder auspiciën van de CIA, in lijkzakken met dode ‘GI’s’, en een weelde aan feitelijk juiste, maar lastig met elkaar in verband te brengen gebeurtenissen die je een ‘ongemakkelijk’ gevoel geven, om het maar voorzichtig te zeggen. En nadat de ‘Church-Commission’ een boek open deed over ‘Mind Control’ en tal van andere behóórlijk onfrisse zaken, was de verwarring compleet. 

 

Dat was in de Verenigde Staten, maar in Europa speelden vergelijkbare ontsporingen, zeker nadat ‘Links’ werd beschuldigd van aanslagen die door duistere, met de CIA en de NAVO verbonden ‘Gladio’-groepen werden gepleegd. En die waren zéker niet ‘Links’, maar eerder ‘Extreem Rechts’. Nu, nadat de Sovjet-Unie als een nachtkaars uitging, en ‘Communistisch China’ onze ‘Fabriek’ werd, met dank aan Nixon en Kissinger, is er alom verwarring over wat nou ‘Links’ is, en wat ‘Rechts’. Ik kom hierop door de ontwikkelingen in Rusland, en hoe een voorheen ‘Behoudende’ krant als NRC zich inmiddels profileert als de ‘Kampioen van Links’, maar ondertussen in Oekraïne en Rusland nadrukkelijk in bed ligt met ‘Extreem Rechts’, terwijl pleitbezorgers van het ‘Kalifaat’ ook niet snel iets verkeerds kunnen doen in de ogen van de redactie, maar daarbij inderdaad enthousiast gesteund door ‘Links’ in de Nederlandse (en 'Europese') politiek. 

 

Mijn eigen kijk op mens en maatschappij is eerder praktisch van aard, en ‘Links’ of ‘Rechts’ is iets voor ‘Groupies’. Als ik Eva Cukier, en voor haar Steven Derix de loftrompet hoor steken over al die kinderen die naar die demonstraties komen om de vrijheid van die extreem rechtse Navalny te bepleiten, dan vrees ik dat de gedachte daarachter is dat ‘Jeugdcultuur’ de sleutel is. Je ziet hetzelfde in de ‘Klimaatbeweging’. Door de overdaad aan ‘Groupies’ in die ‘Klimaatbeweging’ loopt het juist spaak. En ook die ‘Kleurenrevoluties’ in Rusland en China lopen aan de grond, en lijden schipbreuk. Niet alleen dat, maar het kost ons. De kop, als we zo doorgaan. 

 

Het waren de ‘Groupies’ (vrouwen, mannen en ‘transgenders’) in de ‘Vredesbeweging’ die als soldaten ten strijde trokken om wereldwijd volkeren te gaan ‘Bevrijden’ door ze te bombarderen, en autoritaire structuren als de ‘Politieke Islam’ in een suspect romantisch daglicht te plaatsen. Er zit geen gedachte achter. En alles is impulsief, ‘met goede bedoelingen’, en zonder ooit om te kijken naar wat men aanricht. De ‘Groupie’ is ook niet serieus verliefd, maar adoreert. ‘Links’, of ‘Rechts’, dat doet er niet veel toe. Ze adoreren wie succes heeft, en daardoor zijn ze te koop. Niet in de klassieke zin, dat ze tegen betaling hun kunstje verrichten, maar ze vrijen aan tegen mensen die succesvol zijn. Vandaar dat het ook niet vreemd is dat het in ‘Linkse’ kringen van nu wemelt van de multimiljardairs. Vanuit Moskou twitterde Eva Cukier over de vrouwen die zich in die stad hadden verzameld om te pleiten voor vrijlating van hun gevangen gezette rechts-extremistische held: ‘Liefde is sterker dan de angst’. Beter kan ik het niet illustreren. En angst waarvoor? Er was geen politie, schreef ze, en alleen ‘persmuskieten’. Bang voor hun eigen schaduw. 

 

Het zijn geen ‘Duiven’, die ‘Groupies’. Ze laten zich aan de teugel meevoeren op golven van liefde voor zichzelf, waarmee ze hun plek in de zon van het succes van hun helden opeisen. Zit er ook een gedachte achter. Nee, Geen enkele gedachte, alleen een romantisch/erotisch verlangen dat ook in de ‘Jeugdcultuur’ van de jaren zestig en zeventig zo opdringerig aanwezig was, waardoor de hele dialoog die was gestart door de ‘Vredesbeweging’ smoorde in één grote ‘Bad Trip’ die leidde tot de ‘Eindeloze Oorlogen’ van nu. Die ‘Groupies’ kun je het niet aanrekenen. Het zijn uiteraard de ‘Dealers’ op de achterhand, de handelaren in ‘Succes’, en ‘Illusies’, die de regie hebben. Ik neem het Eva Cukier en haar schare niet kwalijk dat ze verblind achter die Navalny aanrennen, die door zijn vergiftiging nu ‘Cult-Status’ heeft, als je je verder niet in dat verhaal verdiept. 

 

Vrede, en het klimaat, en de sociale cohesie in een land zijn belangrijk om over te laten aan ‘Groupies’ en hun ‘Dealers’. Maar in elke ‘Groupie’ schuilt ook een mens van vlees en bloed, met een stel hersenen. De vraag is slechts hoe je voor het voetlicht krijgt dat ze de verkeerde kar trekken? Wellicht is DIT artikel van een Canadese hoogleraar een lichtpuntje voor de broodnodige dialoog tussen ‘Rusland’ en ‘Europa’? Het gros van de broodschrijvers die de ‘Liberale Media’ in Rusland volschrijven woont niet in Rusland, maar in de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Litouwen, Duitsland en noem maar op. De financiering komt van ‘Dealers’ en de westerse belastingbetalers, allen fanatiek op zoek naar een mogelijkheid om de oligarchen die door Poetin uit de vergelijking zijn gehaald, weer aan de macht te helpen ter ondersteuning van het mondiale ‘Big Reset’ plan van het ‘World Economic Forum’. Door zijn voordracht tijdens de meest recente ‘virtuele’ sessie van ‘Davos’, heeft Poetin zich gepositioneerd als de gangmaker van het verzet tegen de ‘Big Reset’, en het ‘Nieuwe Feodalisme’ dat daar de basis voor vormt. En Lavrov heeft ook duidelijk gemaakt dat als ‘Europa’ daar voor kiest, en doorgaat met het zoeken van de confrontatie aan de hand van de ‘Warparty’, Rusland niet zal aarzelen keuzes te maken die ‘Europa’ pijn gaan doen. 

 

Het ‘Nieuwe Feodalisme’ is, net als Navalny en de ‘Klimaat-dictatuur’, niet ‘Links’. Laat u niets wijsmaken, want het gaat u opbreken. Wie de koers die Poetin en Xi, waarin het land en het volk centraal staan, doodeng vindt, en ‘Rechts’, zit op het verkeerde spoor. ‘Conservatief’? Zelfs dat niet, maar in zekere zin ook weer wel, waar beide leiders oog hebben voor de tradities in hun land. Het Boeddhisme in China, en de ‘Orthodoxie’ in Rusland, als aanvulling op harde wetenschappelijke vooruitgang. Het een naast het ander, en niet er tegenover. Waar ze geen heil in zien, is in de ‘wetenschappelijk’ gestuurde, van het ‘Grote Geld’ afhankelijke ‘Succesformule’ van grootschalige manipulatie en een wereld vol ‘Groupies’. 

 

Tijd voor een nieuwe ‘Vredesbeweging’.

Go Back

Comment