Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Bestwil

Zelfs NRC laat nu nuanceringen toe waar het de berichtgeving over Rusland betreft.

Een lovenswaardige analyse van Frank Ankersmit en Sjeng Scheijen op de opiniepagina van de krant die vrijdag uitkwam wordt nog wel gedomineerd door een 'politieke cartoon' van de oorspronkelijk Cubaanse tekenaar Angel Boligán, die tegenwoordig in Mexico verblijft. In de combinatie met het artikel van Ankersmit en Scheijen is het een pareltje voor de liefhebber van propaganda. Een tot de tanden bewapende Russische militair, met enorme laarzen en een minuscuul hoofd, voert een duif in een kooi af waar 'Krim' op staat. De cartoon appelleert aan de emotie. Het artikel, met een geheel andere boodschap, appelleert aan het verstand.

En in de krant van zaterdag schrijft Caroline de Gruyter dat, wat haar betreft, Poetin in een 'lijstje' mag. In haar analyse heeft Poetin met zijn beleid meer gedaan voor de Europese eenwording, dan wie dan ook. Ik begrijp hoe ze dat ziet. Maar betwijfel de juistheid van die visie. Het komt mij zelfs voor dat de positieve gevolgen die zij noemt (uiteindelijk) niet zo zullen worden geconsumeerd door de inwoners van Europa. 

Nog meer geld naar 'Defensie', hogere energieprijzen, en wegvallende inkomsten door het stagneren van de export naar, en handel met Rusland, tevens een belangrijke leverancier van andere essentiële grondstoffen voor wat er nog over is van onze industrie, kost de Europese burger een fortuin. En dat allemaal omdat we het niet kunnen zetten dat de inwoners van de Krim kiezen voor een economisch betere toekomst dan binnen de federatie met Oekraïne, dat door exploderende energiekosten en IMF-'austerity' in een 'anorexia-economie' wordt geperst. 

Het is juist dat er binnen de politieke top, die op dit moment nog de dienst uitmaakt in Europa, consensus is over haar verplichting jegens het door de VS en de NAVO uitgestippelde beleid. Maar in mijn optiek is de kans groot dat het draagvlak daarvoor wegvalt als de economische consequenties zichtbaar worden. In tal van Europese landen rommelt het al behoorlijk, ook al lezen en zien we er niks over in 'onze' kranten, en op 'onze' zenders. Dagelijkse strijd in Griekenland en Spanje, en afscheidingsbewegingen in Italië. Volop 'proteststemmen' en weigering van burgers om naar de stembus te gaan elders. 

Als dat leidt tot een desintegratie van de EU, en het einde van de Euro, dan komen die NAVO-troepen goed van pas. Niet om ons te beschermen tegen de Russen. Maar om ons te 'beschermen' tegen keuzes die tegen het belang van de 'Atlantici' ingaan. Voor onze eigen bestwil, uiteraard……

Go Back

Comment