Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Strafhof

Het 'Internationaal Strafhof' is volop in het nieuws, omdat het een corrupte puinhoop is, om het zo maar even samen te vatten.

 

Critici, waaronder ondergetekende, zeggen al langer dat het een 'politieke-processen-fabriek' is, waar slechts diegenen worden berecht waar westerse mogendheden het oog op hebben laten vallen. De gruwelen van bondgenoten, en activiteiten als martelen, ontvoeren, wederrechtelijk opsluiten, of met 'Drones' om zeep helpen, en in strijd met het internationaal recht landen aanvallen door westerse mogendheden blijven systematisch buiten beeld. 

 

Daar komt nu bij dat juristen die werkzaam zijn, of waren voor het 'Hof', voor geld hun diensten aanbieden om de loop van het recht te frustreren. De voormalige 'Hoofdaanklager' Luis Moreno Ocampo blijkt verre van 'onkreukbaar'. Het is daarbij zeer de vraag of hij de enige is die er 'offshore accounts' op na hield, en 'te koop' was. Het simpele gegeven dat Ocampo nu te drogen wordt gehangen betekent niet dat hij het enige 'Zwarte Schaap' in de familie is. Beschuldigingen gonzen al langer door de ether. En verschillende landen trokken zich inmiddels terug, omdat ze menen dat het ICC een loopje neemt met het idee dat het recht voor iedereen geldt. Terwijl een belangrijke partij in alle oorlogen ter wereld, de Verenigde Staten, niet alleen nooit het 'Hof' heeft erkend, maar zelfs dreigde landgenoten die zouden worden aangeklaagd met geweld te zullen bevrijden. 

 

Ongetwijfeld werken er ook bevlogen juristen en 'wereldverbeteraars' uit de 'R2P-stal' voor dat 'Internationaal Strafhof', en met de complexe wet- en regelgeving die in westerse landen de norm is, wordt het overal steeds meer 'Kafka' en 'Russische Roulette'. Maar waar 'politieke voorkeuren' en corruptie samenkomen, wordt het precair.

Go Back

Comment