Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Timing

Timing’ is alles.

 

Soms kijken we terug op bepaalde gebeurtenissen, en vragen we ons af hoe het nou kon dat we een noodlottige wending niet hebben voorzien. En dan is het verleidelijk om dat toe te dichten aan een ‘Kwade Genius’. Waarna we de ‘Coach’ die ons had moeten beschermen op de brandstapel gooien. Ook als we die man of vrouw voorheen op handen droegen, vanwege de superieure inzichten en aansprekende resultaten. Sporadisch komt het voor dat de leiding van de club zonder omhaal de ‘Kwade Genius’ in zijn of haar plaats aanstelt, maar doorgaans wordt geopteerd voor een ‘Tussen-Paus’. Eerst moet het chagrijn slijten.

 

Tegen de tijd dat de ‘Kwade Genius’ van weleer wordt gepresenteerd als de ‘Verlosser’, is zijn of haar tijd ‘gekomen’. Onder grote druk mag hij of zij het waarmaken, waarbij zekere ‘Sterspelers’ zich zorgen moeten gaan maken over hun status als ‘Vaste Kracht’. Niet zelden is zo’n wissel ook voor hen het ‘Juiste Moment’ om elders te schitteren, en de zakken te vullen. 

 

Rijen met ‘Management-Boeken’ zijn er volgeschreven over ‘Optimalisatie’ van je potentieel als ‘Manager’. Auteurs schreven lyrisch over ‘Microsoft’, en verguisden concurrent ‘Apple’, tot het moment dat de tijd voor ‘Apple’ ‘gekomen’ was, waarna de grondlegger van ‘Apple’ als een cult-held werd begraven. Van de grondlegger van ‘Microsoft’ die deze week overleed werd slechts gemeld dat hij miljarden had overgehouden aan dat avontuur. En die andere grondlegger, ‘Bill-what-is-his-name’ kennen we ook alleen nog maar als ‘filantroop’ en ‘Huishoudnaam’ die je erbij wilt hebben als je een ‘Klimaatcommissie’ wilt optuigen die veel subsidie nodig heeft voor ‘Bullshit’-banen. 

 

Er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan.

 

Hier op mijn blog zet ik mij met enige regelmaat af tegen de suggestie dat één of ander ‘Geheim Genootschap’ de regie van wat er in de wereld gebeurt stevig in handen heeft. Wat echter niet wegneemt dat het wemelt van de lieden met ‘Ambitie’. En de meest succesvolle zijn degenen die niet schrikken als ze worden aangemerkt als ‘Kwade Genius’, of ‘Total Failure’, omdat ze weten dat hun tijd nog gaat ‘komen’. Tenzij ze succesvol waren, en hun tijd al is ‘geweest’. Dan kun je maar beter op je tellen passen!

 

Met het omvallen van ‘De Muur’ werd het ‘kapitalistisch systeem’ van ‘Kwade Genius’ de meest succesrijke ‘Coach’. Met een overdaad aan bravoure werd het ‘geneesmiddel’ wereldwijd voorgeschreven, maar nu dreigt een overdosis. Net als in de sport, en het bedrijfsleven, blijkt dat er een houdbaarheidsdatum zit op ’systemen’. Het is niet primair een probleem van matige ’spelers’. Sterker nog, net als bij het laatste ‘WK’ nog eens is bevestigd, kan een ’team’ met louter vedetten er met boter-en-suiker ingaan tegen een ‘team’ dat ‘gretig’ is. Waarop alle ogen in eerste instantie gericht worden op die ene ‘spelbepalende speler’ van het succesrijke 'team', die zijn waarde op de ‘transfermarkt’ tot astronomische waarden ziet oplopen. Maar voordat hij of zij de overstap waagt, kan het geen kwaad om de vraag te stellen of het wel zal ‘klikken’ met de ‘Coach’. Anders dreigt de reservebank, gevolgd door een stoel in de ‘commentaarpositie’ van een televisieprogramma. 

 

Uit Vorm’ zijn is dodelijk voor een speler, én voor de ’Succes Coach’. Ze werken keihard op de training, maar op de één of andere onverklaarbare manier is er iets mis met de ‘timing’. En opeens bevinden ze zich semi-permanent op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. Het ligt nooit aan hen. Het zijn de medespelers. Maar ook die ‘Kwade Geniën’ in het ‘team’ van de tegenstanders. En voor je het goed en wel beseft, ga je rare dingen roepen, en moeten anderen de plooien gladstrijken

 

Tegen de tijd dat het publiek er genoeg van heeft, en om je scalp bedelt, blijkt dat het oorspronkelijke ’systeem’ is verworden tot iets onherkenbaars. Neutrale, maar verontruste liefhebbers van het spel, die niet zozeer handelen uit ‘Clubliefde’, maar eerder omdat ze oprecht kunnen genieten van een goede pot voetbal (volleybal, hockey, F-1-race), voorspellen dan al langer genadeloos de nakende afgang.

 

Voordat u nou op zoek gaat naar de ‘Heilige Graal’ van een ‘Perfecte Timing’ die zich ergens in hogere sferen zou nestelen, denk ik dat het geheim is dat je moet leren luisteren, ook als vedette, en meer in het bijzonder naar diegenen die hun kritiek niet onder stoelen of banken steken. Maar dat is in onze huidige westerse wereld iets van vroeger………

Go Back

Comment