Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Bankschroef

Wopke Hoekstra, de meest waarschijnlijke opvolger van Buma wanneer die naar Leeuwarden vertrekt om de 'BlokkeerFriezen' in het gareel te trappen, heeft een plan.

 

Hij wil Europa redden door het om zeep te helpen. En het klinkt vele Nederlanders zonder enige twijfel als muziek in de oren. Maar in mijn ogen is het, in iets andere bewoordingen, hetzelfde verhaal als dat van Rutte, toen hij tijdens de 'Churchill'-lezing in Zwitserland zijn kandidatuur voor de functie van Secretaris-Generaal van de NAVO onderstreepte. Volledige capitulatie aan 'Washington'. 

 

Nu heb ik Hoekstra best hoog zitten, omdat hij in mijn beleving zoveel verstandiger is dan zijn collega's in de Nederlandse politiek, en zoveel minder 'opgefokt', wat een verademing is. Maar hier slaat hij de plank mis, vrees ik, door teveel te leunen op de consensus in 'eigen kring', en er verder niet over na te denken wat daarvan de gevolgen zouden kunnen zijn. En dat is tevens de reden dat we nu in deze 'bankschroef' zitten.

 

Je ziet het terug in elke 'kwestie' waarbij de EU het ene zegt, maar het andere doet. Met als voorlopige dieptepunt de 'kwestie Iran'. Daarvoor hadden we al verschillende andere 'kwesties' waar de EU een oplossing bedacht, en 'Washington' er met een 'Fuck the EU' doorheen walste. En steeds opnieuw capituleert 'Europa' aan de hand van de 'traditionele partijen'. Of ze laten zich aan de 'voorkant' al bij de hand nemen, en hobbelen duimzuigend achter 'Big Brother' aan. 

 

Waar Hoekstra het heeft over de 'defensie' van Europa, en dat het zoveel goedkoper, en daardoor effectiever zou kunnen, heeft hij alle gelijk van de wereld. Maar dan moet je geen JSF kopen, terwijl er Europese alternatieven voorhanden zijn die je bovendien onafhankelijk maken van andere 'Grote Spelers'. En waar hij het heeft over betere 'grensbewaking' vraag ik mij af hoe dat afwijkt van wat Orban in Hongarije al veel langer roept. Maar niet alleen geeft hij Orban geen krediet omdat die, als partijgenoot binnen 'Europa' notabene, zag aankomen wat 'Wir Schaffen Das' niet zag, maar wil hij die in eigen land populaire Hongaar nu buiten de deur zetten. 

 

Het argument voor die keuze gaat blijkbaar als volgt: Hongarije is een 'netto-ontvanger', en dan heb je maar te luisteren naar degenen die de rekeningen betalen binnen 'Europa'. Ook als die de plank finaal misslaan, en jou opzadelen met tienduizenden 'nieuwe Hongaren' die de taal niet machtig zijn, en de economische problemen in je land nog groter maken, terwijl je het geld niet hebt om die mensen 'in te burgeren' of een sociale uitkering en een dak boven hun hoofd te bieden. Gebruik je verstand, Wopke. Dat is zelfmoord. Al helemaal als de 'Rijke Landen' de eerste keus krijgen uit het 'aanbod' nieuwkomers, en wat ze niet kunnen plaatsen afschuiven naar de landen waar die mensen zelf ook helemaal niet naar toe willen

 

Hoekstra doet een beroep op Duitsland om zich meer te laten gelden in 'Europa'. Maar Duitsland is met elke nieuwe schoffering door 'Washington' aan het schuiven richting een 'eigen weg', meer in lijn met wat Orban en anderen in Europa, in Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk voor ogen staat als een waarlijk zelfstandig 'Europa' dat niet (langer) de sloof is van de 'Warparty'. Niet dat de 'politieke top' in die landen Orban als hun charismatische leider erkent, of dat ze op zullen houden hem zwart te maken bij elke gelegenheid, maar hun beleid zal, mede onder druk van de belangrijkste werkgevers in die landen, doorbuigen richting het vinden van wegen om aansluiting te krijgen bij China en Rusland, omdat 'Washington' een volstrekt onbetrouwbare 'partner' is. 

 

Nou is Hoekstra uiteraard primair een 'financiële man', en dat brengt bewondering met zich mee voor de huzarenstukjes van 'Wallstreet' en 'The City', die complete 'markten' manipuleren ten bate van hun eigen 'bottom line', maar dat verhaal loopt op zijn eind. Als je dat niet ziet, maak je fouten. En dat zijn het soort fouten die in geschiedenisboekjes breed worden uitgemeten, en uitvergroot, als je in beeld was als iemand die het gevaar had kunnen afwenden. Dat we in ons land geen visionairen met invloed hebben die het 'worst' zal zijn hoe Soros en Bannon over hen denken, omdat ze begrijpen dat dat 'praatjesmakers' zijn die de 'Vervlogen Orde' aan de beademing houden, is spijtig. Hoekstra leek mij een schrander buitenbeentje met potentie, maar niet dus.

Go Back

Comment