Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Boosheid

De boosheid in de 'westerse' media over de stunt van Babchenko, de in Kiev 'vermoorde' journalist, is misplaatst.

 

Bij 'Pauw' hoorde ik Kysia Hekster zeggen dat dit soort 'grappen' niks meer met journalistiek te maken heeft. En daar heeft ze volkomen gelijk in, maar waar ze in één moeite door dit theaterstukje wegzet als een incident, slaat ze de plank opzichtig mis. Dat 'de Russen' direct verbanden leggen met andere kwesties, zoals het lot van de Skripals, gifgas in Douma, en 'MH-17', is geen cynisch profiteren van een ongelukkige misser van een 'collega'. Wat Babchenko en zijn vrienden van de Oekraïense geheime dienst hier flikten, is voor hen routine. En ook andere geheime diensten, en 'dienstverleners' als 'Cambridge Analytica' doen niet anders. 

 

Dat Babchenko en zijn vrienden in Oekraïne niet begrijpen dat westerse journalisten geschokt zijn, komt simpelweg omdat zij er vanuit gaan dat hun collega's ook wel begrijpen dat al die berichtgeving pure propaganda is, en dat de feiten er niet toe doen. Maar naast degenen die dat ook inderdaad door hebben, en eigenlijk alleen maar licht geïrriteerd zijn omdat ze niet vooraf waren geïnformeerd, waardoor ze met hun 'necrologie' in hun hemd stonden, zijn er dus degenen die nu met een schok wakker zijn geworden uit hun hypnose, of coma. De natuurlijke impuls is dan 'ontkennen'. Maar het kán bijna niet anders, of van die groep, die wel meehuilt met de wolven in het bos, maar niet als 'vertrouweling' te boek staan bij de geheime diensten, gaan er nu toch wel een paar kritische vragen stellen. Toch? 

 

RT volgt het hele verhaal overigens beter dan de meeste 'westerse' kranten, en noemt ook de naam en achtergrond van de gearresteerde Oekraïner die opdracht zou hebben gegeven Babchenko te vermoorden. Het zou gaan om Boris German, de vijftigjarige zoon van een prominente zakenman uit Oekraïne die luisterde naar de naam Lev German. Boris is een belangrijke wapenhandelaar die levert aan het Oekraïense leger, als oprichter van de Oekraïense wapenproducent Schmeisser, die onder andere de telescopen levert voor Oekraïense sluipschutters die in het oosten van het land dood en verderf zaaien. Blijkbaar geen dochter van de notoire Duitse wapenfabrikant met dezelfde naam. Hij verkondigde in de rechtbank echter dat hij juist werkzaam is voor de contraspionagedienst van Oekraïne, die probeerde een 'Russisch Complot' te ontrafelen. Het wordt natuurlijk helemaal 'slapstick' als de ene Oekraïense geheime dienst de andere 'ontmaskert' als een 'agent van Poetin'. 

 

Dat doet dan ook weer sterk denken aan de Skripals, waar Sergei zulke nauwe banden onderhield met de club MI-6-agenten die Trump trachtte pootje te lichten, waar 'Cambridge Analytics' en hún agenten van MI-6 juist probeerden hem aan de overwinning te helpen. En aan Douma, waar de 'Witte Helmen' in verband worden gebracht met het in scene zetten van een 'theaterstukje' om een grote aanval van de NAVO op Syrische doelen uit te lokken. Of 'Maidan', waar 'onze terroristen' op politieagenten én demonstranten schoten om een staatsgreep uit te lokken. En dan wil ik het over de controverses rond MH-17 nog maar niet eens hebben, om het niet nóg pijnlijker te maken, en ik daar recentelijk al genoeg over heb geschreven. Over die andere kwesties ook, maar laat nou alstublieft dat muntje eens vallen dat journalistiek iets anders is dan 'embedded' opschrijven wat je 'vrienden' je voorkauwen. 

 

Hoe kun je die Babchenko nou een 'journalist' noemen? Die man zit van zijn kale kruin tot in zijn sportschoenen vol blinde haat. En wie er bij al die geheime diensten in Oekraïne aan de touwtjes trekt, en met welk doel, daar kun je een boek over schrijven. Het zijn allemaal fanatieke Rusland-haters, niet anders dan binnen de 'War-Party' in de Verenigde Staten, en die private ondernemingen die zijn afgesplitst van MI-6. Maar wat ik hier steeds schrijf, dat het geen 'Groot Complot' kan zijn, omdat het onmogelijk is de regie daarover te voeren, dat wordt door dit bizarre stukje paranoia nog eens dik onderstreept. 

 

Dan nog even over al die journalisten die zouden zijn omgekomen sinds Poetin aan de macht is. Elke échte journalist die omkomt bij de uitoefening van zijn of haar beroep, is er één teveel! Laat daar geen misverstand over bestaan! Maar het aantal Russische journalisten dat de dood vond is sinds het aantreden van Poetin juist dramatisch gedaald. Daarnaast is het een publiek geheim dat 'westerse' landen in oorlogsgebieden Russische journalisten gericht om zeep helpen, en dat je als Russische journalist in Oekraïne praktisch ten dode bent opgeschreven. Tenzij je geen 'journalist' bent, maar een 'uitgeweken' anti-Poetin propagandist, zoals Babchenko.

Go Back

Comment