Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Dertiental

Max Verstappen won zondag in Stiermarken, en het Nederlands tiental verloor in Boedapest.

 

Dat is waar. Het is feitelijk juist. Theoretisch bestaat er altijd nog een mogelijkheid dat iemand een klacht indient, die wordt toegewezen, waardoor de uitslag wordt gecorrigeerd. Een auto die niet aan de normen voldeed, doping bij de Tsjechen. Maar dan nog kwam Verstappen als eerste over de eindstreep, en kreeg het team van Frank de Boer twee goals tegen, en ‘vergaten’ ze zelf te scoren.

 

Maar dan krijg je het ‘gelul’ er omheen, en is het niet meer waar, zelfs als het feitelijk juist is wat een commentator stelt te hebben gezien, omdat het een complexe orgie van feiten is, en dan hangt het er vanaf welke feiten belangrijk zijn voor jouw argument, en welke je buiten beschouwing laat. Hier heb ik al wel eerder het citaat aangehaald van William Casey, directeur van de CIA, die stelde dat zijn organisatie pas klaar zou zijn als alles wat iedereen geloofde onwaar zou zijn. Omdat de bron één enkele persoon is die dat uit zijn mond optekende tijdens een besloten vergadering, kan het maar zo niet waar zijn. Maar door de vele herhalingen met de tijd wordt het dan alsnog waar. Al blijft het gissen wat er precies mee bedoeld werd.

 

Als we trachten te achterhalen vanaf welk moment zoveel mensen in ons deel van de wereld warm begonnen te lopen voor oorlog op basis van humanitaire principes, om mensen die het zwaar hadden te bevrijden, en bloedbaden te voorkomen, dan springt er één gruwelijke gebeurtenis bovenuit. Rwanda. Maar als alles wat u verteld is over die slachtpartij nou onwaar is? Lees DIT relaas, geschreven in 2014, en u zult hopelijk beseffen dat mijn bedenkingen over mensen met ‘goede bedoelingen’ niet van recente datum zijn. Voor mij is dat verhaal geen openbaring, en wellicht voor u ook niet. Maar zeker nu Afrika terug is in de belangstelling door de Chinese en Russische ambities in het kader van hun economische expansie, kan het geen kwaad er nog eens bij stil te staan. Tegelijkertijd valt u ook niets te verwijten als dat relaas u de schellen van de ogen doet vallen, want het staat haaks op het verhaal zoals ‘mainstream’ het u vertelt. Toch vrees ik dat het de juiste versie van de gebeurtenissen is.

 

Helaas zijn gebeurtenissen op wereldschaal altijd complex, en niet te vangen als een uitslag van een race naar de finishvlag, of de uitslag op een scorebord. Zo af en toe lekt er iets naar buiten als iemand een stapeltje papieren bij een bushokje achterlaat. Daarnaast wemelt het inmiddels van de ‘klokkenluiders’ die de vuile was buitenhangen omdat het hen allemaal teveel wordt. En blijken ‘klokkenluiders’ door de ‘usual suspectsin het pak te worden genaaid, of erger. Maar zelfs na al het gedraai en gekonkel van het afgelopen jaar rond ‘Covid’, en alles wat daarmee samenhangt, betekent het nog niet dat we nu wakker zijn. Op enig moment wordt een leugen die bevalt een verslaving. ‘Nou goed, nog ééntje dan!

 

In discussies over dit soort kwesties raak je altijd verstrengeld in oneigenlijke argumenten, of er komt een anekdote voorbij waar je geen raad mee weet, omdat je het niet in kan passen in het verhaal. De klapband van Gasly, de ‘regenboogvlaggen’ van de Nederlandse supporters. Ja? Maar wat heeft het te maken met die overwinning van Verstappen, en de uitschakeling van Oranje? Hier op dit blog verwijs ik ook naar bepaalde details waarvan u wellicht denkt: ‘Wat heeft dat er nou mee te maken?’ Okay, een getuige loog over Assange, maar hoe moet ik het verband zien met genocide in Rwanda? De connectie is dat institutionele liegen, dat niet zozeer schaamteloos gebeurt, en op grote schaal, over alles, en als uiteindelijk niets feitelijk juist is, of het is bij toeval, dan regeert de ‘consensus’. En het behoeft geen betoog, vrees ik, dat een ‘geheime dienst’ als de CIA dat als een gedroomde uitkomst ziet. 

 

Het is in zekere zin de keerzijde van een democratie, waar de macht ligt bij mensen die ‘overtuigd’ zijn. In de basis zou dat moeten gebeuren door valide argumenten, maar wie de juiste technieken onder handbereik heeft hoeft niet zo moeilijk te doen. En daardoor zitten we nu in een situatie waarin we niet zelden wéten dat een voorstelling van zaken in strijd is met wat objectief waar is, maar dat we toch meegaan in de onwaarachtige versie. Dat Verstappen laatste werd in Stiermarken, en Mazepin gewonnen heeft, evenals het Nederlands dertiental, dat twee extra spelers in mocht zetten omdat Oranje met een ‘gemengd’ team speelde van mannen, vrouwen en transgenders.

Go Back

Comment