Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Uitgelachen

Thierry Baudet is in de 'Tweede Kamer' uitgelachen.

 

Extrapolerend vanuit mijn jonge jaren kan ik u vertellen dat mensen die anderen uitlachen, doorgaans niet de slimsten zijn. Ze wentelen zich in hun collectieve macht over de eenling, die ze niet snoeihard confronteren, maar 'laten bungelen'. Hoe langer de lijdensweg van het slachtoffer duurt, hoe meer plezier ze er aan beleven. 

 

Nou heb ik niet direct iets met Baudet, maar hij raakt bij mij wel een gevoelige snaar als hij het 'Gelul' in de 'Algemene Beschouwingen' aan de kaak stelt als een 'Waste of Time and Money'. Anderzijds begrijp ik ook dat zijn opponenten echt, oprecht, denken dat het nut heeft, dat 'Gelul'. Neem die annulering van de 'Dividendbelasting'. Dat is binnenskamers allang beklonken, en iedereen weet hoe de partijen er tegenaan kijken. Hamerstuk, dus. Maar nee, in de 'Tweede Kamer' besteden ze er onwaarschijnlijk veel tijd aan, om 'Politiek Kapitaal' veilig te stellen, of te voorkomen dat men het kwijtraakt, waarbij men ingestudeerde 'Sound Bites' produceert die aan de feitelijke situatie niks, maar dan ook echt helemaal níks veranderen.

 

Theresa May is in Salzburg afgegaan als een gieter. Haar poging om een 'Deal' af te dwingen die er op neer zou komen dat het Verenigd Koninkrijk zou mogen behouden wat geld oplevert, zonder te betalen voor de lasten, is gestrand. Tegelijkertijd proberen haar 'diplomaten' koortsachtig de resterende landen binnen de EU uit elkaar te spelen. Vooralsnog lijkt alleen Polen toe te happen. Dat land heeft de zakken gevuld met Europese subsidies, en lijkt de sprong te willen wagen. De enige motivatie lijkt het gierende anti-Russische sentiment in het Verenigd Koninkrijk, dat door voornoemde 'diplomaten' actief wordt gebruikt om de EU op te breken. 

 

Zoals ik eerder schreef, ligt daar, en daar alleen, de 'ruimte' voor May en consorten. Polen, de 'Baltische Staten', de 'Scandinavische landen' en Nederland hebben oren naar dat 'Angelsaksische' geluid. De rest van de EU zit op het 'vinkentouw', of ziet er helemaal níks in. Overigens een nogal dubieuze grondslag voor een 'alliantie', dat antisemitisme (die russofobie). Maar dat is de wereld waarin wij leven. 

 

Een derde politicus die de wind tegen had, afgelopen week, was Poetin. Althans, na zijn zeer terughoudende reactie op het ongeval met die IL-20 in Syrië, die tijdens een Israëlisch/Franse aanval op Latakia uit de lucht werd geschoten, vermoedelijk door 'Friendly Fire', maar mogelijk gebruikt als 'Human Shield', gingen vele van zijn 'fans' op de 'AltMedia' ballistisch. Uitgelezen kans om er op te slaan, en wat doet die sukkel?!?

 

Er is een verschil tussen de drie voornoemde politici, die uitgehoond, afgeserveerd en uitgelachen werden. Alle drie liggen ze er vermoedelijk niet echt wakker van. In de ogen van hun vijanden staan ze alledrie te kijk als politici die 'het' niet begrepen hebben. Is dat zo?

 

De stunt van Baudet zie ik in hetzelfde licht als DIT betoog over de vraag of Trump politiek vaardig is, of 'van Lotje'. En waarom de 'Volwassenen' die hem blokkeren minimaal net zo gevaarlijk zijn.

 

May zit gevangen in haar eigen ambitie. Van 'Brexit' een succes maken gaat niet lukken, dus kiest ze ervoor de hele EU mee de afgrond in te sleuren.

 

Over de kalme reactie van Poetin schreef ik al eerder. Zelf zat ik niet op het puntje van mijn stoel, hopend dat Rusland dat incident aan zou grijpen om Israël een lesje te leren. Integendeel! Ik heb bewondering voor die zelfbeheersing, en niet veel affiniteit met degenen op het internet die vurig hopen op die 'Derde Wereldoorlog', in de veronderstelling dat Rusland die dan wint. Dergelijke supporters bevinden zich eigenlijk aan de andere kant van de scheidslijn. Ze zijn (fanatieke) Rusland-supporters, omdat ze Israël en de Verenigde Staten haten. Zoals de 'Atlantici' de Russen haten. 

 

Baudet kan wel varen bij de heisa die is ontstaan rond zijn optreden in de 'Tweede Kamer'. Maar wat moeten we daar als Nederlander mee? May kan wel varen bij de weerstand in de 'Politieke Top', die haar de 'Underdog-positie' cadeau doet, wat haar positie als 'breekijzer' om de EU te slopen niet noodzakelijk schade toebrengt. Maar wat moeten we daar als Europeaan mee? Gunstiger is de breuk tussen de 'Alt-Right'-groepen en Poetin/Rusland, in theorie. Of betekent het eerder dat al doende de laatste spleetjes in het 'IJzeren Gordijn 2.0' nu ook dichtgelast zullen worden? En dan? 'The West Against the Rest'? Of 'The West Against Itself'? Gelet op de eerste twee voorbeelden zou ik zeggen dat die vraag al beantwoord is. Nog even, en we zijn uitgelachen.

 

Go Back

Comment