Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Bemoeizucht

Omdat 'Covid' een waar 'Godsgechenk' is voor 'Groene-bemoeials', gonst het ter rechter zijde van het politieke spectrum van de complot-theorieën die menen dat er sprake moet zijn van kwade opzet.

 

Zo zit ik er niet in, al kreeg u wellicht die indruk na mijn vorige bijdrage. Geheel los nog van het gegeven dat tal van 'Groene-bemoeials' in mijn perceptie allesbehalve 'links' zijn. En veel mensen die open staan voor die gedachte dat het een complot moet zijn, nadrukkelijk wél 'links' zijn in de klassieke betekenis van het woord. Dat het, met andere woorden, burgers betreft die verhoudingsgewijs onderaan bungelen op de maatschappelijke ladder, dolblij met hun chartervlucht naar een land met zonnige stranden, die niet begrijpen waarom een Hollywood-coryfee met een privé-vliegtuig en een eigen eiland in de tropen, 'links' zou zijn. En waarom zij 'rechts' zouden zijn omdat ze die vakantievlucht niet kwijt willen.

 

'Groene bemoeials' met héél dieper zakken zijn niet per definitie de vijand van het 'klootjesvolk', van het 'plebs', van de 'basket of deplorables', maar hun bemoeizucht pakt in negen van de tien keer niet best uit voor de mensen die geen toegang hebben tot de grabbelton met overheidssubsidies. Dat wil zeggen, veel van die subsidies zijn wel voor hen, om hen in staat te stellen de leveranciers van spullen en diensten te betalen waar ze niet op zitten te wachten, maar die hen door de 'Groene Bemoeials' door de strot worden gewrongen, maar daarmee is het nog steeds slechts een subsidie voor die leveranciers, en niet voor hen.  

 

'In een tentje op de camping in eigen land is ook leuk', klinkt het dan in de 'Groene Hoek'. En je houdt geld over voor een aanbetaling op een gesubsidieerde Tesla. Veel verder dan die camping in eigen land kom je ook niet met je Tesla, en die subsidie komt uit belastingen die je als burger toch zelf weer op moet hoesten, omdat die multinationals, met Tesla voorop, geen belasting betalen. Die maken systematisch verlies, mede omdat Elon Musk, met een geschat vermogen van honderd miljard, riant moet kunnen leven en naar hartenlust moet kunnen 'blowen' om inspiratie op te doen voor zijn volgende door de belastingbetaler betaalde prestigeproject. 

 

Als je afstand neemt van het idee dat iets 'links' of 'rechts' zou zijn, omdat bepaalde 'bemoeials' claimen dat 'bemoeizucht' uitgesproken 'links' is, en in alle gevallen 'progressief', omdat eenieder die zich met het leven van een ander bemoeit louter en alleen gemotiveerd kan zijn door 'goede bedoelingen', en 'goede bedoelingen' per definitie leiden naar een 'betere toekomst', zie je iets héél anders.

 

Bemoeizucht en betutteling is mensen eigen. Als neiging wordt het gemobiliseerd door mensen met belangen. Het leidt tot een onoverzichtelijke, peperdure brij van wet- en regelgeving, rechten, patenten en toezicht. Het is de belangrijkste oorzaak voor het falen van de emancipatie van de mens, die als een 'kip-zonder-kop' van het 'kastje-naar-de-muur' rent, en niet toekomt aan emanciperende activiteiten. Waarin emancipatie nog de betekenis heeft van verheffing, en niet van het regelen van gesubsidieerde voordeeltjes voor deze of gene op basis van kleur, leeftijd, sekse of seksuele voorkeur geselecteerde groep binnen de samenleving. Een samenleving wordt er niet beter, en ook zeker niet 'linkser' of 'progressiever' van als je geld kunt verdienen op basis van de teint van je huid, de sekse waarmee je geboren bent, en door een seksuele voorkeur te veinzen op jacht naar meer geld of een 'verblijfsstatus', een plek aan tafel bij een 'praatprogramma', en andere voordeeltjes.

 

Niet alleen dat, maar al die zinloze activiteit zorgt voor obstructie, waar omhooggevallen, niet capabele, maar gehoorzame burgers zonder ruggengraat, als 'Grey Goo' elke poging om een land op te stuwen in de vaart der volkeren verstikt. En niet alleen dat, maar het is slecht voor het milieu, slecht voor het klimaat, en slecht voor de bestuurbaarheid van een land. Het is ook zeker niet 'Groen', maar inktzwart onder de grijze 'coating'.

 

De auteur van een boek dat hij de pakkende titel 'Green Tyranny' meegaf ziet China als een 'Judas' in een artikel waarin hij Xi van leugenachtigheid beticht op klimaatgebied. Wat weer wordt weerlegd in een artikel elders dat juist hoog opgeeft over wat ze in China hebben bereikt. Volgens mij zit de auteur van die kritiek op China op het verkeerde spoor, en het is ook eerder een politiek pamflet dan een analyse. Er is geen sprake van een 'Tirannie', zoals ik hierboven uiteen probeer te zetten. Waar het lijkt op tirannie, omdat de bemoeizucht en de betutteling tenenkrommende, verschrikkelijk frustrerende, handen vol geld kostende mislukkingen produceert, zijn mensen verleid om hun eigen glazen in te gooien, door lieden die niet verder kijken dan hun eigen 'Bottom Line'. We zingen onszelf in slaap, waarna we slaapwandelend op een smalle richel boven een peilloos diep ravijn belanden. Tegen die tijd is goede raad duur, want als je de slaapwandelaar wakker maakt op dat moment, is de kans groot dat hij zijn evenwicht verliest, en omlaag stort. Die vlammende kritiek op China is evident ook een expressie van dat verlangen om je te bemoeien met het leven van anderen. Wat kan jou China schelen? 

 

Al die onrust, die verspilling, die vijandschap, is opzichtig de allergrootste vijand van het milieu en het klimaat. Al die verspilling, al die oorlogen. Iedereen zou jaarlijks 'klimaatneutraal' naar China op vakantie kunnen, met het hele gezin, als we ophielden met schieten, bombarderen, het bewapenen van terroristen en ander gespuis, en het fabriceren van steeds meer en meer wapentuig. Het is 'Groene Bemoeials' een gruwel. Want ze zijn vóór alles 'Bemoeials', en dus vóór oorlog, en 'Groen' is niet meer dan een vlag op de modderschuit, waardoor je die praam in de grachten herkent als aangedreven door een motor 'Lopend op Identity-Politics'. Voorzichtig wakker maken, want we zijn al slaapwandelend terechtgekomen op een richel boven een peilloos diepe afgrond.

Go Back

Comment