Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Zuidas

Bij een zware bomaanslag kwam in Donetsk Aleksandre Zachartsjenko, de politiek leider van de Volksrepubliek Donetsk om het leven.

 

De bom ontplofte in een restaurant, en Zachartjenko was op slag dood. Een verdachte is nog niet aangewezen, maar de Russen en de Volksrepubliek zelf wijzen naar Oekraïne, en de Verenigde Staten. Terwijl het hoofd van de Staatsveiligheidsdienst van Oekraïne, waar Steven Derix van NRC te rade ging, naar het Kremlin en ongeïdentificeerde concurrenten binnen de Volksrepubliek wijst. Nou wijst de Staatsveiligheidsdienst wel vaker richting het Kremlin, zelfs als ze een moord zelf in scene hebben gezet, dus dat is een 'besmette' bron, om het maar voorzichtig uit te drukken.

 

Er kwam ook geen oproep van 'westerse' mogendheden om Moskou verder te isoleren met nieuwe sancties, zoals na de mislukte aanslag op de Skripals, waarvoor het Verenigd Koninkrijk twee Russen als daders heeft aangewezen, zonder spoor van bewijs. Sterker nog, die twee waren blijkbaar op exact dezelfde tijd op exact dezelfde plek, en zijn kennelijk bovennatuurlijk. Dus vergeet die 'Rusland-heeft-het-gedaan'-lijn maar. Oekraïne, of een 'westerse' inlichtingendienst ligt meer voor de hand. Maar waarom? 

 

Om te beginnen is er overduidelijk geen liefde verloren tussen de 'rebellen' in het oosten van Oekraïne, en de coupplegers die zich in Kiev nestelden aan de hand van 'Team-Fuck-the-EU-Nuland'. Ze zijn in 'Washington' ook dol op 'rebellen', maar alleen van de Salafistische soort, en die vind je alleen aan de kant van 'Kiev'. 

 

Hoewel er nog altijd veel 'gewapende conflicten' zijn in het grensgebied, en 'Kiev' het verdomd om de akkoorden van 'Minsk' uit te voeren, levert het 'geïndustrialiseerde' oosten van het land nog steeds steenkool aan 'Kiev', dat ondanks een gierende inflatie, volgens 'westerse' economen weer 'groei' laat zien. De 'Atlantic Council', en verscheidene andere 'Atlantische' bronnen, zien echter 'leegloop'. Maar de vraag is dan wel wat Porochenko en de zijnen te winnen hebben bij het vermoorden van de politiek leider van de Volksrepubliek? Waarom niet gewoon 'Minsk' uitvoeren, en opnieuw beginnen? Want 'groei' zegt niks. De economie van Oekraïne is, ondanks alle leningen en cadeautjes van 'westerse' landen, nog niet in de buurt van de omvang die het had voor de coup. De munt is met 200% gedevalueerd, en het land kent een inflatie van 14%. Dus wat is 'groei'?

 

In verscheidene commentaren wordt gesuggereerd dat er een nieuwe oorlog op handen is, en dat dit de prelude is. Nadat Porochenko met gulle donaties aan Hillary op het verkeerde paard bleek te hebben gewed, leek het er kortstondig op dat Trump Oekraïne 'in de etalage' zou zetten. Wisselgeld voor consessies in het Midden Oosten, zo werd zelfs gesuggereerd voor 'Helsinki'. Zo werkt het niet bij Poetin, en niemand die weet of Trump zo'n 'deal' heeft ingebracht. In elk geval is Trump blijkbaar over de kater van 'tweede keus' heen, want er komen weer scheepsladingen met spullen die 'BOEM!' zeggen naar 'Kiev'. Autonoom een duidelijker signaal dat er een nieuwe oorlog op de agenda staat. Naast de stortvloed aan provocaties van NAVO-landen in de Zwarte Zee.

 

Maar waarom?

 

Vraag het Porochenko en zijn zetbazen in 'Washington' en 'Brussel'. Ik vat het maar samen onder 'Geostrategisch Belang'. 'Ideologische/Religieuze Verdwazing' kan ook. Of 'Russofobie'. Of 'MIC' (Military Industrial Complex). Eerbetoon aan John McCain. 'BOEM!', 'BOEM!', 'BOEM!' 'BOEM!' Het klinkt sommige mensen als muziek in de oren. Het is een verslaving. En lucratief.

 

Gaat het ons wat brengen, behalve een torenhoge rekening? Nee, ik denk het niet. Sterker nog, het 'afbreukrisico' is groot. Van een burgeroorlog in de Verenigde Staten, de EU die eruit stapt, of de EU die uiteen valt, met een fanatiek 'Atlantisch' deel met de Scandinavische landen, het post-Brexit Verenigd Koninkrijk, Polen, de Baltische staten, Oekraïne, Saoedi Arabië, Israël en Nederland, en anderzijds een 'Real-Politik' deel waar we Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Italië en Griekenland in terugzien. Het blijft koffiedik. Maar het attractieve van de koers die de Russen voorliggen, is dat ze zich niet gek laten maken. En de strijd tegen de extremistische horden in Syrië wordt in ons deel van de wereld weliswaar anders voorgesteld, maar zelfs in het hondstrouwe, stekeblinde Nederland vallen hier en daar de oogkleppen af. Maar als puntje bij paaltje komt, kiest 'Den Haag' voor 'Fantasyland', vrees ik. Waar je voor twee miljard op jaarbasis twee 'hoofdkantoren' op de 'Zuidas' koopt. Tot het geld op is. Maar dan kun je altijd nog, via 'boetes', de klanten van banken een poot uitdraaien. Want hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders van 'Zuidas'-bedrijven en politici is in Nederland non-existent. Perfect 'vestigingsklimaat'!

 

Correctie: De kritiek op het bewijs mbt de twee Russen is onterecht.

Go Back

Comment