Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Cijfers

Cijfers liegen niet.

 

Het is de uitleg die erbij wordt geleverd die problematisch is. Daarnaast zijn er vooral ook veel nietszeggende cijfers. Of cijfers die wel bruikbaar zijn voor het ontwikkelen van kennis op een bepaald gebied, maar die niet kunnen worden gebruikt om ontwikkelingen op een geheel ander gebied te duiden. Critici van de ‘vaccins’ tegen Covid vinden alarmerende cijfers. Maar dan trekt de NOS weer een ‘programmamaker’ uit de hoge hoed die ons gerust stelt, en de critici bestraffend toespreekt als zij, na bestudering van de vrijgegeven data die betrekking hebben op de eerste proeven met die vaccins, onjuist conclusies trekken. In zijn ogen. 

 

De opvallende dood van weer een arts die zonder aanwijsbare oorzaak het leven liet was de aanleiding voor een krantenbericht om tegen te spreken dat het iets te maken had met de tweede ‘booster’ die ze onlangs had gehad, nadat deze zomer al vier artsen ‘zomaar’ de geest gaven. Ik kan u niet op weg helpen als u wilt weten of u zich ongerust moet maken, of niet. Vijf artsen die niks lijken te mankeren, en gezond bezig zijn, die ‘zomaar’ bezwijken zegt mij niks. Is dat veel? Is dat weinig? Is het slechts het topje van de ijsberg? En ‘zomaar’ is geen valide diagnose. Je kunt op een dag vijf herten treffen die pal voor je auto de weg oversteken, waaronder op plekken waar je dat helemaal niet verwacht. Maar wat zegt dat getal? Niks. Alleen dat het er vijf waren, en niet vier, of zes. 

 

De inflatie in ons land is onhoudbaar hoog. Hoger dan elders in Europa, en hoger dan vorige maand. De cijfers liegen niet. Maar waar staan ze precies voor? Iemand heeft ooit een definitie opgesteld van bepaalde goederen en diensten die ‘dragend’ zijn binnen een model. Er zijn uiteenlopende modellen, en bijgevolg ook uiteenlopende inflatiecijfers. Welke cijfers zeggen iets over u? Het maakt een wereld van verschil waar je woont, en woon je in een huurhuis, een koophuis, of in de opvang? Is je leven gesubsidieerd? Of moet je alles zelf betalen, plus (een deel van) de subsidie voor de anderen? 

 

Wat zeggen de cijfers over de ‘werkgelegenheid’? Die cijfers zijn ‘hard’. Maar wat moet je ermee? Ik las dat er een nieuwe arbeidswet in werking is getreden, en NU.NL legt uit wat er voor ‘jou’ verandert. De wet wordt geacht ‘jouw’ positie te verbeteren. Er wordt meer ruimte geschapen voor ‘bijbaantjes’, dus werk bovenop het werk. Hoera! Met twee of drie banen kun je wellicht nog net uit de schulden blijven die het gevolg zijn van de inflatie. Hang de vlag maar vast uit! NU.NL meldt daarnaast nog meer reden voor dolle vreugde, want de loonstijging zwakt weliswaar af, maar ligt nog steeds op historisch hoog niveau! De cijfers liegen niet. Gemiddeld kreeg ‘je’ er 3,4% bij. Bij een inflatie van 11,5%, betekent het dat 'je' er ‘slechts’ 8% op achteruit gaat. 

 

Er sijpelt nog slechts 20% van de hoeveelheid gas die we in Europa normaal via ‘Nordstream 1’ krijgen. Dat is het getal. Maar wat heeft het om het lijf? Wat betekent het voor u? Dat is op dit moment nog niet met enige zekerheid te zeggen, vrees ik. Als u in noord-oost Groningen woont zou ik er rekening mee houden dat uw huis nog een flink eind zakt en scheurt wanneer ‘Den Haag’ en ‘Brussel’ besluiten dat nood wet breekt, en dat de gaskraan weer vol open gaat om ook de laatste restjes uit de ‘bellen’ onder die provincie te knijpen. Zo niet om Nederland zelf warm te houden, dan wel om de Duitsers te redden. NU.NL meldt dat alles in Duitsland nu begint in te storten, maar dat Zuid-Europa ‘groei’ laat zien. Als Duitsland op een hoop stort, is Nederland ook klaar. En in Zuid-Europa, waar ze niet vergeten zijn dat het ‘rijke noorden’ eiste dat die landen de broekriem aan moesten halen om niet uit de EU te worden geschopt, zal er weinig animo zijn om nu solidair te zijn. ‘Eat shit!’ gaat ‘m ook niet worden, want dat lag de afgelopen week op de snelwegen, en het is opgeruimd door de overheid, die nog even af moet rekenen met de ‘kleine groep boeren, in de ogen van het ‘World Economic Forum’. Maar wat is klein? 

 

Inmiddels bevinden de Verenigde Staten zich in een recessie, de cijfers liegen niet, maar ineens ontdekt men dat ‘GDPgeen bruikbaar criterium is. Iets wat ik hier op dit blog al vanaf ‘dag 1’ heb getracht aan u mee te geven. Maar wat dan wel? De Amerikaanse overheid en haar adviseurs willen het woord ‘recessie’ niet horen, want kijk toch eens naar al die banen! Hoe kun je nou spreken van een ‘recessie’ als iedereen een ‘baan’ en vier bijbanen heeft, en de ‘vraag’ naar nieuwe loonslaven nog niet is opgedroogd? Zullen we het dan maar een ‘depressie’ noemen? Volledige kaalslag? De herinvoering van de slavernij, met een feodale ‘1%’ die alles bezit via het schimmige ‘BlackRock’-consortium? Ja, ik weet het, die laatste link is naar een niet geheel belangeloze dame die u tracht te verleiden tot lidmaatschap van een onduidelijke club alternatievelingen, maar ook een reclamefilmpje met onze eigen premier zij aan zij naast Larry Fink op het ‘World Economic Forum’, u gebracht door één van de mediabedrijven waar ‘Blackrock’ (mede-) eigenaar van is, geeft u een mooi inzicht in de werking van ‘Financieel Kapitalisme’. En dat is de firma die vijftig miljard opzij heeft gezet om uw huis te kopen tegen de tijd dat u geen geld meer heeft om uw hypotheek te betalen. Door de hogere rente, en de inflatie, en/of belasting. 

 

Blackrock’ zit ook achter de ‘Klimaatagenda’, omdat de temperatuur op aarde stijgt. Of toch niet? Wie heeft de juiste cijfers? Dat doet er niet toe, want u zult alleen de cijfers horen die ‘Blackrock’ u wil laten horen, en van twijfelen krijg je spijt. Waar ‘BlackRock’ op weerstand stuit, is in de landen die zich afsluiten van het ‘Financieel Kapitalisme’, en door willen met het ‘Industrieel Kapitalisme’. Dat betekent niet dat die landen geen oog hebben voor de lasten van hun industriële activiteit, maar dat ze de lusten eerlijker willen verdelen door overheden de regie te laten houden over het geld. En dat geeft spanningen in de wereld, tot en met oorlog aan toe. Er zijn cijfers over hoeveel die oorlogen ons al gekost hebben, en u kunt bijna dagelijks nieuwe cijfers langs zien komen die staan voor toegezegde hoeveelheden publiek (bij u weggehaald) geld waarmee we de oorlog in Oekraïne gaande houden, maar wat nog vaag blijft is hoeveel mensenlevens het inmiddels al heeft gekost. Die cijfers zijn er ook, en ze zijn hard, want die mensen komen niet meer terug. Maar op de één of andere manier hebben we er vrede mee? 

 

Omdat we geen idee hebben met wie, of wat, we in zee zijn gegaan, en waar het onverbiddelijk toe moet leiden. Het is te groot. Te alomvattend. En het ontbreekt aan mensen die inzicht verschaffen. Terwijl het er op papier allemaal prachtig uitziet. Totdat we allemaal miljonair zijn, maar een miljoen niet voldoende is om een korstje brood te bemachtigen, en we terugvallen op de liefdadigheid van Larry Fink en zijn troepen. Ik kan niet zeggen dat ik er gerust op ben. Maar ook mijn pensioenfonds is in hun handen, net als dat van u. Evenals uw banktegoeden, uw hypotheek, en uw regering.

Go BackComment