Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Fabriek

China is nu nog onze 'fabriek'.

 

De consequentie is dat het land, met enige voorsprong, de grootste 'vervuiler' is waar het 'broeikasgassen' betreft. Het land heeft zich echter verplicht om korte metten te maken met die 'uitstoot', en tot nu toe houden ze zich aan hun 'targets'. Andere landen hebben daar meer moeite mee. De Verenigde Staten stapten onder Trump uit het akkoord van 'Parijs', en ze keren nu onder Biden terug, met ambitieuze plannen, maar de vier verloren jaren inhalen zal nog een hele kluif worden. En zoals bekend struikelt ons eigen land ook voortdurend over haar eigen 'doelstellingen'. 

 

De Nederlandse strategie lijkt te zijn dat ze op hun handen blijven zitten tot ze gedwongen worden door de rechter, om dan lukraak draconische maatregelen door te voeren. Waarvan velen contraproductief, want ondoordacht, en alleen 'op papier' een positieve bijdrage. Verschillende westerse landen volgen dat voorbeeld, of doen gewoon niet wat ze hebben toegezegd. En als ze daarop worden aangevallen, wijzen ze naar China, want dat land moet 'eerst' maar eens de uitstoot verminderen. 

 

Ook zonder 'akkoord' had China meer dan voldoende reden om nog eens goed naar dat aspect van hun economische groeimodel te kijken. De vervuiling, en slechte kwaliteit van de lucht in sommige grote industriële centra, was echt wel iets om je zorgen over te maken als regering van dat enorme land. Volgens de auteur van DIT artikel heeft ook China wel doelstellingen, maar geen plan. Maar waar het land in verbluffend korte tijd een enorm netwerk van treinverbindingen, de meeste met hoge snelheid, heeft aangelegd, en enorme projecten voor de opwekking van elektriciteit zonder uitstoot heeft opgezet, is wel duidelijk dat het hen niet ontbreekt aan daadkracht. 

 

Om te bepalen wat China zal moeten doen om de gestelde doelen te halen, moet je ook weten hoe de situatie in de wereld zich ontwikkelt. Als de Verenigde Staten en Europa in staking gaan als klant, zal de vraag naar industrieel gefabriceerde goederen, en de uitstoot als gevolg van het transport, per schip en per vliegtuig, of trein, en vrachtwagens, afnemen, zonder dat 'Beijing' veel hoeft te doen. Die kant gaat het nu wel op, zoals u weet. Het betekent niet dat China als land daar slechter van wordt. Het kan overschakelen op productie voor de eigen bevolking, en zekere 'diensten' naar een hoger niveau tillen, terwijl ze de productie van goederen exporteren naar landen die nu nog een verwaarloosbare uitstoot hebben, in Afrika bijvoorbeeld, waar de lonen lager liggen dan in China. Een omzetting vergelijkbaar met wat China deed ten tijde van de 'Kredietcrisis', waar het land ook minder last heeft van de 'Covid-crisis' door een andere benadering, en samen met de 'diepe zakken' als gevolg van het handelsoverschot door de jaren, kan het zich veroorloven om 'contrair' te investeren. 

 

Daarnaast is het evident dat China zich razendsnel ontwikkelt tot een technologie-reus. En dan hebben we het over échte technologie, en niet over wat Wallstreet aanduidt als 'Big Tech', wat veelal niet meer is dan een 'Design Bureau', 'Social Media'-monopolist, of distributeur van producten die het bedrijf niet zelf maakt, zoals 'Amazon', of 'Alibaba'. De wereldwijde schaarste aan 'microchips' die in het westen de autoindustrie lam legt, maar ook ons onvermogen om voldoende mondkapjes, ziekenhuiscapaciteit, en besluitvaardige bestuurders te leveren, spreekt boekdelen over onze capaciteiten. Technologie is de sleutel tot doorbraken op weg naar een betere, gezondere toekomst. De grote hoop van mij, en velen die houden van techniek, is dat kernfusie een succes wordt. Er zijn daarnaast nog vele andere mooie mogelijkheden. Sommige welhaast utopisch, maar andere binnen handbereik, als de wil er is. 

 

Met Europa dat aanstaande is om Russisch gas de rug toe te keren, kan China overschakelen van kolen op gas, en met twee vingers in de neus de doelstellingen halen, zonder 'Carbon' de rug toe te keren. Terwijl wij in Europa vacuüm trekken. Aardgas is relatief schoon, vergeleken bij kolen of 'biomassa'. De ironie is dan dat landen als Nederland dergelijke centrales sluiten, om de rechter een plezier te doen, waarna we smerige stroom uit naburige landen gaan importeren. 'Op papier' zijn we dan goed bezig, maar we maken het probleem mondiaal alleen maar groter. Dito waar we het hele land volbouwen met 'Datacenters' terwijl we de landbouw opdoeken, en de boeren subsidie verstrekken om te stoppen, zodat 'Google' en 'Amazon' vrij baan krijgen. 'Gekke Henkie'. 

 

Alle 'Groene Stroom' gaat nu al op aan dergelijke mammoet-consumenten, en aan de productie van 'waterstof', wat elektriciteit vreet. En als we onze behoefte aan gas straks moeten weghalen uit per schip aangevoerde 'LNG', zijn we knap stom bezig als het over het milieu en het klimaat gaat. Maar daarvoor heb je 'wetenschappers' die dat rechttrekken 'in de boeken', zoals grote bedrijven en puissant rijke medelanders hun accountants hebben om de belasting te ontwijken, zodat zij niet hoeven mee te betalen aan het uitkopen van die boeren ten bate van 'Google' en 'Amazon'. 

 

Die voedselproductie afbouwen, terwijl er wereldwijd nu al schaarste is, en moderne landbouw nog altijd beter is voor hoge opbrengsten per hectare, is onze bijdrage aan het platbranden en kappen van bossen elders, die dan moeten worden ingericht voor de productie van de weggevallen capaciteit bij ons. Lekker bezig, 'Gekke Henkie'! Zij geen bos meer, en wij stroom vretende schuren vol zoemende 'servers' waar amper mensen werken, en niks te eten. Maar wel een elektrische auto die op Poolse Bruinkoolstroom rijdt. Wat maakt het uit, als de rechter maar blij is. 

 

Duur voedsel, torenhoge belastingen om boeren uit te kopen, Poolse Bruinkoolstroom te kunnen importeren, en schadevergoedingen te betalen aan de exploitanten zodat ze hun schone, moderne, op aardgas werkende centrales kunnen sluiten, als we ze niet dwingen om gesubsidieerde 'biomassa' te stoken, waarvoor we hele bossen rond de Oostzee en in Noord-Amerika laten kappen, om die bomen per vervuilende boot aan te voeren. Dat is onze bijdrage. Terwijl we sloten geld nodig hebben om alle straten open te breken voor laadstations, elektrische kooktoestellen en verwarming met Poolse Bruinkoolstroom. En als dan de goedkope producten uit China wegvallen, we onszelf in de kou hebben gezet door geen Russisch gas meer af te nemen, wat zullen we dan blij zijn met zo'n atoombom die ons land met de grond gelijk maakt nadat de NAVO één stap teveel heeft gezet in haar 'Eindeloze Oorlogen'. Lekker warm. Daarna een nucleaire winter, en een frisse nieuwe start. Hopelijk zonder 'Gekke Henkie'. 

 

Of gaan we voor die tijd ons verstand nog terugkrijgen?

Go Back

Comment