Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Afgang

De ontluisterende afgang van de Duitse journalist die tot tweemaal toe tot 'Journalist van het Jaar' werd gekozen door een CNN-Forum, is slechts het topje van de ijsberg.

 

De man is niet alleen een serie-leugenaar, die voor tal van belangrijke kranten en tijdschriften schreef, maar hij wordt er nu ook van beschuldigd geld, dat hij inzamelde voor een 'zielig Syrisch jongetje' waar hij een 'fake'-verhaal over schreef, in eigen zak te hebben gestoken. De zaak kwam aan het licht toen een collega argwaan kreeg, en de bronnen die werden aangehaald in een artikel over Mexico naliep. 'Der Spiegel' staat in haar hemd, maar anderzijds moeten we die Duitse publicatie nageven dat ze met een uitgebreid 'Mea Culpa' nu wel schoon schip maken. 

 

Dat kan niet gezegd worden van de Guardian, die met een sensationele beschuldiging van ene Luke Harding naar buiten kwam over banden tussen Manafort en Assange. Wikileaks heeft daarover een proces aangespannen tegen de voormalige 'Kwaliteitskrant', maar de hele affaire kreeg beduidend minder aandacht dan dat 'Spiegel'-verhaal. Tal van kranten, tijdschriften en websites namen wel de beschuldiging aan het adres van Manafort en Assange over, maar repten met geen woord over het vervolg. 

 

Nog interessanter is het verhaal over de stroom onthullingen rond de Britse 'liefdadigheidsinstelling' die zich 'Integrity Initiative' noemt. 'Anonymous' dumpte al vele documenten die glashelder maken dat die schimmige organisatie een enorm 'bereik' heeft. Het functioneert als een 'Netwerk van Netwerken' die tot uitgesproken doel hebben Rusland schade te berokkenen. 'Anonymous' begon ooit als een groep 'hackers' die zich tot doel stelde 'gevoelige informatie' in de openbaarheid te brengen om de burger te informeren. Maar na de arrestatie van Hector 'Sabu' Monsegur, die daarna samenwerkte met de FBI in ruil voor zijn vrijheid, gebruikte de FBI 'Anonymous' ook voor eigen doeleinden, en werden andere 'hackers' opgepakt en veroordeeld. Aaron Swartz beroofde zichzelf van het leven. En Jeremy Hammond verdween achter de tralies. 

 

Wie de hand heeft weten te leggen op die documenten over de 'Integrity Initiative'-organisatie, of hoe men die heeft bemachtigd, weet niemand. Maar dat de documenten authentiek zijn, dat is helder. Het is niet uitgesloten dat 'de Russen' erachter zitten. In elk geval hebben 'de Russen' er belang bij dat dit een 'verhaal' wordt. Maar de westerse 'Mainstream'-publicaties vertikken het om erover te schrijven, of er in een nieuwsuitzending, of programma met achtergrondinformatie, aandacht aan te besteden. Derhalve zijn we aangewezen op 'alternatieve' bronnen, en de Russische websites zoals 'RT' en 'Sputnik'. 

 

Dat 'Mainstream' zich er van afkeert, is niet verwonderlijk. Namen van journalisten, columnisten, en managers van uitgevers en zenders duiken op in de documenten. In bepaalde gevallen moeten zij zich terdege realiseren van wat voor organisatie ze deel uitmaken. In andere gevallen bestaat de kans dat ze eerder 'gebruikt' worden. Aangesproken op een bepaalde overtuiging, dat Rusland de hand heeft in alles wat er misgaat in de wereld, om vervolgens als 'Goede Soldaten' te doen wat hen wordt opgedragen. Niet beseffend dat ze de democratische besluitvorming en waarheidsvinding ondermijnen, en slachtoffers maken. 

 

Wellicht voorbarig, maar hoe dan ook interessant, is de suggestie van Greg Murray dat een lijst met opvallende namen die tussen de documenten zat betrekking heeft op de 'Skripal-zaak'. Murray zelf maant ook tot voorzichtigheid, maar wijst op de naam van de MI-6 medewerker die Skripal in Spanje rekruteerde, en die niet meer actief zou zijn. Toen zijn naam opdook nadat het verhaal over de Skripals de wereld veroverde, vaardigde de Britse overheid directe een 'Gag-Order' uit om te voorkomen dat de kranten zijn naam zouden noemen in verband met die vergiftigingszaak. En nu duikt hij op, op een lijst met tal van 'spinnen-in-het-web'. 

 

Murray is, als voormalig ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, en tegenwoordig 'rechterhand' van Assange, uniek gepositioneerd om verbanden te zien. Ook de analyses van 'RT' zijn in dit verband waardevol. En hier weer hetzelfde patroon als waar ik over schreef in mijn bijdrage onder de kop 'Spionage', dat ook als het 'de Russen' zijn die via 'Anonymous' dit soort onthullingen naar buiten brengen, ze hun vak beter verstaan dan de 'hackers-in-overheidsdienst' aan onze kant, die zich toeleggen op jarenlang meekijken op het toilet in een Russische universiteit, en het smeden van plannetjes om bij Poetin op het toilet het licht uit te doen. Het is tragisch dat we in onze kranten over dat soort studentikoze flauwekul worden 'geïnformeerd' in artikelen die meerdere pagina's beslaan, maar die geen begin van meerwaarde hebben, terwijl onthullingen die om aandacht smeken buiten beeld blijven. Dan moet je je als journalist, redacteur of columnist de ogen uit je kop schamen!

Go Back

Comment