Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Vliegschaamte

Volgens NRC moet je je de ogen uit je bolle kop schamen als je voor je plezier in een vliegtuig stapt.

 

Formeel geven ze ruimte aan een debat over de kwestie, maar dat is slechts voor de vorm. De hele 'Opinie en Debat'-sectie van de krant is er dit weekend voor ingeruimd, als voorzet voor een 'debatavond' in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, op 16 januari aanstaande. U zult mij daar niet treffen, want ik verblijf dan in het buitenland. Daarbij reis ik per auto, want een vliegreis is te omslachtig, maar het zou wel beter zijn voor het milieu, omdat door de lucht de verbinding aanzienlijk korter zou zijn dan over land mogelijk is. (En nee, ik ga niet naar de 'wintersport'). 

 

Vrienden van mij stappen wel in het vliegtuig, en vertrekken voor drie maanden naar de tropen, zoals ze elk jaar doen. Ze zijn 'vroeg gepensioneerd', wat ze zich konden veroorloven omdat ze geen kinderen hebben, gezond zijn, en de hypotheek op hun riante woning in de Randstad al hebben afgelost. Daarbij is het leven in het land waar ze 'overwinteren' buitengewoon goedkoop, blijft in Nederland de auto staan, hoeven ze nergens naartoe met de bruinkool-gestookte 'elektrische' trein, en besparen ze maximaal op de stookkosten, gas en licht, en produceren ze in ons land geen afval. 

 

De 'Streng Gereformeerde' geluiden die opstijgen uit de burelen van NRC zijn vreemd, voor een publicatie die ooit te boek stond als een 'liberale zakenkrant'. En dat geldt niet alleen deze kwestie. Het gebrek aan levensvreugde, en de dwangmatige behoefte om anderen de les te lezen, spat van de pagina's van de krant. Als 'scherts' in de vorm van een column van Youp van het Hek is het te pruimen, en een waardevolle bijdrage aan het denken over bepaalde thema's. Maar waar het hun snel escalerende 'Eigen Gelijk Eerst'-houding betreft in kwesties die van nationaal, en zelfs internationaal belang zijn, begint het knap irritant te worden. 

 

Natuurlijk mag je de vraag stellen of vliegen nuttig en/of nodig is. Voor jezelf. En als de uitkomst van dat denkproces is dat je besluit om met je kinderen dit jaar naar 'Ponypark Slagharen' te gaan, en niet af te reizen naar de andere kant van de globe voor een 'conferentie', dan leg ik u geen strobreed in de weg. Prima als het wat minder druk wordt op Schiphol, en 'Lelystad' afketst, omdat u besluit thuis te blijven, en uw 'BullShit'-baan eraan geeft, zodat u niet al die 'conferenties' af hoeft te werken. Maar laat mij erbuiten. 

 

Daarom erger ik mij ook aan de 'sprekers' die worden opgevoerd als zogenaamde voorstanders, die niet verder komen dan de stelling dat de luchtvaart nodig is voor de 'economische groei'. Jazeker, veel Nederlanders zijn werkzaam in de luchtvaart, of zouden brodeloos zijn zonder luchtvracht, of de aanvoer van toeristen. Nederland zou onaantrekkelijk worden als vestigingsplaats voor multinationale ondernemingen die meer doen dan 'geld verplaatsen', of 'witwassen' via belastingconstructies die 'Den Haag' exclusief voor hen in de aanbieding heeft. Dat netwerk van verbindingen, en vooral de rechtstreekse vluchten, genereren een weelde aan mogelijkheden. Alternatieve transportmiddelen zijn de ene keer niet praktisch, en de andere keer een aanzienlijk grotere belasting voor het 'Heilige Milieu'. Tenminste, als je éérlijk naar de 'uitstoot' gaat kijken, en niet net doet of 'elektrisch' staat voor 'schoon'. 

 

Er zijn tal van redenen waarom vliegen zo goedkoop is geworden, ondanks de fanatieke tegenwerking van het 'Streng Gereformeerde' bolwerk van 'regelgevers' en 'blokkade bouwers'. De vliegtuigen zijn extreem veel zuiniger geworden. Niet primair onder druk van milieu-wetgeving, maar door de concurrentie tussen vliegtuigbouwers. Innovatieve, lichte maar sterke materialen die eerst werden toegepast in de luchtvaart, vonden daarna hun weg naar andere toepassingen. Door de zuinige motoren, slimme elektronica, 'gladde' rompen en vleugels, en concessies van het personeel, kwamen veel meer rechtstreekse vluchten binnen bereik, wat de last voor het milieu verder af deed nemen. 

 

'Economische groei' hangt samen met die innovatie, en dat afwijzen riekt naar 'Luddisme', en angst voor technologische vooruitgang, en de daarmee samenhangende mogelijkheid dat 'arbeid' als een 'plicht' uit beeld verdwijnt. Het is de 'Streng Gereformeerden' onder ons een gruwel! En daarom zwoegen ze op hun redacties, en binnen hun 'actiegroepen' en politieke partijen om het respect voor de slavernij van de 'Nul-uren-baan', en de 'ZZP-economie', met mensen die van 'Paycheck-naar-Paycheck' leven, terug te brengen. Wee uw gebeente als u in het vliegtuig stapt, en op uw rug in een hangmat naar de zee ligt te kijken, terwijl dat geld dat u uitgeeft aan een vliegreis hard nodig is voor de subsidie op bruinkool-gestookte directie-auto's, zonnepanelen en warmtepompen. 

 

Juist voor een beheerste krimp, waarbij mensen de 'arbeidsmarkt' vaarwel zeggen, ondanks de snoeiharde tegenwerking van de overheid, omdat ze voldoende gespaard hebben om ruimte te maken voor de generaties na hen, zijn goed functionerende, toegankelijke vliegverbindingen cruciaal om onder lastendruk van het 'Streng Gereformeerde' 'Den Haag' uit te komen, bij gelijktijdige besparingen voor het milieu. En ja, dat zal consequenties hebben voor een op 'diensten' draaiende economie. En dáárom is 'Streng Gereformeerd' mordicus tegen uitbreiding van die sector. Ingevreten eigenbelang. 

 

Wie gaat ze in Pakhuis de Zwijger vertellen dat er twee kanten zitten aan een medaille?

Go Back

Comment