Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

EeeeeVeeeee

Op welk moment kun je zeggen dat jouw elektrische voertuig schoon is in het gebruik?

 

Als er '24/7' een surplus is aan elektriciteit die wordt opgewekt middels zonnecellen, windturbines, aardwarmte en waterkracht. Tot die tijd rijdt jouw elektrische voertuig op gas, olie, kolen of de splitsing van uranium, wat voor uiteenlopende afvalproblemen zorgt. In Nederland rijdt u op dit moment dus op kolen, en dat is van alle brandstoffen 'Klimaattechnisch' de meest bedenkelijke, als dat uw ding is. Dat er ooit, ergens in de toekomst, een moment zal zijn waarop u daadwerkelijk gebruik zal kunnen maken van elektra die is opgewekt met zonnecellen, windturbines en waterkracht, is geen argument om nu alvast in zo'n auto te gaan rijden. Althans, niet als u het doet om het 'Klimaat' te redden.

 

Een argument kan zijn dat het 'Klimaat' u gestolen kan worden, maar dat u de lokale uitstoot in Amsterdam wil beperken als u daar woont, ten koste van het milieu elders. Of dat die elektrische 'bakkies' een 'must-have-gadget' zijn wil je mee kunnen blijven praten met de elite. Of dat ze zo verdomd snel optrekken. Klinkers uit de straat! Wauw! En dat voor een auto van meer dan tweeduizend kilo 'schoon aan de haak'. Tot voor kort was er ook nog het argument van de 'subsidie', maar dat snijdt geen hout meer, want zeker als je alle bijkomende kosten meerekent, loop je mijlenver achter de feiten aan. 

 

Heeft u wel eens nagevraagd wat het kost om een 'laadpunt' te laten installeren bij uw huis? En ik wil u niet verontrusten, maar hoe lang denkt u dat overheden een snoer over de stoep nog tolereren? Eén geëlektrocuteerde kleuter die met zijn driewieler gevangen werd door uw verlengsnoer, en u bent niet meer van de voorpagina's van de kranten en uit de 'talkshows' weg te denken. Waarna er extra BOA's worden aangenomen om overal in het land werk te maken van het verbod op dergelijke snoeren, en u vacuüm getrokken achterblijft met uw Tesla wegens het tekort aan 'laadpunten' in verhouding tot het aantal elektrische voertuigen. Terwijl u zich in het huidige economische 'Klimaat' geen extra investering meer kunt veroorloven, en de banken gestopt zijn met het verstrekken van krediet, omdat het geld op is. 

 

Dat alles gaat puur over het verbruik, en niet over de belasting die uw auto vormt voor het 'Klimaat' als we kijken naar de productie, en de vraag hoeveel van dat 'bakkie' nog kan worden hergebruikt als u er klaar mee bent. Ver voordat de auto zelf de geest geeft, is de batterij al op. Dat is een enigszins rekkelijk begrip, maar op enig moment ontdekt u dat er op uw instrumentarium te lezen valt dat u nog wel 150 kilometer door kunt rijden, maar stopt die mooie kar toch spontaan, zomaar ineens. Accu leeg. En dan helpt het niet als de Wegenwacht langs komt met een kannetje benzine, zoals vroeger, want dan is het enige wat er op zit de takelwagen. Een installatie van een nieuwe accu is niet zelden duurder dan die hele (gesubsidieerde) auto bij aanschaf, en die oude accu laat zich niet 'recyclen'. 

 

HIER een overzicht geschreven voor de Amerikaanse markt. Voor de Nederlandse markt, met zijn zuinige auto's van Europese makelij, is het beeld alleen maar nog ongunstiger. Bedenk daarbij dat honderd procent 'Groene Energie' een sprookje is in ons land, al helemaal voordat uw elektrische 'bakkie' is afgeschreven. Ik realiseer mij uiteraard dat de overheid haar stinkende best doet om klassieke brandstofmotoren kunstmatig onbetaalbaar, of onbereikbaar te maken, via belastingheffing en wetgeving, dus op enig moment zullen we allemaal gedwongen worden, maar de kans is groot dat niemand nog een auto mág bezitten tegen die tijd, omdat 'Brussel' klaar is met die files op 'hun' wegen, waardoor de 'mensen die ertoe doen' veel tijd verliezen op weg naar hun privé-vliegtuig. En anders kunt het toch niet meer betalen. 

 

Zoals ik hier eerder schreef ben ik uiteindelijk zelf welbewust overgegaan op een 'hybride' auto zonder stekker, en dat bevalt prima, maar dat is technisch een geheel andere propositie. Zoals mijn fiets met 'elektrische hulpmotor' evident wel minder schoon is dan een 'kale' versie, waar de batterij steeds weer moet worden opgeladen, maar daar is het argument dat de functionaliteit toeneemt, waar je sneller de fiets pakt en de auto laat staan, bijvoorbeeld. Tegelijkertijd zie je nu ook fietsen rondrijden met oneconomische extra dikke banden waar de functionaliteit mij volledig van ontgaat, en halve verhuiswagens die zonder elektrische motor amper van hun plaats zouden komen. Ik vermoed dat we daar snel van genezen raken als de prijzen voor elektra zo hoog blijven, en er meer duidelijk wordt over het gegeven dat die bolides in feite op steenkool rijden, met aanzienlijke verliezen in het energienet, waardoor de 'verbrandingsmotor' in de centrale die de elektra opwekt uiteindelijk niet in de schaduw kan staan van moderne verbrandingsmotoren die de benodigde energie lokaal, als integraal onderdeel van het voertuig, en uitsluitend 'On Demand' opwekken. 

 

Dat alles laat onverlet dat de grote vraag naar zeldzame grondstoffen die nauw samenhangt met de productie van elektromotoren en batterijen in de niet al te verre toekomst voor grote problemen gaat zorgen, in het bijzonder als batterijen ook in toenemende mate gebruikt moeten worden om te zorgen voor stroom op de momenten dat schone opwekking niet mogelijk is, terwijl de centrales die vervuilen gesloten zijn. Het is mijn hoop dat we over niet al te lange tijd rendabel en stabiel stroom op kunnen wekken middels kernfusie, maar tot die tijd dient u de planeet niet door u een EeeeeVeeee aan te laten smeren. Ik begrijp het als u vertelt dat Femke u dwingt, omdat u anders Amsterdam niet meer in komt, terwijl u daar woont, of werkt, en het OV geen optie is, maar kom mij niet vertellen dat u het doet voor het 'Klimaat'.

Go Back

Comment